Talonetele și beneficiile lor ascunse: nu doar pentru durerea de picioare!


Sursă foto: shutterstock.com

Talonetele sunt dispozitive ortopedice de mici dimensiuni, utilizate frecvent pentru a crește confortul în timpul mersului sau al statului în picioare și de a ameliora durerile. Acestea se introduc în pantofi, cu scopul de a oferi suport suplimentar pentru zona călcâiului. Însă, talonetele au și alte beneficii importante pentru sănătate, pe care te invităm să le descoperi în acest articol:

Corecția unor probleme ale picioarelor

Problemele picioarelor sunt o preocupare comună pentru multe persoane. Există numeroase afecțiuni care pot fi ameliorate prin utilizarea a diferite produse din gama de talonete și branțuri ortopedice, precum piciorul plat, piciorul valg sau monturile [1].  

Talonetele funcționează prin distribuirea presiunii pe toată suprafața piciorului, reducând astfel tensiunea pe anumite puncte. Ele pot ajuta la alinierea corectă a piciorului, reducând astfel durerea și prevenind agravarea condițiilor existente. Beneficiile utilizării talonetelor includ ameliorarea durerii, îmbunătățirea echilibrului și prevenirea leziunilor. În plus, ele pot ajuta la corectarea posturii și la îmbunătățirea performanței atletice.

Îmbunătățirea posturii și ameliorarea durerilor de spate

Talonetele pot reprezenta un instrument eficient în îmbunătățirea posturii corporale [1] [2] [3]. Acestea ajută la alinierea corectă a picioarelor, având un efect de lanț asupra întregului corp. Atunci când picioarele sunt bine aliniate, acestea pot reduce tensiunea la nivelul mușchilor și articulațiilor, prevenind astfel apariția durerilor de spate.

Durerile de spate pot fi adesea legate de problemele picioarelor. Dacă picioarele nu sunt corect aliniate, acest lucru poate cauza tensiune în partea inferioară a spatelui. Prin corectarea acestor probleme de aliniere, talonetele pot duce la ameliorarea durerilor de spate.

Compensarea diferențelor de înălțime ale picioarelor

Diferențele de înălțime ale picioarelor pot avea diverse cauze, fie ele medicale sau genetice. Unele persoane se nasc cu o diferență de înălțime dintre picioare, în timp ce altele pot dezvolta această condiție ca urmare a unui accident sau a unei boli. Diferențe de înălțime ale picioarelor pot fi, de asemenea, rezultatul unor probleme structurale ale piciorului sau ale coloanei vertebrale. În unele cazuri, discrepanța de înălțime poate fi cauzată de o lungime inegală a oaselor piciorului sau a coapsei, ceea ce este adesea legat de factori genetici. 

Talonetele reprezintă o soluție eficientă pentru compensarea diferențelor de înălțime ale picioarelor. Aceste dispozitive, care se plasează în interiorul încălțămintei, pot ajuta la nivelarea picioarelor, îmbunătățind astfel postura și echilibrul. Talonetele pot fi personalizate în funcție de necesitățile individuale ale fiecărei persoane, oferind un nivel de confort și de suport adecvat.

Îmbunătățirea echilibrului

Stabilitatea și echilibrul pot fi îmbunătățite prin utilizarea talonetelor, ceea ce ajută la reducerea riscurilor de accidentare prin cădere. Utilizarea talonetelor nu numai că îmbunătățește echilibrul, dar poate preveni și gestiona diverse afecțiuni musculo-scheletale. De asemenea, și pentru persoanele în vârstă, care sunt adesea mai predispuse la probleme de echilibru și stabilitate, talonetele pot aduce beneficii considerabile. Acestea pot ajuta la prevenirea acestor accidente prin îmbunătățirea stabilității. 

Talonetele pot oferi o serie de beneficii semnificative pentru confort și sănătate. Cu toate acestea, este important să fie alese corect și să fie folosite în mod corespunzător pentru a obține cele mai bune rezultate. Prin urmare, este recomandat să se consulte un medic înainte de a le achiziționa și a le utiliza. Acesta poate evalua starea picioarelor tale și poate recomanda tipul de talonete care ți se potrivește cel mai bine. De asemenea, poate monitoriza progresul tău și poate face ajustări dacă este necesar. 

Surse de referință:

1. Nall, Rachel. “Orthotics: Are They the Answer to Your Foot, Leg, or Back Pain?” Healthline, Healthline Media, 19 Mar. 2019, www.healthline.com/health/bone-health/orthotics. Accessed 3 Jan. 2024; 

2. Contributors, WebMD Editorial. “Treat Foot Pain with Shoe Inserts, Massage, Meds, and Other Methods.” WebMD, www.webmd.com/pain-management/tips-foot-pain-relief. Accessed 3 Jan. 2024;

3. “Insoles and Foot Orthoses.” Cambridge University Hospitals, www.cuh.nhs.uk/patient-information/insoles-and-foot-orthoses/. Accessed 3 Jan. 2024.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*