Digestia bebelușului – îmbunătățită prin masaj!

Masajul blând îl poate ajuta pe bebeluș să scape de ”necazurile” provocate de burtică. Fie că suferința bebelușului are legătură cu colicii sau cu  constipația, există câteva tehnici de masaj pe care le poți folosi pentru a-ți ajuta micuțul.

masajul bebelusului

Masajul poate ajuta digestia copilului în următoarele situații:

  • Colici
  • Constipație
  • Gaze
  • Alte probleme ale burticii

Începând cu săptămâna a șasea de viață, îi poți face bebelușului masaj. Ai nevoie doar de un mediu cald, liniștit și calm, de o cremă hidratantă și de un ulei special pentru bebeluși.

Înainte de a începe masajul propriu zis, trebuie să respecți următoarele reguli:

  1. Timpul corect: nu încerca să-i faci masaj copilul tău chiar înainte sau după masă, sau dacă îi este somn.
  2. Îndepărtează orice bijuterie, care poate zgâria sau irita pielea bebelușului tău.
  3. Așază copilul pe un prosop moale, cald în mijlocul patului sau pe o suprafață fermă.
  4. Înainte de a începe masajul încălzește-ți mâinile. Toarnă puțină cremă în palme și freacă bine mâinile.
  5. Uita-te la reacția copilului la fiecare mișcare și, dacă nu-i place ceva, oprește-te din ceea ce faci.

Prima spirală pe burtică

Pune degetul tău arătător în zona buricului bebelușului și începe să masezi ușor, în sensul acelor de ceasornic. Execută mișcări în spirală, până când ajungi să masezi toată burta bebelușului. Poți face acest exercițiu de vreo două, trei ori, până când căldura emanate de mâini îl va calma pe micuț.

A doua spirală pe burtică

Cu întreaga palmă, execută mișcări circulare pe burta bebelușului, în sensul acelor de ceasornic. Mișcările circulare urmează linia digestive a micuțului și ajută la crearea unei circulații interne mai bune.

Picioarele la nas

Prinde cu ambele mâini picioarele bebelușului. Întinde-le în față, după care încearcă să I le duci la nas. Menține această poziție pentru câteva secunde, după care, lasă-le la forma inițială. Asigură-te că poziția este confortabilă pentru bebeluș, după care repetă exercițiul. Această tehnică de masaj, ajută bebelușii să elimine gazele și să calmeze durerile provocate de colici.

Răsuciri

Prinde picioarele bebelușului cu ambele mâini și întinde-le în față. Îndoaie ușor genunchi și răsucește-i ușor dintr-o parte în altă, menținând partea de sus, de la brâu în sus, neclintită, pe pat. O astfel de tehnică îl ajută pe bebeluș să scape de crampele abdominale, mai ales dacă este constipat.

Sărituri

Prinde picioarele bebelușului cu ambele mâini și întinde-le în față. Îndoaie-i ușor genunchii până la buric, după care îndreaptă-le, ca și cum ar face o scurtă săritură. Repetă aceste mișcări în mod constant și ritmic. Îl va ajuta pe bebeluș să scape de crampele abdominale și să elibereze gazele.

Rotirea picioarelor

Masează ușor tălpile bebelușului, după care prinde picioarele de glezne și printr-o mișcare circulară, rotește-le ușor. Poți face acest exercițiu inclusiv în momentul în care-l hrănești, bineînțeles, dacă bebelușul nu este deranjat. De asemenea, această tehnică îl ajută pe bebeluș să înghită mai puțin aer în timp ce mănâncă, fapt ce duce la crampe abdominale și la formarea gazelor.

Bine de știut!

Pentru bebeluși, ședințele de masaj n-ar trebui să dureze mai mult de 10 minute și ar trebui efectuate numai atunci când micuțul este calm, nu-I este foame sau sete și este curat.

 

sursă foto:www.nurtureparenting.com.au


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*