Kinetoterapia profilactică

Atunci când se urmărește recuperarea unor funcții diminuate ale organismului, dobândite în urma unor suferințe, kinetoterapia este tipul de tratament recomandat de specialiști. Mai exact, kinetoterapia profilactică este cea mai naturală și eficientă formă de menținere a sănătății, fiindcă are la bază exercițiul fizic.

Kinetoterapia profilacticaLa facultate, studenții învață că kinetoterapia este o ramură importantă a medicinei care se ocupă cu studiul mișcării organismelor vii și al structurilor care redau mișcarea. Ea creează, cu ajutorul exercițiilor fizice, forme terapeutice individualizate cunoscute ca fiind kinetoterapia profilactică (e prevenire), curativă și de recuperare.

Sub orice formă terapeutică, kinetoterapia ajută la diferite afecțiuni precum: aparatul respirator (insuficiență respiratorie cronică), afecțiuni ortopedice (entorse, fracturi, platfus, cifoze, leziuni musculare, scolioze etc.), afecțiuni neurologice (accident ischemic tranzitor, oboseală cronică, accident vascular cerebral, paralizii etc.), afecțiuni nutriționale (obezitatea), afecțiuni cardiovasculare (atac ischemic, ateroscleroză), afecțiuni reumatologice (artrita, artroza, spondilita anchilozantă, lupus eritematos sistemic, osteoartrita etc.).

Kinetoterapia este indicată tuturor vârstelor, putând fi aplicată la sugari și copii, gravide, adulți sau vârstnici.

Kinetoterapia profilactică este cea care cuprinde totalitatea metodelor și mijloacelor de realizare a tratamentului. Prin aceasta se urmărește menținerea unui nivel funcțional satisfăcător, creșterea nivelului funcțional, aplicarea unor programe de prevenire sau apariție a complicațiilor în anumite boli cronice.

Kinetoterapia profilactică este cea mai naturală și eficientă formă de menținere a sănătății, deoarece are la bază exercițiul fizic. Această modalitate este și cea mai populară, fiindcă prevenirea afecțiunilor este cu mult mai ușor de realizat decât tratarea acestora. Specialiștii sunt de părere că e nevoie de două sau chiar trei ședințe de kinetoterapie profilactică pe săptămână pentru a oferi pacienților o bună dispoziție, dar și o formă fizică de invidiat. De asemenea, s-a demonstrat că exercițiile fizice individualizate și bine structurate, în funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte, determină secreția de endorfine, care sunt cunoscute ca fiind hormonii fericirii.

Kinetoterapia profilactică are o multitudine de beneficii, printre care amintim faptul că este o procedură naturală și fără efecte secundare, îmbunătățește considerabil sănătatea fizică și cea psihică, crește capacitatea de efort fizic și intelectual, rezultatele se văd rapid și se mențin în timp, se dobândește și se păstrează tonus muscular optim, apare scăderea în greutate și menținerea greutății ideale, previne afecțiunile cardiovasculare, previne afecțiunile respiratorii, previne afecțiunile reumatice, previne afecțiunile locomotorii, îmbunătățește atitudinea corporală, îmbunătățește reflexele posturale. Îmbunătățește sensibilitatea, relaxarea și starea de bine, stimulează secreția de endorfine, îmbunătățește digestia, menține o bună coordonare și abilitate a mișcărilor și menține o posturare și aliniere corectă.

Specialiștii recomandă, pentru un efect maxim, să combinați kinetoterapia profilactică cu masajul și fizioterapia, să alergați sau să mergeți cu bicicleta de cel puțin trei ori pe săptămână, evitați fumatul și consumul de alcool și încercați să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Și ca să vă conving să apelați la kinetoterapia profilactică, vă las un citat popular între specialiștii în domeniu:

„Cei care nu au timp să facă exerciții pentru un corp mai sănătos, cu siguranță mai târziu vor avea timp pentru boală.” – Edward Stanley

Recomandarea editorului:


Cu un Like vezi tot ce publicăm: