Tipuri de jucării recomandate pentru copiii cu nevoi speciale

Încă din primele luni de viaţă, jucăriile îndeplinesc un rol deosebit de important pentru buna dezvoltare a copilului dumneavoastră. Cu ajutorul jucăriilor potrivite, copilul deprinde tot felul de abilităţi şi învaţă noi lucruri, precum forme, culori, numere, litere, dar şi coordonarea mâini-ochi. Este esenţial să oferim copiilor jucării educative în primii ani de viaţă, atunci când creierul se dezvoltă într-un ritm uluitor.

Dar cum alegem cele mai potrivite tipuri de jucării pentru copiii cu nevoi speciale? Trebuie să ştiţi că există o multitudine de jucării care sunt ideale pentru copiii cu nevoi speciale şi care pot fi folosite ca ajutor în cadrul terapiilor. Vestea bună este că nu trebuie să traversaţi ţări şi oceane pentru a-i putea oferi copilului dumneavoastră astfel de jucării benefice. Multe dintre jucăriile educative destinate tututor copiilor pot fi de mare ajutor copiilor cu nevoi speciale, aşa că trebuie să vă orientaţi atenţia spre un magazin cu jucării educative care pune la dispoziţie o gamă amplă de jucării pentru toate categoriile de vârstă.

Vă prezentăm în rândurile următoare care sunt cele mai recomandate jucării educative pentru copiii cu nevoi speciale.

Jucăriile care îi învaţă legătura dintre cauză-efect. Aceste jucării susţin funcţia vizuală şi consolidează abilitatea de prindere, fiind deosebit de utile pentru copiii cu autism. Aceste jucării sprijină coordonarea mâini-ochi, explorarea senzorială, oferind totodată secvenţe repetitive. Astfel de jucării educative vor cauza o reacţie specifică, şi anume copilul va face ceva şi va primi un răspuns specific din partea jucăriei. De exemplu, va apăsa un buton şi se va aprinde o lumină. Puteţi opta pentru jucării care se sortează, după jucării care trebuie împinse sau trase, jucării care emit lumini sau scot tot felul de sunete prin apăsarea unui buton sau chiar pistoale cu apă.

Puzzle-uri. Una dintre cele mai longevive jucării, puzzle-urile oferă o multitudine de beneficii, susţinând învăţarea a numeroase abilităţi într-o manieră simplă şi rapidă. Gândiţi-vă că rezolvarea unui puzzle presupune ca cel mic să ridice piese, să le prindă, să le ţină în mâini, să le sorteze şi să le potrivească. Iată câte abilităţi sunt susţinute cu ajutorul unui simplu joc. În plus, în prezent sunt disponibile numeroase tipuri de puzzle-uri, de la cele tradiţionale până la cele care scot sunete sau cele tridimensionale. Puzzle-urile au marele avantaj de a consolida abilităţile motorii fine, ceea ce este esenţial pentru un copil cu nevoi speciale. De asemenea, puzzle-urile îmbunătăţesc dezvoltarea cognitivă, deoarece îi ajută pe copii să înveţe să gândească strategic, să aleagă, să potrivească, astfel încât să obţină o imagine mai largă.

Plastilina. Deşi plastilina este în fruntea acestui tip de jucării care ţin mâinile şi degetele ocupate, mai există şi alte jucării. Trebuie să vă orientaţi spre jucării texturate, care ţin mâinile ocupate şi creierul angajat. Aceste jucării pot ajuta la consolidarea în mod eficient a autoreglementării, favorizează concentrarea, diminuează stresul şi oferă conştientizare tactilă. Cele mai utile jucării oferă o experienţă cu texturi diferite şi sunt ideale pentru acei copii care prezintă o extraordinară energie hiper-creativă. Optaţi pentru plastilină, lut, mingi de stres, perne gonflabile tactile, creioane din ceară, tablă şi cretă.

Multe dintre aceste jucării le veţi găsi într-un magazin cu jucării educative, însă foarte important este să vă asiguraţi că alegeţi tipurile de jucării potrivite pentru nevoile speciale ale copilului dumneavoastră, aşa încât să poată învăţa noi abilităţi şi tehnici de auto-gestionare într-un mod cât mai distractiv.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*