Încălțămintea cu talonetă – bună sau nu pentru bebe? Iată adevărul!

Din momentul în care copilul începe să se ridice în picioare și să facă primii pași, una dintre preocupările cele mai importante ale mămicilor este alegerea adecvată a încălțămintei. Nu e ușor, mai ales că piața este invadată de tot felul de modele, mai bune sau mai puțin bune, mai vechi sau mai moderne, de calitate sau nu.

incaltamintea cu taloneta

În România a rămas împământenită idea că un copil care abia învață să meargă în picioare trebuie să poarte încălțăminte cu talonetă. Nimeni nu știe exact de unde a izvorât această idee și cine a propulsat-o, însă, până nu demult, majoritatea părinților căutau să-și încalțe copiii cu astfel de modele.

Din fericire pentru micuți, medicii au început să atragă atenția asupra acestei practici și să comunice prin toate mijloacele posibile că încălțămintea cu talonetă nu este recomandată copiilor care nu au niciun fel de deficiențe. Mai mult, aceștia susțin că încălțămintea cu talonetă găsită în magazine poate fi periculoasă pentru copii. 

Până la patru ani nu se poate pune un diagnostic de platfus

De fapt, se pare că majoritatea părinți adoptă această încălțăminte pentru a preveni platfusul. Numai că ce nu știu ei atunci când fac o astfel de greșeală, este că, până la patru ani nu se poate vorbi despre platfus. În acest sens,  Profesor doctor Mihai Jianu, şeful Clinicii de ortopedie pediatrică de la Spitalul de pediatrie „Grigore Alexandrescu”, a declarat în repetate rânduri, la diverse conferințe și interviuri că  ”până la 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat. Este o stare normală şi nu trebuie întreprins nimic, fiindcă „platfusul” acesta se vindecă spontan. Grăsimea de pe talpa copilului se resoarbe, bolta piciorului se retrage şi apare de la sine scobitura necesară pe laba piciorului”. De asemenea, statisticile mondiale au arătat că 10% din populaţia planetei are platfus. Însă doar 2% din această categorie de oameni prezintă platfus dureros care necesită tratament. Totodată, el mai spune și că ”purtarea de talonete poate face rău micuţului, producând tulburări vasculare ce pot duce la necroze. Cea mai bună metodă de dezvoltare a mersului și a creșterii piciorului este mersul pe jos, desculț sau cu încălțăminte ușoară.

De asemenea, Dr. Lynn T. Staheli, fondatorull organizaţiei GlobalHELP, director de Ortopedie de la Spitalul de Copii din Seattle și  Profesor Emerit la Universitatea din Washington a efectuat diverse cercetări care au demonstrat că piciorul plat flexibil, mersul cu vârful în interior şi genunchii în paranteză sunt variaţii normale ale copilăriei şi se rezolvă fără tratament. Aceste informaţii au contribuit în mod semnificativ la declinul de tratamente inutile, ineficiente, şi neplăcute, cum ar fi încălţămintea ortopedică, atelele de noapte şi bretele.

Cum alegem încălțămintea corectă?

Atunci când alegi încălțămintea pentru copil trebuie să fii atentă la câteva aspecte. Încălțările trebuie să fie de calitate, comode și sigure. Materialul din care sunt confecționate trebuie să fie de calitate, iar talpa să fie atât de groasă încât să nu permită să se simtă asperitățile solului. De asemenea, tot talpa trebuie să fie flexibilă și antiderapantă, ușoară, astfel încât micuțul să nu depună un efort atunci când pășește.

Odată stabilit că încălțările nu trebuie să fie rigide și greoaie, specialiștii recomandă achiziționarea pantofilor și nu a ghetelor, deoarece acestea din urmă împiedică dezvoltarea normală a articulației și reduc mobilitatea gleznelor. Dacă se optează pentru cizme sau ghete (din cauza frigului), acestea trebuie să permită mișcarea totală a articulației. Încălțămintea trebuie urmeze forma piciorului pentru a permite mișcarea degetelor și în interiorul ei. De aceea se recomandă pantofii sau  ghetele late în față și nu cele înguste. Talpa interioară nu trebuie să fie moale, ci dreaptă și fermă. Atenție, fermă, nu dură! De preferat este să se opteze pentru încălțăminte de piele, atât în interior, cât și în exterior pentru ca piciorul copilului să nu transpire.

Sursă foto: www.bugalugz.co.nz


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*