TIPURI DE KINETOTERAPIE

Prin programele de kinetoterapie se urmărește recuperarea medicală prin care se refac anumite funcții diminuate sau crește nivelul funcțional în diverse afecțiuni. În cadrul acestor terapii, fiecare pacient beneficiază de o supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut. Și când vorbim despre tipuri de kinetoterapie, ne referim la kinetoterapia de recuperare, profilactivă și de tip curativ.

Tipuri de kinetoterapieKinetoterapia are ca scop recuperarea somato-funcțională, motrică, psihică și de reeducare a funcțiilor secundare. Prin programe complexe și individualizate, kinetoterapia tratează numeroase afecțiuni. De aceea, pacienții care optează pentru acest tip de terapie, vor observa creșterea forței musculare și rezistenței musculare, îmbunătățirea coordonării mișcărilor și înlăturarea sau corectarea anumitor deficiențe fizice.

Specialiștii recomandă o varietate de exerciții specifice de natură statică sau dinamică, exerciții care pot fi folosite atât pentru prevenire, recuperare, cât și curativ (kinetoterapia de tip curativ). Aceste exerciții fizice sunt înglobate în programe terapeutice de recuperare medicală, programe care se utilizează și folosesc toate istoria pacientului pentru a fi alcătuite. Un kinetoterapeut se va interesa de constituția pacientului, vârsta, sexul, afecțiunea existentă, stadiul evoluției, tipul de activitate pe care îl desfășoară sau existența altor afecțiuni atunci când propun un program de exerciții.

Din punct de vedere științific, kinetoterapia este știința care se ocupă cu studiul mișcării organismelor vii și structurilor care participă la aceste mișcări.

Când vorbim despre tipuri de kinetoterapie, ne referim la trei secțiuni foarte importante:

Kinetoterapia de recuperare este cea mai importantă secțiune din cadrul programului de recuperare medicală. Prin kinetoterapia de recuperare se urmărește menținerea unui nivel funcțional satisfăcător, creșterea acestui nivel funcțional (prin profilaxie primară sau gimnastică de întreținere, plimbări, jogging, gimnastică aerobică) și aplicarea unor programe. În acest caz, prin mișcare se urmărește refacerea funcțiilor organismului ce au fost diminuate în urma unor traumatisme sau în urma unor boli. În cazul în care un mușchi este afectat ireversibil se urmărește antrenarea altor mușchi care să preia parțial funcțiile celui afectat;

Kinetoterapia de tip curativ se asociază cu sectorul de tip profilactic și de recuperare;

Kinetoterapia profilactică este cea mai naturală și eficientă formă de menținere a sănătății, deoarece are la bază exercițiul fizic. Această modalitate este și cea mai populară, fiindcă prevenirea afecțiunilor este cu mult mai ușor de realizat decât tratarea acestora. Specialiștii sunt de părere că e nevoie de două sau chiar trei ședințe de kinetoterapie profilactică pe săptămână pentru a oferi pacienților o bună dispoziție, dar și o formă fizică de invidiat. De asemenea, s-a demonstrat că exercițiile fizice individualizate și bine structurate, în funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte, determină secreția de endorfine, care sunt cunoscute ca fiind hormonii fericirii.

Kinetoterapia profilactică are o multitudine de beneficii, printre care amintim faptul că este o procedură naturală și fără efecte secundare, îmbunătățește considerabil sănătatea fizică și cea psihică, crește capacitatea de efort fizic și intelectual, rezultatele se văd rapid și se mențin în timp, se dobândește și se păstrează tonus muscular optim, apare scăderea în greutate și menținerea greutății ideale, previne afecțiunile cardiovasculare, previne afecțiunile respiratorii, previne afecțiunile reumatice, previne afecțiunile locomotorii, îmbunătățește atitudinea corporală, îmbunătățește reflexele posturale. Îmbunătățește sensibilitatea, relaxarea și starea de bine, stimulează secreția de endorfine, îmbunătățește digestia, menține o bună coordonare și abilitate a mișcărilor și menține o posturare și aliniere corectă.

Dar mai multe informații și detalii despre fiecare segment al tratamentului kinetoterapeutic veți găsi în articolele ce urmează.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm: