Prezbiopia este o problemă de vedere, caracterizată prin scăderea abilitații oculare de a observa obiectele situate aproape de ochi. Aceasta reprezintă o parte normală a procesului de îmbătrânire, problema agravându-se de-a lungul timpului, până în jurul vârstei de 65 de ani [1].

Sursa foto: Shutterstock.com
Întrucât prezbiopia nu poate fi prevenită [2], află în continuare mai multe despre această problemă, pentru a fi mai bine informat despre simptomele ei și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție.
Cum se manifestă prezbiopia
Cele mai comune simptome încep să apară în jurul vârstei de 40 de ani. Deoarece simptomele prezbiopiei implică deteriorarea graduală a abilității de vedere de aproape, cele mai des întâlnite schimbări includ:
- durerea de cap sau de ochi după anumite activități cum ar fi cititul;
- dificultate de citire a literelor mici;
- nevoia de lumină puternică pentru a citi sau pentru a realiza anumite activități;
- îndepărtarea materialelor de citit la o distanță anormală;
- probleme generale, asociate cu observarea obiectelor din apropiere [2].
Cauzele prezbiopiei
Prezbiopia apare atunci când lentila (cristalinul) devine mai puțin flexibilă și ca urmare nu mai poate focaliza obiectele din apropiere.
În mod normal, un cristalin sănătos este moale și flexibil, ceea ce îi oferă posibilitatea de a-și schimba convexitatea și grosimea în funcție de distanța obiectului, pentru a putea fi observat cât mai clar.
Odată cu înaintarea în vârstă, lentila adaugă din în ce mai multe straturi de celule, fapt care duce la îngroșarea acesteia și la pierderea flexibilității.
Chiar dacă mușchii care înconjoară lentila încă se contractă și se relaxează pentru a încerca să focalizeze obiectul, imaginea creată nu va fi clară sau detaliată [3].
Factori de risc asociați cu prezbiopia
Factorul principal de risc al prezbiopiei este înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, este posibil ca problema să apară și în rândul persoanelor mai tinere de 40 de ani, afecțiunea numindu-se prezbiopie prematură.
Întrucât această modificare prematură a lentilei poate fi cauzată de anumite boli și medicamente, prezența acesteia poate semnala existența unei afecțiuni mai severe, motiv pentru care este necesară o consultație de specialitate.
Poți prezenta un risc mai mare de prezbiopie prematură dacă suferi de:
- anemie;
- boli cardiovasculare;
- diabet;
- scleroză multiplă;
- alte probleme de vedere cum ar fi hiperopia;
- insuficiență vasculară.
Abilitatea de focalizare poate fi afectată și de anumite medicamente, de dietă nesănătoasă și de intervenții chirurgicale efectuate la nivelul ochilor. Discută cu medicul de familie dacă tulburările de vedere au apărut după începerea unui tratament nou sau după alte schimbări în viața de zi cu zi [2].
Când este recomandată o consultație medicală
Este indicat să apelezi la un medic specialist atunci când ai privirea încețoșată sau când ai probleme cu focalizarea obiectelor apropiate de ochi. Acesta va determina cauza tulburărilor de vedere și va recomanda opțiunea terapeutică ideală pentru cazul tău.
Deoarece tulburările de vedere pot face parte și din tabloul clinic al altor afecțiuni mai severe, este recomandată o consultație medicală dacă există simptome adiționale cum ar fi:
- vedere dublă;
- pierderea bruscă a vederii într-un singur ochi;
- tulburări de vedere caracterizate prin aure sau puncte negre;
- durere la nivelul ochilor [1].
Opțiuni terapeutice
Nu există tratament curativ pentru prezbiopie. Cu toate acestea, sunt disponibile însă mai multe opțiuni terapeutice care pot corecta vederea, cum ar fi ochelarii și lentilele de vedere sau chiar anumite intervenții chirurgicale.
În funcție de sănătatea generală și de stilul de viață, medicul va recomanda opțiunea care va oferi rezultatul cel mai bun [2].
Chiar dacă prezbiopia face parte din procesul natural de îmbătrânire, asta nu înseamnă că trebuie să trăiești cu aceste tulburări de vedere. Discută cu un medic specialist pentru a efectua testele necesare și pentru a primi tratamentul și recomandările corespunzătoare!
Referințe:
- “Presbyopia.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328. Data accesării: 23.11.2022
- Giorgi, Anna. “Presbyopia.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/presbyopia. Data accesării: 23.11.2022
- “Presbyopia (Age-Related Farsightedness): Symptoms & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8577-presbyopia. Data accesării: 23.11.2022