Sistemul nervos este responsabil de controlul întregului organism, iar dereglarea modului în care acesta funcționează poate avea impact atât asupra funcționării altor organe, cât și asupra vieții pacientului. Citește în continuare și afla cum se manifestă câteva dintre cele mai frecvente tulburări neurologice și care sunt cauzele acestora! Sindromul picioarelor […] mai mult »
CABINETE KINETOTERAPIE
Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, dar nu numai în această condiție, corpul începe să sufere de anumite afecțiuni și dureri. Deși poate primul dumneavoastră instinct ar fi să nu mai faceți nicio mișcare în acest sens, chiar această mișcare, însă medicală, v-ar putea vindeca sau ameliora durerea. În acest sens intervine kinetoterapia și tratamentele efectuate în cabinete de kinetoterapie.
Ce este kinetoterapia?
Acest termen este de foarte multe ori judecat greșit de către oamenii care nu au intrat niciodată în cabinete de kinetoterapie. Printre cele mai des auzite concepții greșite despre acest termen ar fi acelea că este doar un masaj ușurel, o mișcare lentă de parcă nici nu ar fi, iar lista poate continua. Este firesc oarecum ca persoanele care nu au beneficiat niciodată de un tratament în anumite cabinete de kinetoterapie specializate să nu înțeleagă acest termen și tot ceea ce poate face pentru corpul uman.
În mod normal, kinetoterapia este definită ca o terapia efectuată prin mișcare. Folosirea acestei terapii este practică de cele mai multe ori în cabinete kinetoterapie. În ceea ce privește rolul său, kinetoterapia ajută la recuperarea necesară în urma unor afecțiuni locomotorii, dar nu numai. Cabinetele de kinetoterapie omologate și specializate pot folosi această terapie și pentru ajutarea tratamentului în vindecarea unor organe interne, ale unor afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, de ordin metabolic și uneori și digestive. Felul în care acționează kinetoterapia este unul foarte simplu. Aceasta apelează la exerciții fizice controlate în permanență, al căror dozaj este bine împărțit și care au menirea de a supune corul la un stres foarte mic, forțându-l să se adapteze și să apeleze la toate resursele disponibile.
Deși în trecut nu existau cabinete de kinetoterapie, această practică a fost întâlnită în China, India, Grecia și chiar și Egipt, țări în care scopul principal pentru practicarea sa era menținerea unei condiții fizice impecabile. Ulterior, s-a descoperit să se putea utiliza și pentru remedierea unor afecțiuni cauzate de diferiți factori, cum ar fi întinderile musculare, febra musculară, guta, problemele cu kilogramele în plus, iar lista poate continua.
Cabinetele de kinetoterapie de pe vremuri reprezentau mai degrabă spații în aer liber. Exercițiile la care se apela atunci erau de tipul aruncării cu sulița, cu discul sau cu mingea, luptele cu sabia, înotul și alte tipuri de exerciții fizice care nu ar fi putut fi efectuate în cabinete. De cealaltă parte, existau și exerciții ce nu necesitau un spațiu atât de mare și ar fi putut fi executate cu succes în cabinete de kinetoterapie, iar aceste exerciții erau cele destinate posturii.
Prima persoană care a putut puncta beneficiile kinetoterapiei a fost grecul antic Hipocrat. Acesta a descoperit faptul că mișcarea fizică susținută de masaj poate îmbunătății modul în care respirăm, modul în care metabolismul funcționează, circulația sângelui la nivelul întregului corp și moderarea sistemului nervos central. Tot de origine grecească este și semnificația acestui cuvânt, porțiunea de „kinesis” fiind tradusă prin „mișcare”, de unde și definiția simplă a kinetoterapiei – terapia prin mișcare.
Tipurile de kinetoterapie
În cabinetele de kinetoterapie pregătite cu personal instruit, dar care sunt și calificate și omologate, persoanele care se duc acolo pot beneficia de trei tipuri de kinetoterapie în forme de kinetoprofilaxie:
· Kinetoprofilaxia primară. Această formă de kinetoterapie este probabil una dintre cele mai recunoscute și folosite. Ea se referă la folosirea mișcării fizice împreună cu tehnicile specifice în prevenirea îmbolnăvirii pentru diferite afecțiuni stabilite în funcție de vârstele pacienților. Această tehnică a kinetoterapiei include câteva mijloace extrem de utile care pot fi practicate și în exteriorul cabinetelor. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt activitățile în aer liber de tipul plimbări (pe jos, cu rolele, cu bicicleta). De asemenea, este foarte utilă efectuarea unei gimnastice pentru înviorare.
