Starea de oboseală la copii – cum poate fi combătută prin kinetoterapie

Deși cei mai mulți copii dau dovadă de o energie exuberantă și inepuizabilă, sunt și alți copii care sunt afectați de oboseală. Dacă pentru un adult care deja știe cum să își gestioneze programul și emoțiile, oboseala este un inamic greu de învins, pentru copii este și mai greu să facă față provocărilor de peste zi atunci când se simt obosiți.

Sunt numeroase metode eficiente prin care se poate învinge oboseala, dar haideți mai întâi să vedem care sunt factorii care cauzează oboseală în rândul copiilor.

Care sunt cauzele oboselii la copii?

Încă de la început, trebuie subliniat faptul că oboseala este o afecțiune destul de complexă. Sunt mai mulți factori care determină instalarea oboselii, cum ar fi o boală cronică și modul în care organismul poate face față bolii, incapacitatea unui copil de a obține o odihnă de calitate, dar și artrita. De fapt, în cele mai multe cazuri de oboseală la copii, artrita juvenilă este principala vinovată, în special dacă boala este activă.

Atunci când boala este activă, inflamația cronică și efectele sale asupra organismului pot cauza o stare de oboseală. Și durerea este o altă cauză foarte probabilă a oboselii. Deși durerea și inflamația merg de multe ori mână în mână, sunt foarte mulți copii care, deși nu suferă de artrită activă, se confruntă cu durere cronică deoarece au articulațiile deteriorate. În aceste cazuri, durerea, nu inflamația, este cea care cauzează oboseală.

Mai sunt și alte afecțiuni de sănătate care pot induce o stare de oboseală constantă și extremă, cum ar fi sindromul de oboseală cronică sau fibromialgia. De asemenea, dacă un copil suferă de deficiență de fier (anemie), poate fi foarte obosit, întrucât inflamația cronică afectează modalitatea în care organismul procesează fierul, ceea ce poate agrava anemia.

Nu în ultimul rând, o boală cronică este o povară pentru un copil și pentru emoțiile sale. Problemele de sănătate emoțională pot provoca, de asemenea, o serie de simptome fizice, inclusiv oboseală.

Care sunt consecințele oboselii la copii?

Indiferent de cauzele oboselii, este cert că această afecțiune nu trebuie deloc neglijată sau trecută cu vederea, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții copilului. Oboseala poate cauza somnolență în timpul zilei și tulburări de somn în timpul nopții și poate conduce la probleme de concentrare la școală.

În plus, un copil obosit este și foarte iritabil, nervos și morocănos și nu va interacționa nici cu prietenii, nici cu familia sa. Îi va fi mai greu să participe la activități sportive și after school, să își efectueze temele sau să acorde timp pasiunilor sale. Pur și simplu, starea de oboseala va fi ca un nor uriaș care îl va urmări constant, afectându-i fiecare parte din zi.

Cum poate fi învinsă oboseala la copii?

Dacă starea de oboseală interferează cu felul în care copilul dumneavoastră funcționează în fiecare zi, în primul rând trebuie să discutați cu medicul pediatru pentru a determina care sunt cauzele oboselii. În funcție de cauză / cauze, aveți la dispoziție mai multe modalități prin care puteți să veniți în ajutorul copilului:

  • Preluați controlul. Utilizarea unor terapii naturale poate fi de folos pentru ameliorarea eficientă a durerii și inflamației, două dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii. Discutați cu medicul pediatru care sunt cele mai potrivite opțiuni. De asemenea, ar trebui să verificați dacă există o altă afecțiune medicală care poate provoca starea continuă de oboseală.
  • Respectați o rutină liniștitoare înainte de somn. Artrita și multe alte afecțiuni pot afecta calitatea somnului, așa că o rutină strictă poate conduce la un somn mai lung și mai odihnitor. Rutina despre care vorbim poate include respectarea unui orar regulat de somn, evitarea cofeinei și sucurilor înainte de culcare, dușuri sau băi calde, lectură sau muzică relaxantă.
  • Efectuați exerciții fizice. Un program regulat de exerciții fizice oferă mai multă energie, rezistență, îmbunătățește somnul și ajută copilul să își formeze mușchi mai puternici. Cele mai multe studii arată că exercițiile fizice pot înlătura oboseala și pot îmbunătăți toate celelalte activități de peste zi. Plimbările, ciclismul sau înotul sunt toate opțiuni excelente, însă este recomandat să mergeți cu copilul la un kinetoterapeut pentru a stabili împreună un program adecvat de exerciții. Medoterapy Life este o clinică medicală din București care oferă ședințe de kinetoterapie atât în centru, cât și în școli. Kintetoterapeuții pe care îi veți întâlni la Medoterapy Life pot elabora un plan de activități fizice potrivit nevoilor și nivelului copilului dumneavoastră și vă pot sugera și alte activități prin care se poate înlătura oboseala.
  • Evitați stresul. Stresul pe care copilul îl resimte la școală sau la domiciliu poate provoca oboseală și o odihnă slabă, iar depresia clinică este foarte probabilă în rândul acestor copii. Din nou, un kinetoterapeut vă poate sugera modalități prin care se poate ameliora anxietatea.
  • Urmați un regim alimentar echilibrat. O dietă nutritivă poate ajuta copilul să se mențină la o greutate sănătoasă, ceea ce este foarte important deoarece studiile arată că pacienții obezi sunt mult mai obosiți decât cei care au o greutate corespunzătoare. Un regim alimentar bogat în alimente procesate nu este deloc indicat pentru un copil. Medicul pediatru sau un dietician vă pot sugera o dietă mai potrivită pentru un copil care suferă de oboseală, astfel încât să preveniți anemia.

Concluzionând, atunci când vorbim despre starea de oboseală instalată în rândul copiilor, nu ne putem rezuma la o modalitate unică prin care o putem combate. Doar lucrând împreună cu copilul dumneavoastră, urmărindu-i starea de zi cu zi și colaborând cu o echipă profesionistă de medici și terapeuți puteți să îi oferiți o stare de sănătate cât mai bună și o copilărie împlinită.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*