Din ce în ce mai mulți copii diagnosticați cu afecțiuni ale coloanei vertebrale! Care sunt cauzele și cum le putem preveni!

În ultimii ani, medicii români au constatat prezența unui  număr din ce în ce mai mare al copiilor diagnosticați cu afecțiuni ale coloanei vertebrale. Anual, în cabinetele de specialitate (fie că vorbim de cabinet de ortopedie, fie că vorbim de cabinet de kinetoterapie) se prezintă sute de micuți care acuză dureri sau senzații incomode  la nivelul spatelui.

Din ce în ce mai mulți copii diagnosticați cu afecțiuni ale coloanei vertebrale!

Problemele apar, susțin medicii, din cauza lipsei de mișcare a copiilor, motiv pentru care mușchii de la nivelul coloanei nu mai sunt solicitați, prin urmare nici nu mai beneficiază de o dezvoltare permanent.

Principalele afecțiuni dobândite de copii

Cifoza este o deviație a coloanei vertebrale în plan vertical și se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică. Astfel spus, apare aspectul de „cocoașă”, cu tendința gâtului și a capului de a „merge” în față. Descoperită la timp, afecțiunea poate fi tratată, prin restabilirea poziției normale a coloanei, cu ajutorul gimnasticii medicale, a reflexoterapiei, a masajului, a fizioterapiei și a sportului pentru copii. Ignorată, afecțiunea se agravează și nu mai poate fi corectată, decât prin operație.

Scolioza se manifestă prin curbarea și deformarea coloanei vertebrale în forma literei S sau a literei C. Ea apare  îndeosebi la nivelul coloanei toracice (în partea de mijloc a spatelui) sau la nivelul coloanei lombare (în partea de jos a spatelui). Dacă deviaţiile sunt mari, atunci pot apărea dureri disconfortante şi dificultăţi mari în respiraţie. La copii, există două forme de scolioză care pot apărea: cea structurată (prezența unor curburi răsucite) și cea nestructurată (nu se identifică curburi răsucite și poate fi corectată).

Lordoza este o parte normală a coloanei vertebrală, atunci când se află doar în regiunea cervicală și dorso-lombară, însă devine o problemă atunci când afectează o altă parte a coloanei vertebrale sau atunci când devine foarte accentuată.

Spatele plat se manifestă prin existența redusă a curburilor fiziologice ale coloanei, iar spatele arată aproape aplatizat. În acest caz, copilul poate avea diferite dureri și chiar disfuncții de organe.

Ce determină instalarea acestor afecțiuni?

În primul rând, medicii vorbesc despre o „copilărie sedentară”, pe care o regăsim din ce în ce mai des în zilele noastre și care afectează un număr excesiv de mare de copii. Și nu e de mirare, având în vedere că tehnologia a înlocuit rapid joaca în fața blocului sau în parc. Iată așadar, care sunt cauzele apariției acestor afecțiuni:

  • Statul pe scaun, la masă sau pe pat în fața televizorului. Copiii petrec, încă de la vârste fragede, foarte mult timp pe scaun, la masă sau pe pat, adoptând poziții vicioase.
  • Folosirea scaunelor și a birourilor nepotrivite pentru vârsta și înălțimea copiilor. E recomandată achiziționarea unor scaune și a unor birouri cu picioare fixe care să nu-i permit micuțului, rotirea la birou. Poziția ideală este cea în care copilul își sprijină tălpile pe podea, fără a-și spijini mâinele de un spătar. De asemenea, biroul trebuie să fie la nivelul pieptului, puțin mai jos de inserția brațelor. Atenție, un birou prea mic îl va „cocoșa”, iar unul prea înalt, îl va forța să se urce cu picioarele pe scaun.
  • Lipsa mișcării în aer liber. Aici e vorba de lipsa mișcărilor care implică, în special, brațele, mișcări care întăresc musculature coloanei vertebrale.
  • Alimentația deficitară sau inadecvată. Chiar dacă la prima vedere nu are nicio legătură cu subiectul, alimentația este și ea direct răspunzătoare de dezvoltarea armonioasă a copilului. Un copil cu tendință de îngrășare sau cu obezitate, va dezvolta, în timp, probleme la coloana vertebrală.
  • Platfusul este și el o cauză a apariției acestor afecțiuni. De aceea, e bine ca odată diagnosticat, să fie tratat corespunzător.
  • Ghiozdanul a devenit în ultima vremea o problemă serioasă în rândul copiilor. Greutatea sau purtarea necorespunzătoare deformează spatele.

Cum pot fi prevenite aceste afecțiuni?

Prevenția, susțin specialiștii, începe încă din timpul sarcinii. O dietă sănătoasă și echilibrată pe parcursul celor nouă luni de sarcină îi asigură copilului un start bun în viață. Mai apoi, e indicat să se continue cu alimentație adecvată fiecărei etape de creștere, cu o profilaxie corectă a rahitismului și a anemiei, dar și cu un ritual zilnic de gimnastică. Petrecerea unui timp cât mai lung în aer liber, practicarea unui sport precum înotul fac parte și ele din prevenția necesară. Și nu în cele din urmă, e nevoie de educarea permanentă a copilului pentru a adopta poziții corecte la statul în bancă, la masă sau la purtarea ghiozdanului.

Dacă întâmpini probleme, apelează cu încredere la specialiștii Infant Kineto Clinic sau la dispozitivele pentru corectarea posturii de la Ortoprotetica.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*