· Kinetoprofilaxia secundară. Acest tip de tratament efectuat în cabinetele de kinetoterapie are un rol foarte simplu și stabilit. Acesta constă în folosirea mișcării pentru prevenirea și ameliorarea complicațiilor suferite în urma unor afecțiuni fizice de care poate suferi pacientul.
· Kinetoprofilaxia terțiară. Acest ultim tip de tratament din cabinetele de kinetoterapie este utilizat cu scopul de preveni sau întârzia posibilitatea suferirii de unele sechele în cazul în care pacienții suferă de condiții medicale care ar putea periclita funcțiile motorii și/sau psihice.
În alte concepții, kinetoterapia poate fi clasificată și altfel, însă asta nu îi afectează definiția de bază sau modul în care această funcționează. Cea de-a doua clasificare ar putea fi catalogată astfel:
· Kinetoterapia de recuperare. În concepția unor medici specialiști și a unor practicanți din cabinetele de kinetoterapie, acest tip este cel mai important. Acest lucru se datorează tipului de mișcare efectuat și de scopul acestuia – refacerea corpului uman după suferirea unor anumite traume fie fizice, fie psihice cauzate de accidente sau de boli. Acest tip de kinetoterapie este practicat în cabinete chiar dacă există anumite părți ale corpului care sunt afectate iremediabil. Deși poate părea ciudat, acest lucru are o explicație logică la bază. Un exemplu elocvent ar fi acela că în cazul în care o persoană își pierde un membru superior, cealaltă mână ar trebui antrenată pentru a putea prelua din activitățile mâinii pierdute (mai ales dacă se pierde membrul folosit cel mai des – dreapta pentru dreptaci, stânga pentru stângaci.
· Kinetoterapia profilactică. Acest tip de kinetoterapie practicat în cabinetele de specialitate are rolul fie de a menține optimă starea de sănătate a pacientului, fie de a stopa agravarea unei afecțiuni medicale folosindu-se de exerciții fizice, de masaj și de tehnici de relaxare.
Ce afecțiuni se tratează în cabinete de kinetoterapie?
Kinetoterapia este o tehnică ce are potențialul de a îmbunătății starea generală a întregului corp, nu doar o anumită afecțiune. Acest lucru se datorează faptului că se îmbină mai multe niveluri la care acționează activitatea kinetoterapeutică desfășurată în anumite cabinete de specialitate . Aceste niveluri sunt fizice, chimice, emoționale și chiar și spirituale.
Cabinetele de kinetoterapie specializate sunt menite să nu stimuleze doar din punct de vedere fizic. Acestea trebuie să identifice și celelalte probleme ale corpului care se pot ascunde în spatele unor alte afecțiuni medicale.
Totuși, pentru că este un subiect destul de controversat, vom înșirui o listă de cele mai des întâlnite afecțiuni care pot fi tratate în cabinetele de kinetoterapie:
· Stresul. Având în vedere că se îmbină o serie de tehnici pentru remedierea unor afecțiuni, printre care și aromoterapia, stresul este o condiție secundară care poate fi tratată sau chiar vindecată într-un cabinet de kinetoterapie.
· Problemele musculare. Fiind o activitate desfășurată în primul rând pe mișcare și masaj, musculatura este tratată în cabinetele de kinetoterapie.
· Problemele nervoase. Cele mai frecvent întâlnite cazuri în cabinetele de kinetoterapie sunt cele legate de paralizie sau de boala Parkinson. Chiar dacă tratamentele aplicate nu reușesc să vindece complet afecțiunile, acestea sunt măcar ameliorate.
· Problemele cardiovasculare. Cabinetele de kinetoterapie tratează de obicei în acest sens probleme de cardiopatie, probleme legate de varice și lista poate continua.
