7 remedii pentru durere

Cu toții ne confruntăm, la un moment dat, cu diverse dureri: o durere de măsele, o durere de cap, durerea determinată de artrită sau de o rană veche, durerea din perioada de recuperare și așa mai departe. În acest articol vom discuta mai pe larg despre opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru controlul durerii.

Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1DLNT6S3kgvG_NFo9c_BsiVVigojuEnp6/view?usp=share_link

1.  Antiinflamatoarele nesteroidiene și analgezicele eliberate fără rețetă

Cu toții am luat câte o aspirină sau un paracetamol pentru o durere de cap rebelă și există multe medicamente pentru durere disponibile în farmacii, în categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene și al analgezicelor eliberate fără prescripție medicală.

Cu siguranță, această soluție este eficientă pe termen scurt și te poate „salva” până în momentul vizitei la medicul stomatolog, de pildă, dar pe termen lung, medicii sunt de acord că e de dorit să găsești și alte metode de gestionare a durerii [1].

2.  Sportul

Mișcarea are avantajul de a accelera circulația sângelui și de a determina o mai bună oxigenare a țesuturilor, lucru care e de ajutor în ameliorarea multora dintre afecțiunile dureroase.

În plus, în timpul efortului fizic, organismul produce endorfine, o versiune naturală de analgezice care funcționează prin ridicarea pragului dureros. Endorfinele sunt hormoni care interacționează cu receptorii pentru durere de la nivelul creierului și modifică percepția senzației dureroase.

Mai multe studii au demonstrat faptul că sportul are o eficiență moderată în ceea ce privește tratarea durerii cronice [2].

3.  Uleiul de pește

Uleiul de pește este recunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii, iar inflamația este o parte importantă a cauzelor care determină durere. În cadrul unui studiu, pacienții care sufereau de durere cronică au fost învățați să ia un supliment de 1200 mg ulei de pește cu EPA și DHA. După 75 zile de tratament, mai mult de jumătate dintre cei 125 pacienți au recunoscut că renunțaseră la administrarea de analgezice [3].

4.  Turmericul

Proprietățile antiinflamatorii ale turmericului sunt recunoscute de mult timp. În combinație cu dooi alți compuși, gheara-dracului și bromelaină, turmericul este eficient în ameliorarea durerilor asociate osteoartritei [2].

5.  Resveratrolul

Resveratrolul este un compus cu puternic rol antioxidant, găsit în vinul roșu, struguri și fructe de pădure. El are numeroase beneficii pentru organism, printre care și reducerea riscului de apariție a cancerului, protecția sistemului nervos și chiar prelungirea speranței de viață.

Recent, studiile au demonstrat că resveratrolul acționează inclusiv la nivel celular, pentru atenuarea durerii [1].

6.  Terapia pe bază de căldură

Atât terapia prin căldură cât și crioterapia sunt metode recunoscute de atenuare a durerii. Băile calde pur și simplu modifică setarea mentală a pacienților, iar terapia cu gheață este o modalitate acceptată universal de reducere a inflamației. Important este să știi care dintre alternative se potrivește în fiecare caz particular.

O leziune acută se tratează imediat prin aplicarea de gheață. O luxație de gleznă, de pildă, impune aplicarea imediată de gheață pentru controlul inflamației și al durerii, utilizarea căldurii în această situație nu ar face decât să agraveze edemul.

Pe de altă parte, dacă ai o contractură musculară veche la nivelul spatelui, căldura funcționează cel mai bine. Un duș fierbinte și o sesiune de masaj în apă caldă te pot ajuta semnificativ [2].

7.  Meditația

Meditația poate ajuta în ceea ce privește percepția durerii. Multă lume devine anxioasă pentru că nu știe cum ar trebui să se desfășoare meditația, dar nu există rețete stricte pentru asta. Dacă ești absolut novice în această zonă, poți apela la meditațiile ghidate înregistrate.

Meditația contribuie la ameliorarea durerii și la controlul anxietății și al depresiei [1].

Durerea, fie ea acută sau cronică, poate interfera brutal cu viața de zi cu zi a pacientului. Cunoașterea unor remedii naturale împotriva durerii este esențială pentru un nivel superior de control…fără efecte adverse.

Bibliografie:

  1. Harvard Health Publishing. “8 Non-Invasive Pain Relief Techniques That Really Work – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 2019, www.health.harvard.edu/pain/8-non-invasive-pain-relief-techniques-that-really-work, accesat la 19.01.2023;
  2. NHS. “10 Ways to Reduce Pain.” Nhs.uk, 18 Jan. 2022, www.nhs.uk/live-well/pain/10-ways-to-ease-pain/, accesat la 19.01.2023;
  3. Roland, James. “5 Surprising Natural Painkillers.” Healthline, Healthline Media, 26 Mar. 2015, www.healthline.com/health/pain-relief/surprising-natural-pain-killers, accesat la 19.01.2023.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*