Cum doarme corect un bebeluș? Iată poziții de somn recomandate de kinetoterapeuți!

Somnul alături de alimentație are un rol hotărâtor în creșterea și dezvoltarea unui bebeluș. De aceea, un somn de calitate este tot ceea ce trebuie pentru un copil liniștit și relaxat.

pozitia corecta de somn a bebelusului

Specialiștii kinetoterapeuți susțin, la unison, că singura poziție de somn recomandată bebelușilor este cea întins pe spate.

Somn odihnitor și sigur, pe spate

Cercetările au arătat că există o legătură între pozițiile de dormit ale bebelușilor și moartea bebelușului, cunoscută și sub denumirea de Sindromul morții subite. Riscul de deces al bebelușului este mult redus în cazul în care copilul doarme pe spate. Primele cercetări în acest sens au fost realizate în Noua Zeelandă, iar de atunci studii similare au fost efectuate în aproape toate țările lumii, cu aceleași rezultate. Nimeni nu știe exact de ce este mai sigur pentru copil să doarmă pe spate, mai degrabă decât burtica, însă există mai multe teorii.

O teorie propusă de kinetoterapeuți este aceea că dormitul pe spate, fără perne. menține coloana bebelușului dreaptă, putând astfel ca micuțul să se dezvolte corect și armonios.

O altă teorie este că un copil care doarme pe burtă riscă să nu se oxigeneze la fel de bine ca unul care doarme pe spate și asta din cauza faptului că în jurul nasului vor fi obiecte care îi vor face mai greoi procedeul de respirație.

O altă posibilitate este că bebelușul se poate sufoca, atunci când doarme pe burtă. În niciun caz nu folosi saltea cu apă pentru patul copilului. Au existat cazuri în care bebelușii care aveau o saltea cu apă s-au sufocat din cauza faptului că salteaua se mulează pe forma corpului.  Așa că, bebelușii nu ar trebui să doarmă pe un pat de apă.

O a patra teorie este că, microbii existenți în saltea pot interfera cu respirația bebelușului, provocând tot felul de afecțiuni.

Nimeni nu a rezolvat încă misterul morții subite  a bebelușului, însă în prezent, cazurile sunt din ce în ce mai rare și asta datorită faptului că medicii recomandă părinților să-și culce bebelușii pe spate.

Dormitul pe o parte, o poziție destul de sigură?

În cazul în care nu ești convinsă de beneficiile dormitului pe spate, îl poți pune să doarmă și pe o parte. Este o poziție destul de sigură, susțin medicii, însă nu atât de mult încât să nu aibă riscuri. Se pare că cei care dorm pe o parte au tendința de a se întoarce rapid pe burtă, ceea ce crește riscul apariției Sindromului de moarte subită. În plus, kinetoterapeuții susțin că această poziție îi poate afecta coloana vertebrală, deoarece micuțul nu poate fi pus într-o poziție perfecta de aliniere a capului, gâtului și picioarelor.

Ce se întâmplă în cazul în care intervine regurgitatul?

În trecut, medicii considerau că dormitul pe spate poate fi periculos pentru bebelușii care au probleme cu regurgitatul. Se credea că micuțul s-ar putea sufoca, pentru că nu avea destulă putere pentru a-și întoarce capul. Cu toate acestea, studiile au demonstrate că bebelușii care dormeau pe spate și regurgitau, nu aveau nicio problemă în a-și întoarce capul, în cazul în care erau bolnavi.

Ce să faci când copilul începe să se întoarcă singur?

După șase luni, bebelușul are puterea de a se întoarce singur de pe o parte pe alta. Asta înseamnă, că atunci când simte că ceva nu este în regulă, se poate întoarce într-o poziție în care se simte confortabil. Așadar, nu este nevoie să-l întorci pe spate ori de câte ori el stă pe o parte sau pe burtă. Când îl pui la somn, pune-l pe spate, după care nu mai trebui sa-l supraveghezi.

Tipsuri pentru un somn sigur

  • -salteaua pătuțului trebuie să fie fermă, pentru a-i susține coloana dreaptă și nu moale.
  • -patul trebuie să fie solid, iar în primele trei luni de viață, el trebuie înclinat la 30 de grade.
  • -în patul bebelușului nu trebui să pui jucării din plus, perne sau pături
  • -nu acoperi salteaua cu orice înveliș de plastic, deoarece există riscul de sufocare.
  • – bebelușii nu au nevoie de perne, cu atât mai mult, de pernă de dimensiuni mari.

sursă foto:www.youtube.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*