Kinetoterapia în îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice


Sursă foto: shutterstock.com

Kinetoterapia face parte dintr-un tratament multidisciplinar care are ca scop menținerea funcționalității și ameliorarea calității vieții pacienților și poate fi utilă inclusiv celor care au fost diagnosticați cu cancer. Aceasta ajută la diminuarea efectelor secundare ale tratamentului oncologic și contribuie la recuperarea post-tratament.

Ce rol are kinetoterapia în îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice?

Tratamentul personalizat este indicat de medicul specializat în Recuperare oncologică. După ce acesta a consultat pacientul, îi indică un plan de tratament care include și proceduri. Medicul specialist împreună cu kinetoterapeutul stabilesc de comun acord un  program de kinetoterapie personalizat. Mai exact, aceștia decid împreună ce tip de proceduri kinetoterapeutice poate face pacientul oncologic, ce îi este permis și ce îi este interzis. 

Obiectivele procedurilor de kinetoterapie pot varia de la reducerea durerii și îmbunătățirea funcției fizice, până la menținerea sau îmbunătățirea calității vieții. Programul de kinetoterapie poate include exerciții fizice specifice, terapie manuală și alte tehnici terapeutice.

Beneficiile kinetoterapiei în timpul și după tratamentul cancerului

Beneficiile kinetoterapiei în timpul și după tratamentul cancerului sunt numeroase și pot avea un impact semnificativ asupra pacienților. Iată câteva idei principale despre aceste beneficii:

Reducerea efectelor secundare ale tratamentului oncologic

Kinetoterapia poate ajuta la reducerea unor efecte secundare comune ale tratamentului pentru cancer. Exercițiile fizice regulate pot contribui la gestionarea simptomelor precum oboseala, greața, durerea și pierderea forței sau flexibilității.

Îmbunătățirea calității vieții

Exercițiile fizice pot îmbunătăți starea generală de bine, pot spori nivelul de energie și pot reduce stresul sau anxietatea asociate cu boala. Astfel, kinetoterapia contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer.

Recuperarea după tratament

Kinetoterapia poate ajuta la restabilirea forței și flexibilității musculare, poate îmbunătăți echilibrul și coordonarea și poate reduce riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi limfedemul. 

Menținerea și îmbunătățirea funcției fizice

Kinetoterapia poate ajuta la menținerea și îmbunătățirea funcției fizice pe durata și după tratamentul pentru cancer. Exercițiile fizice pot contribui la menținerea masei musculare, la îmbunătățirea mobilității și la prevenirea atrofiei musculare. De exemplu, exercițiile de rezistență pot îmbunătăți forța musculară și pot reduce oboseala la pacienții cu cancer de colon.

Exerciții recomandate

În cadrul tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, exercițiile de kinetoterapie joacă un rol esențial în ameliorarea simptomelor specifice și îmbunătățirea calității vieții. Aceste exerciții pot fi adaptate în funcție de nevoile individuale ale pacienților, ținând cont de stadiul și tipul de cancer cu care se confruntă. Iată câteva exemple de exerciții comune de kinetoterapie recomandate:

Exerciții de forță

Acestea au ca scop menținerea și îmbunătățirea forței musculare. Exemple de exerciții pot include ridicarea de greutăți ușoare, utilizarea bandelor de rezistență sau efectuarea de exerciții cu propria greutate corporală. Aceste exerciții pot ajuta la combaterea pierderii masei musculare, care este adesea întâlnită în timpul tratamentului oncologic.

Exerciții de flexibilitate

Acestea contribuie la menținerea și îmbunătățirea mobilității articulare. Stretchingul și exercițiile de întindere pot fi deosebit de benefice pentru pacienții cu cancer, ajutând la menținerea flexibilității și prevenirea contracturilor musculare.

Exerciții de coordonare

Acestea pot fi utile în îmbunătățirea coordonării și echilibrului, care pot fi afectate de anumite tratamente oncologice sau de starea generală de sănătate. Exercițiile de echilibru și propriocepție pot fi incluse într-un program de kinetoterapie personalizat.

Exerciții de respirație

Acestea se concentrează pe îmbunătățirea capacității respiratorii și a controlului respirației. Tehnicile de respirație pot fi utile în gestionarea simptomelor precum dificultățile de respirație sau anxietatea asociată cu tratamentul cancerului.

În concluzie, kinetoterapia poate contribui la îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice. Medicul specializat în Recuperare oncologică și kinetoterapeutul sunt cei care stabilesc împreună tipul de proceduri, durata acestora și gradul de dificultate, în funcție de particularitățile medicale ale pacientului.

Sursă de informare: 

  1. Simran. “Physical Therapy for Cancer Patients : Types and Benefits.” Mantra Care, 31 Oct. 2022, mantracare.org/physiotherapy/treatment-guide/physical-therapy-for-cancer-patients/. Accessed 25 July 2023

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*