Comunicarea este cheia oricărei relații, mai ales atunci când vobim de cea părinte-copil. Să comunici eficient cu un copil de vârstă preșcolară poate părea, de cele mai multe ori, extrem de dificil, însă psihologii și specialiștii în dezvoltarea copilului ne dau vești bune. Există chei pentru o comunicare eficientă pentru copiii de toate vârstele, trebuie doar să respecți câteva lucruri și să fii puțin mai atent la propriul tău comportament.

Copiii învață enorm prin puterea exemplului! De exemplu, îi explici celui mic că sucurile acidulate nu sunt bune, dar tu consumi așa ceva în fața lui. Mesajele pe care le va primi cel mic vor fi contradictorii, dar cel care va rămăne la el va fi ca acel suc poate fi băut, pentru că și părintele său o face, chiar dacă acesta i-a spus cu totul altceva.
Ce trebuie să știi despre copilul tău
Copiii de vârstă preșcolară trăiesc foarte mult într-o lume imaginară și fabulează foarte mult. Este o perioadă în care este de dorit ca părinții să nu intervină brutal în aceste momente deoarece este posibil să îi creeze blocaje în exprimare. Pentru a nu perturba dezvoltarea cognitive a copilului, părinții se pot transforma în ”spectator” discreți și atenți, observând și în același timp apreciind capacitățile imaginative ale copilului.
Intervenția părintelui este de dorit să se facă numai la invitația copilului, respectând astfel ritmul de acceptare și integrare a acestuia în lumea reală. Prin joc, copilul se dezvoltă din punct de vedere social, emoțional, fizic și cognitiv.
Cum să comunici eficient cu copiii
În comunicarea cu preșcolarii, părinții și educatorii trebuie să țină cont de mai multe aspecte:
• Să răspundă sincer copilului la fiecare întrebare, folosind un vocabular adecvat vâstei celui mic;
• Să se folosească exemple și scenarii familiare lui atunci când i se răspunde la întrebări;
• Să i se permită să exploreze lucruri și locații noi în loc să i se răspundă verbal la o întrebare – va învăța mai ușor dacă se va confrunta cu ele;
• Jocurile și cărțile sunt un mijloc esențial de satisfacere a curiozității la preșcolar;
• Copilul trebuie încurajat să pună întrebări, chiar dacă sunt foarte multe și apote fără sens pentru adușți. Doar așa va putea să se dezvolte din punct de vedere cognitiv;
• Trebuie încurajat să găsesască singur răspunsuri la întrebări.
Ce recomandă specialiștii pentru o comunicare eficientă cu cel mic
Comunicarea eficiantă nu înseamnă a vorbi cu orele, ci înseamnă conexiune emoţională, momentele în care simţi că nu trebuie să îi spui nimic celuilalt, pentru a te înţelege, când ştii că îl ai de partea ta şi va înţelegi fără cuvinte. Comunicarea nu trebuie rezumată la cuvinte. Copiii sunt foarte fini observatori ai sentimentelor autentice şi în faţa lor se deschid, nu în faţa persoanelor sau cuvintelor.
Specialiștii rercomandă ca părinții să aibă răbdare, să nu intervină brutal în gândurile copilului, să încerce să îl educe cu blândețe.
De asemenea, pentru un ajutor eficient venit din partea specialiștilor, îl puteți înscrie la prima grădiniță online din România, care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață, să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare, dar și pentru părinții care au joburi solicitante și timp liber foarte puțin.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.