Dacă ești însărcinată atunci trebuie să știi că mișcarea te ajută atâtpe tine, dar cel mai mult pe micuțul din pântecele tău. Cele mai recente studii au demonstrat că mișcarea îmbunătățește puterea de funcționare a bebelușului din burtică.
Un nou studiu arată că 20 de minute de exerciții, de trei ori pe săptămână, îmbunătățește puterea creierului fătului. Deşi studiile au fost realizate pe copii foarte mici, oamenii de ştiinţă cred că beneficiile aduse de activitatea fizică a mamelor în cursul sarcinii s-ar putea întinde pe toată durata vieţii descendenţilor.
Madelyn Fernstrom, editor de nutritie, susține că activitatea fizică moderată în timpul sarcinii, în special ședințele de kinetoterapie, pare să aibă efecte și asupra dezvoltării creierului fătului. “Aceste rezultate preliminare din activitatea creierului copilului arată unele îmbunătățiri în grupul mamelor care au făcut de-a lungul sarcinii exerciții, comparativ cu grupul de mama sedentare.”, susține editorul.
Experții au suspectat de mai demult că exercițiile fizice regulate afectează dezvoltarea neuronală fetală, studiile pe animale, demonstrând acest lucru. Dar, cercetatorii de la Universitatea din Montreal au dorit să vadă dacă efectele se aplică și la om.
Studiu elocvent
Ei au decis să treacă la un nivel superior în acest sens, pentru a vedea modul în care activitatea fizică a mamei a influențat funcția cognitivă a copilului. Élise Labonte-LeMoyne doctor la Universitatea din Montreal și colegii săi au examinat două grupuri de mame: 18 femei pe care le-au urmărit începând din primul trimestru și până când copiii lor au avut 12 zile de viață.
Cercetătorii au repartizat aleatoriu femeile în două grupuri. Unul sedentar, în care mamele nu au făcut niciun exercițiu, și unul activ, în care gravidele au mers pe jos, au alergat, au făcut kinetoterapie sau au practicat înotul.
După ce femeile au născut, Labonte-LeMoyne și colegii săi au folosit un EEG, care măsoară activitatea electrica a creierului în apropierea scalpului, pentru a înregistra activitatea creierului. Odată născuţi copiii, cercetătorii au măsurat activitatea cerebrală a acestora cu ajutorul unei căşti cu peste 100 de electrozi, aplicaţi pe cap.
Când bebeluşii erau adormiţi în braţele mamelor lor, în încăpere era emis în mod repetat un anumit sunet; din când în când, această succesiune monotonă de sunete era întreruptă de un alt sunet, diferit.
Cercetătorii au vrut să vadă modul în care creierul nou-născuților a răspuns la un zgomot atunci când au schimbat semnalul sonor. Copiii mamelor care au făcut mișcare în timpul sarcinii au răspuns mai eficient – și într-un mod mai avansat – decât copiii mamelor sedentare.
Cercetări anterioare arătaseră că activitatea fizică a mamei în cursul sarcinii are efecte benefice asupra coeficientului de inteligenţă şi vocabularului copilului, până la vârsta de cel puţin 5 ani.
Alte cercetări au sugerat că femeile care au fost active fizic în timpul sarcinii ar putea avea copii cu o sănătate cardiacă mai bună.
Sursă foto: YouTube