Naștere grea și riscul de displazie congenitală de șold la bebeluș!

Cauzele apariției displaziei congenitală de șold la bebeluș sunt multiple, însă printre ele se numără și o naștere dificilă, grea care are nevoie de ajutor din partea medicilor și a moașelor.

Displazia de șold sau luxația de sold este o boală congenitală care afectează dezvoltarea normală a copilului și care constă în dezvoltarea anormală a articulației șoldului. Ea poate afecta un singur şold (unilaterală) sau ambele șolduri (bilaterală). Afecțiunea apare la 1 din 1000 de nou-născuţi  și este mai frecventă în cazul fetiţelor.

Displazia apare atunci când capul femurului nu este localizat corect, la nivelul cavității osului iliac. De obicei, la persoanele sănătoase ea este ca o cupă adâncă, în timp ce la persoanele cu displazie de șold, această cavitate este superficială, aproape plată. Anomalia permite capului femurului să alunece parțial sau total în afara cavității, producându-se o disclocație. Displazia de șold netratată sau tratată incorect se poate transforma în luxație de șold.

Ce cauzează apariția displaziei de șold?

Specialiștii nu au putut stabili cu exactitate care ar fi cauza principală a apariției acestei afecțiuni. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că genetica are un rol important, dar și poziția pelviană din timpul vieții intrauterine și nașterea dificilă. Spre exemplu, dacă o femeie a cărui prim copil a avut la naștere displazie de șold, mai mult ca sigur și cu al doilea copil va experimenta această situație. Specialiștii dau un procentaj de 6% că situația se va repeta. De asemenea, dacă unul
dintre părinți a avut sau are displazie de șold, riscul ca micuțul să aibă este de 12%. Aceasta înseamnă, după cum susțin datele oferite de  Academia Americană de Pediatrie, că unul din 10 nou născuți vor avea probleme de instabilitate a șoldului, în cazul în care un părinte sau un frate are displazie de șold.

La fel, dacă bebelușul a avut o poziție pelviană în timpul vieții intrauterine, șansele ca el să aibă displazie de șold sunt mari. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că poziția pelviană mărește presiunea exercitată asupra ligamentelor, șoldurilor și oaselor sale.

Nașterea dificilă poate cauza displazie de șold

Și o naștere dificilă și greoaie poate cauza displazie de șold. Cum se întâmplă mai exact acest lucru? În cazul în care copilul se naște cu picioare în față și nu cu capul, cum este normal, poate apărea displazia. La fel și dacă nașterea se face prin cezariană (fătul este așezat cu picioarele, șezutul sau genunchii înainte).

Cum îți dai seama că are displazie de șold?

În principiu, șoldurile bebelușilor se examinează în primele zile după naștere, în maternitate. Dacă se depistează o mobilitate excesivă la nivelul șoldurilor, acestea se denumesc instabile și copilul este îndrumat spre medicul specialist de ortopedie pediatrică pentru o nouă examinare peste câteva săptămâni.  Un nou examen clinic va stabili oportunitatea unor investigații imagistice ulterioare și conduita de tratament. În cazul în care nu se depistează probleme la naștere, se recomandă prezentarea la medicul specialist de ortopedie pediatrică în primele 2 luni pentru un consult ortopedic.
Medicul ortoped pediatru va stabili apoi calendarul următoarelor vizite: la 4 luni, la 6 luni și după începerea mersului.

Sursă foto: tlcmm.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*