Stresul afectează vederea

Tulburările oculare sunt întâlnite tot mai frecvent în societatea contemporană. Știai că stresul afectează vederea, fiind una dintre cauzele care provoacă boli ale ochilor?

Suntem din ce în ce mai ocupați, dar și din ce în ce mai stresați. Statisticile arată că România e campioană europeană la acest capitol. 62% dintre români se tem să-și piardă locul de muncă. Iar 43% sunt stresați din cauza violenței, a intimidării sau chiar hărțuirii la locul de muncă. În total, șapte din zece români se declară stresați. Știai însă că stresul afectează vederea?

Prețul goanei eterne în căutarea unei vieți mai bune și al unui nivel de trai decent se poate dovedi prea mare: propria vedere. Află modul în care stresul afectează vederea și încearcă să-l elimini din viața ta, oferind mai multă atenție creierului și nevoilor sale.

Care sunt cele mai frecvente probleme oculare cauzate de stres? 

Din fericire, multe probleme cauzate de stres sunt temporare. Dacă stresul persistă însă, situația se poate agrava.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme oculare cauzate de stres:

 • Viziunea tunelului

Termenul desemnează pierderea viziunii periferice – partea din câmpul vizual care se află la marginile exterioare ale gamei de viziune.

 • Fotofobia

Fotofobia se referă la sensibilitatea față de lumină. În caz de fotofobie, lumina solară, cea fluorescentă sau incandescentă pot crea disconfort.

 • Blefarospasm

Spasmul ocular constă în zvâcniri/zbateri involuntare ale ochiului, generate, în primul rând de stres, oboseală și anxietate.

 • Sindromul ochilor uscați sau ochi extrem de umezi

Deși sunt reacții opuse, uscarea sau, dimpotrivă, umezirea ochiului, este o formă distinctă la care organismul poate răspunde în fața stresului. În prezent, situație apare atât de des încât există un termen special în practica medicală care descrie problemele de vedere legate de utilizarea prelungită a computerului, telefonului mobil sau a cărții electronice: „tulpina ochiului digital” sau „sindromul ochiului uscat”.

 • Vedere neclară

Încețoșarea vederii variază. Poate apărea brusc sau treptat.

 • Flocoane (puncte plutitoare)

70% dintre oameni se confruntă cu problema punctelor plutitoare. De obicei acestea nu sunt periculoase, dispărând treptat. Dacă numărul punctelor negre crește însă, este absolut necesar să vezi un medic, pentru că ar putea fi vorba de o dezlipire de retină.

De ce stresul afectează vederea și ce rol are creierul în toată povestea?

Când te îngrijorezi, ți-e frică sau ești stresat, instinctul corpului tău este cel de a se proteja. El se avântă în lupt sau, dimpotrivă, încearcă să se eschiveze, cu orice preț, de la probleme. Astfel, corpul începe să producă hormoni cum ar fi adrenalina, care accelerează ritmul cardiac. Simultan, creierul direcționează mai mult sânge către organele interne vitale, și mai puțin sânge la extremități.

În asemenea situații, stresul poate afecta vederea, ochii având de suferit. Procedura se datorează grație dilatării pupilelor, mod prin care creierul încearcă să furnizeze mai multă lumină-n priviri, pentru a ne ajuta să sesizăm mai bine potențialele pericole.

Când ești în permanență stresat, dilatarea constantă a pupilelor duce la apariția fotofobiei, flocoanelor, și a altor tulburări oculare.  În plus, starea de tensiune favorizează contracția mușchilor din jurul ochiului, provocând spasm și durere.

Ce poți face pentru a-ți proteja vederea și a reduce stresul?

Stresul afectează vederea. Iată de ce, a elimina stresul înseamnă a elimina și problemele intrinseci. În acest sens te pot ajuta:

 • Yoga și meditația;
 • Băile calde, relaxante;
 • Ținerea unui jurnal;
 • Practicarea unui sport;
 • Exerciții de respirație;

Nu în ultimul rând, masajul terapeutic se poate dovedi extrem de util. La Clinica Medoterapy Life te poți bucura de masaj terapeutic, practicat de specialiști cu experiență.  Prețul unei ședințe masaj relaxare este de 60 de lei. Mai multe detalii despre ofertele de masaj disponibile poți găsi aici: https://medoterapy.ro/recuperare-medicala/. Programările se fac simplu,  online, pe: https://medoterapy.ro/programari/.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*