Încă din perioada intrauterină, începând cu a doua jumătate a sarcinii, bebelușul simte nevoia de mișcare. Mișcările sunt realizate cu foarte multă ușurință, în mediul acvatic în care ei „locuiesc” timp de nouă luni. După naștere, aceste exerciții ar trebui să continue, de aceea recomandăm un program specific de kinetoterapie pentru bebeluși.
Kinetoterapia este benefică pentru bebeluși deoarece stimulează circulația, ajută la dezvoltarea simetrică a părților corpului și corectează întârzierile de dezvoltare. Kinetoterapia este recomandată chiar și la copiii sănătoși, fiindcă acest tip de gimnastică medicală stimulează dezvoltarea armonioasă și poate preveni apariția unor probleme ortopedice.
Exercițiile de kinetoterapie pentru bebeluși, în special pentru cei care nu suferă de defecte congenitale, sunt concentrate pe tonifierea musculară, pe dezvoltarea coordonării membrelor și pe dezvoltarea simțului echilibrului. Aceste exerciții se efectuează atunci când micuții au împlinit cinci luni.
Kinetoterapia pentru bebeluși poate începe încă de la perioada sugarului, dar cea mai potrivită vârstă este cea de cinci luni, deoarece în jurul vârstei de patru luni, bebelușii își pot susține singuri capul și își dezvoltă în ritm rapid musculatura spatelui și a abdomenului.
Pentru a-l ajuta pe micuț să se adapteze mai ușor la noul mediu de viață în care intră după naștere, gimnastica poate fi combinată cu masaj. Mai exact, prin kinetoterapie pentru bebeluși, acesta va fi ajutat să treacă de la poziția intrauterină la cea adaptată spațiului larg pe care îl are acum la dispoziție. Va fi încurajat să experimenteze mișcări ample, care îl vor ajuta să se dezvolte armonios.
Kinetoterapie pentru bebeluși de la 0 la 3 luni (perioada sugarului) – în această perioadă de viața a copilului, exercițiile de kinetoterapie au ca scop întărirea organismului, dezvoltarea neuromotorie și psihomotorie, dezvoltarea deprinderilor motrice de apucare și prindere. Specialiștii recomandă mișcări de membre superioare și inferioare, flexii și extensii, scuturări ușoare ș.a.m.d.
Kinetoterapie pentru bebeluși de la 3 la 6 luni – în această perioadă, exercițiile kinetoterapeutice urmăresc prelucrarea gâtului și trunchiului, menținerea capului în decubit ventral. Se recomandă exercițiile de menținere a capului ridicat, de rotire a capului, îndoirea trunchiului înainte, ridicarea trunchiului și poziția culcat în șezut. Toate exercițiile de fac sub stricta supraveghere a unui specialist în kinetoterapie.
Kinetoterapie pentru bebeluși de la 6 la 9 luni – acum, se urmărește ca bebelușul să adopte pozițiile de decubit dorsal și decubit ventral. Deplasarea lui se va face prin târâre pe genunchi și antebrațe. Se vor executa exerciții pentru membrele superioare și inferioare, exerciții de trunchi, exerciții de târâre și mers, exerciții de legănare și exerciții pentru dezvoltarea reflexelor de apucare, prindere și relaxare.
Kinetoterapie pentru bebeluși de la 9 la 12 luni – programele de exerciții pot fi efectuate doar după cunoașterea sănătății copilului și a eventualelor deficiențe. De aceea, recomandarea medicului pediatru este necesară. La această vârstă de pot efectua tipuri de exerciții mai variate și mai complexe, precum exerciții ale membrelor superioare, exerciții de dezvoltare a abilității manuale, exerciții de târâre și rostogolire laterală sau exerciții ale membrelor inferioare și superioare.
Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.
Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.
Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.
Programări:
Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București
0728 433 533 / 0371 127 827
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.
Buna ziua, am o fetita de 7luni de ceva timp a inceput sa ii trazneasca gleznele cand misca piciorele si la genuchii se simnt oasele miscanduse altfel decat normal si se aude zgomot dar asta nu mereu e normal?ce asi putea face?