Radioterapia reprezintă un tratament al cancerului ce presupune administrarea unei doze de radiație asupra unei tumori, fără afectarea țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Radioterapia distruge sau încetinește creșterea celulelor tumorale și poate fi folosită în scop paliativ pentru ameliorarea simptomelor afecțiunii și implicit al disconfortului pacientului, dar și în scop curativ, pentru vindecarea bolii, atunci când aceasta a fost descoperită într-un stadiu incipient.
Ce presupune radioterapia?
Radioterapia poate fi folosită ca o formă individuală de tratament sau poate fi asociată cu chimioterapia, chirurgia sau terapia hormonală, în funcție de tipul de cancer și de schema de tratament stabilită de medici în urma investigațiilor. Există două tipuri de radioterapie: radioterapia externă ce se realizează cu ajutorul unor echipamente speciale numite acceleratoare lineare (vezi pe medicaleconline.ro astfel de aparate de radioterapie) și radioterapia internă care se realizează cu ajutorul unor surse radioactive care sunt introduse în interiorul tumorii sau în vecinătatea sa. Ca urmare a iradierii, tumora se micșorează sau dispare în totalitate în anumite cazuri. Succesului unui tratament cu radiații depinde de mai mulți factori, cum ar fi echipamentele folosite, dar și echipa multidisciplinară, formată din:
- Medici specialiști în radioterapie – planifică și stabilește indicațiile de radioterapie, în funcție de investigații și de evoluția pacientului,
- Fizicieni medicali – se asigură că echipamentele medicale funcționează în condiții optime,
- Asistenți medicali și tehnicieni – au grijă de pacienți pe toată durata tratamentului de radioterapie.
Cum decurge o ședință de radioterapie?
Radioterapia externă, administrată cu ajutorul acceleratorului linear, este cel mai des întâlnit. Pe durata unei ședințe, pacientul va sta întins pe masa specială, în poziția stabilită de medic. Tratamentul de radioterapie este lipsit de durere, iar acest lucru se datorează echipamentelor moderne (cum este și cel de la medicaleconline.ro). O ședință durează între 10 și 15 minute, iar în acest interval de timp pacientul va observa doar aparatul care se deplasează în jurul său. Durata unui astfel de tratament este stabilit de medicul radioterapeut, însă, în general, un tratament curativ se întinde pe durata a 4-7 săptămâni, cu 5 ședințe de radioterapie pe săptămână.
Chiar dacă pacientul nu simte durere pe durata unei ședințe de radioterapie, el va resimți câteva efecte secundare, cum ar fi stări de oboseală, piele iritată, greață, inflamarea gurii și a gâtului și căderea părului. Pentru diminuarea acestor efecte secundare, medicii vor oferi recomandări pe durata tratamentului. Având în vedere că radioterapia este văzută ca un tratament revoluționat și precis pentru tumori, pacienții îndură aceste efecte secundare pentru a atinge vindecarea. După terminarea ședințelor de radioterapie, se va realiza un control post-terapeutic pentru a se observa răspunsul organismului și mai ales al tumorii la acest tratament.
Radioterapia este folosită în tratarea multor afecțiuni maligne, cum ar fi cancerul de sân, de prostată, esofagian, rectal, pulmonar, tumori cerebrale, tumori ale țesuturilor moi sau diverse metastaze. Studiile clinice aflate în plină desfășurare arată că radioterapia este în momentul de față cea mai bună șansă la viață a pacienților care suferă de cancer.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.