Statul pe burtă. Cum îl faci pe bebeluș să iubească această poziție

Statul pe burtă este esențial încă din prima zi de viață. Îl ajută pe copil să se dezvolte normal și sănătos, dar și să deprindă aptitudini motrice în lunile ce vor urma.

statul-pe-burta-cum-il-faci-pe-bebe-sa-iubeasca-aceasta-pozitie

Până în 1992, când Academia Americană de Pediatrie a început să-i îndemne pe părinți să-și pună copiii să doarmă pe spate pentru a reduce riscul sindromului morții subite, cei mai mulți bebeluși erau lăsați să doarmă pe burtă. Astăzi, cei mai mulți copii  sunt puși să doarmă pe spate. Atât în pătuț, cât și în scaunele de mașină, scoici sau leagăne.

Așa că, nu e de mirare că majoritatea bebelușilor ”urăsc” să stea pe burtă. Este o poziție nouă pentru ei, necunoscută și inconfortabilă. Ca să nu mai vorbim de greutatea în a-și ține capul ridicat și de imposibilitatea de a vedea ceva în fața lui. Plus că, mai poate interveni și sentimentul de abandon.

Momentul potrivit pentru a-l pune pe burtică

Asigură-te că bebelușului nu îi este foame sau nu este obosit, atunci când îl pui să stea pe burtă. Pe de altă parte, nu-l așeza pe burtă imediat după ce a mâncat, deoarece nu este deloc confortabil. Cel mai bine ar fi să aștepți cam o oră după ce a mâncat pentru a evita refluxul sau posibilele episoade de vomă.

Dacă începe să plângă instant, mai joacă-te puțin cu el, cântă-i, arată-i o jucărie sau vorbește mult cu el. Important este să dispari din raza lui vizuală. Dacă a stat cam 5 minute, îl poți întoarce pe spate. Repetă joculețul după următoarea masă.

Toleranța pentru timpul petrecut pe burtă poate crește treptat, cu condiția să fii perseverentă și să-l obișnuiești zilnic cu această poziție. Cu timpul, vei observa că bebelușul adoră această poziție, mai ales în momentul în care constată că se poate rostogoli singur. Ca să nu mai vorbim de faptul că îi și ajută în cazul în care au dureri de burtică.

Unii părinți consideră că este mai ușoară și mai utilă experiența poziționării bebelușului cu burtica pe burta lor, imediat după ce schimbă scutecul. Au perfectă dreptate, deoarece această ”regulă” va deveni o adevărată plăcere pentru bebeluș.

Beneficiile statului pe burtă

În primul rând, poziția aceasta întărește excelent mușchii spatelui, prevenind deformarea cefei bebelușului. În cazul micuților care sunt lăsați să doarmă numai pe spate, se poate observa o ușoară curbare a acesteia.Mai apoi, plasarea bebelușului pe spate permite activarea dezvoltării funcţiilor motorice deoarece micuţul încearcă singur să se ridice, utilizând ca sprijin mâinile şi picioarele. Acest tip de exerciţiu antrenează muşchii picioarelor și a mâinilor, ajutându-l să învețe cât mai repede ”arta” târâtului, a rostogolirii și a mersului în patru labe
Cercetările  au arătat că bebeluşii care dorm pe spate şi apoi, când se trezesc, sunt aşezaţi pe burtică, reuşesc să stea în funduleţ, să se târască şi să meargă mai repede decât cei care sunt ţinuţi tot timpul pe spate.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*