Masajul tălpii bebelușului – de ce este util și cum se realizează?

Îi faci masaj bebelușului? Dacă răspunsul este negativ, află că beneficiile acestei terapii sunt nemaipomenite, mai ales dacă mișcările sunt executate corect.

masajul talpii

Masajul zilnic al copilului este o sursă excelentă de conectare între tine, ca mamă și bebelușul tău. În plus, cercetătorii au descoperit că masajul îi induce copilului o stare de relaxare, îi ameliorează simptomele provocate de colici și îi întărește sistemul imunitar și abilitățile motorii.

De aceea, specialiștii recomandă masajul tuturor părților corpului, nu doar al spatelui, mâinilor sau picioarelor.

Spre exemplu, masajul tălpilor are și el efecte nebănuite asupra stării de sănătate a micuțului. Nu sari peste această parte a corpului. Chinezii susțin că în talpă se întâlnesc toți centrii nervoși.

Care sunt beneficiile masajului?

Specialiștii susțin că masajul stimulează sistemul nervos central. Creierul produce mai multă serotonină, substanță chimică responsabilă cu starea de bine și mai puțin cortizol, un hormon responsabil cu stresul. De asemenea, ritmul cardiac al bebelușului și respirație încetinesc, iar copilul devine mai relaxat.

Mai mult, masajul tălpilor poate reduce durerea create de colici și, de asemenea, ajută la formarea unui mers sănătos.

Care sunt tehnicile de realizare a masajului?

Înainte de a începe să-l masezi, pregătește un spațiu relaxant, călduros și semi-întunecos. Pune un scutec de bumbac și așază-l pe micuț pe el. Pentru masajul tălpilor nu e neapărată nevoie să-l dezbraci de tot. E de ajuns ca picioarele să fie dezgolite. De asemenea, pentru ca mișcările și atingerile să fie percepute mai ușor și mai lin, poți folosi puțină cremă de corp pentru bebeluși sau ulei de corp. Și uleiul de măsline este excelent. Este important și momentul zilei în care vrei să-l masezi. Specialiștii recomandă ca masajul să se realizezi după ce bebelușul este hrănit și schimbat de scutec, cu alte cuvinte, când micuțul este bine-dispus și nu-l incomodează nimic. Cel mai potrivit moment este seara, înainte de culcare. De asemenea, dacă în timpul masajului, bebelușul plânge sau are o stare de disconfort, oprește masajul.

Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a realiza un masaj de calitate.

  1. Prinde piciorul bebelușului cu o mână, în jurul gleznei. Cu cealaltă mână, prinde laba piciorului. Execută mișcări ușoare de rotație în ambele sensuri, după care întinde ușor laba piciorului în față.
  2. Cu degetul mare al mâinii, masează talpa bebelușului. Execută mișcări de rotație, în cerc. Nici foarte agresive, dar nici foarte line. Bebelușul trebuie să perceapă atingerile ca pe un gâdilat. Aceste mișcări trebuie să înceapa de la baza degetelor și să coboare ușor, până la călcâi. Alternează degetul mare de la mâna dreaptă cu cel de la mâna stângă.
  3. Repetă aceleași mișcări și pentru partea de deasupra a labei piciorului, după care masează și al doilea picior.
  4. După acest masaj, urmează să lucrezi cu degetele bebelușului. Este foarte important să le masazi, mai ales că în timp ce ”îl gâdâli” în talpă, vei observa cum micuțul își va desface degetele, semn că e nevoie să te ocupi și de ele.
  5. Ține cu o mână piciorul copilului, iar cu cealaltă apucă, pe rând, fiecare deget și trage ușor de ele. Poți face și câteva rotiro ale degetelor, însă ai mare grijă la intensitate.
  6. La final, prinde laba piciorului între palmele tate și apasă ușor pentru câteva secunde.
  7. Acoperă picioarele bebelușului cu o păturică moale, sau dă-i o pereche de șosete.

sursă foto:www.infantmassagecertification.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*