După o leziune cerebrală – în special o leziune cerebrală traumatică – celulele nervoase ale creierului nu pot să mai transmită semnale între ele așa cum obișnuiau. În consecință – în afară de o serie de posibile probleme comportamentale și cognitive – vor exista adesea efecte fizice, care s-ar putea ameliora mai repede cu ajutorul unui program individual de recuperare medicală, în timp ce alte efecte vor necesita mai mult timp de recuperare sau vor deveni o problemă de lungă durată.
Cu cât este mai traumatică o leziune a creierului, cu atât consecințele ei vor fi mai răspândite și mai durabile. Programele de recuperare medicală abordează leziunile cerebrale și efectele lor asupra pacienților din diferite unghiuri, astfel încât pacienți să poată reveni cât mai curând la o viață activă, sănătoasă și independentă.
Programele de reabilitare sunt elaborate pentru a satisface nevoile individuale ale fiecărui pacient, cu o combinație de terapie cognitivă, fizică, ocupațională, neuropsihologică și logopedică. Despre prețuri recuperare medicală în București, vă putem spune că variază în funcție de durata tratamentului, de complexitatea programului și de progresele pe care le înregistrează fiecare pacient.
Mai jos vom discuta cele mai frecvente efecte fizice ale leziunilor cerebrale și vom oferi câteva sugestii despre cum puteți să le gestionați în cel mai sigur mod.
Dureri de cap
Durerile de cap sunt foarte frecvente în urma unei leziuni cerebrale – din fericire se răresc de obicei în timp. Pentru unii, durerea vine și pleacă; pentru alții este o durere constantă. Durerile de cap sunt deseori exacerbate de oboseală și stres. Modalitățile de gestionare includ atenuarea stresului, odihnă într-un loc întunecos și liniștit atunci când durerea este intensă și evitarea luminii puternice a soarelui. De asemenea, evitați alcoolul și alimentele care ar putea declanșa o durere de cap, cum ar fi alimentele reci, brânza cu mucegai și ciocolata.
Probleme de somn
Somnul de slabă calitate este foarte frecvent după o leziune cerebrală. În stadiile incipiente de recuperare, pacientul nu se poate odihni, dar pe parcursul timpului, va reuși să doarmă din ce în ce mai bine. Mulți pacienți vor dormi în timpul zilei și vor fi treji noaptea, iar odihna de la amiază va deveni un nou obicei. Pentru un somn odihnitor, luați cina cu patru ore înainte de culcare și evitați cofeina.
Oboseală
Pentru cei care au suferit leziuni ușoare ale creierului sau traumatisme cerebrale, oboseala va fi extrem de comună. Pentru mulți, cele mai obișnuite sarcini vor deveni obositoare, cum ar fi mersul prin casă sau îmbrăcatul. Un terapeut fizic poate crea un program de exerciții sigure pentru a contribui la redobândirea rezistenței.
Echilibru și mobilitate
În urma unei leziuni cerebrale, echilibrul poate avea de suferit, ceea ce poate face mobilitatea de bază o problemă. Acesta este un efect comun în stadiile incipiente ale recuperării, dar poate să dispară în timp cu ajutorul terapiei fizice. Este important să fiți conștienți de această problemă și să vă culcați sau să vă odihniți când simțiți că amețiți.
De mare ajutor vor fi dispozitivele de asistență, cum ar fi un baston sau un cadru de mers. De asemenea, este indicat să îndepărtați covoarele din casă, cablurile electrice și toate celelalte obiecte de care v-ați putea împiedica.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.