· Problemele de natură ortopedică sau traumatică. Combinația de mișcare, masaj și alți stimulenți care se efectuează în cabinetele de kinetoterapie au rolul de a ameliora probleme care se dezvoltă în acest sens.
Când trebuie să apelați la cabinete kinetoterapie?
La kinetoterapeut se pot duce persoanele de toate vârstele. Acest lucru este foarte benefic deoarece mulți adolescenți sau copii se confruntă cu probleme ce ar putea fi tratate prin metode neinvazive la cabinetele de kinetoterapie. Cele mai des întâlnite probleme de acest gen sunt cele legate de postură în perioada de creștere a copiilor sau a adolescenților. Din păcate, tot mai puțini copii practică mișcare când sunt în creștere și aleg calculatorul în detrimentul parcului. Acest lucru adus în combinație cu o creștere rapidă poate conduce la o deficiență în ceea ce privește postura. Dacă este depistată la timp și se apelează la cabinete kinetoterapie de specialitate, se poate preveni condiția, se poate ameliora și se pot evita celelalte probleme care pot apărea în urma sa și se pot dezvolta în momentul în care copilul/adolescentul ajung adult.
După suferirea unor probleme de natură traumatică și după ce ați suferit operații. Perioadele posttraumatice și postoperatorii sunt cele mai frecvent întâlnite pentru vizitarea cabinete kinetoterapie. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este necesară recuperarea după aceste două posibilități care în mod evident au afectat organismul. De asemenea, medicii specialiști au ajuns la concluzia că în cazul unor anumite afecțiuni, doar prin apelarea și al kinetoterapie (pe lângă un alt tratament de sine stătător) se pot observa îmbunătățiri, iar cel mai elocvent exemplu în această situație este reprezentată de problemele de natură neurologică.
La cabinete kinetoterapie apelează și multe femei care își doresc să devină mămici. Multe studii au arătat faptul că apelarea la kinetoterapie poate oferi un tonus foarte bun, energic și o stare de bine generală, niște aspecte foarte important de urmărit pentru sarcină ușoară și chiar pentru a facilita posibilitatea de a rămâne însărcinată. În plus, chiar și în timpul sarcinii puteți apela la cabinete kinetoterapie. Rolul acestei terapii în timpul perioadei de sarcină este acela de a facilita procesul nașterii în sine. De asemenea, după naștere vă puteți întoarce în cabinete kinetoterapie pentru a rapidiza procesul de revenire la normal.
Kinetoterapie în Timișoara – clinici și programe de recuperare
Întreaga familie a exercițiilor fizice și terapeutice utilizate mai cu seamă cu scopul de mobilizare al grupelor musculare face parte din complexul ce poartă numele de kinetoterapie. Buna funcționare a organismului poate fi afectată de o slăbire a mușchilor, dar tratarea lor prin antrenamente specifice de întărire duce la îmbunătățirea […] mai mult »
Kinetoterapie în Iași
Kinetoterapia este partea medicinei care tratează noninvaziv o serie de afecțiuni prin mișcare. De fapt, aceasta și este traducerea ad-literam a cuvântului, a cărui origine provine din termenii grecești kinetos (mobil) și therapeia (tratament): o formă de terapie prin mișcare. Kinetoterapia face parte din recuperarea medicală, psihică, profesională și socială și […] mai mult »
Kinetoterapie Bucureşti
Programele prin care se urmăreşte aplicarea kinetoterapiei în Bucureşti au ca scop asigurarea unei activitaţi motrice normale, precum şi prevenirea, tratarea, ameliorarea şi vindecarea anumitor afecţiuni. Rolul aplicării tehnicilor specifice kinetoterapiei este acela de a stabili sau restabili funcţiile nervilor, de normalizare a digestiei, a funcţiilor endocrine şi a sistemului […] mai mult »
Infant Kineto Clinic – cea mai modernă clinică de kinetoterapie pentru bebeluși
Toate poveștile început cu ”A fost odată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”. Așa a început și povestea celor de la Infant Kineto Clinic. Numai că, spre deosebire de basmele copilăriei, aici povestea nu s-a încheiat. Din contră, începe din nou, o dată cu fiecare copil care-i trece pragul. […] mai mult »