Când ne gândim la faptul că, vrem nu vrem, îmbătrânirea este inevitabilă, cei mai mulți dintre noi ne facem griji referitoare la firele albe de păr și la apariția ridurilor, fără să ne gândim că odată cu înaintarea în vârstă, vederea noastră are de suferit. Adevărul este că, după trecerea pragului de 40 de ani, ochii noștri se schimbă, ca și cum și-ar pierde din flexibilitate. Procesul natural al îmbătrânirii, împreună cu dieta și cu stilul personal ne viață ne influențează riscul de a dezvolta afecțiuni precum cataractă, degenerare maculară sau deteriorarea maculei – o parte a retinei necesară pentru o bună verdere. De fapt, deteriorarea maculei este foarte frecventă și este o cauză principală a pierderii vederii în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.
Deși nu putem opri îmbătrânirea și nici nu ne putem schimba genetica, stă în puterea noastră să facem unele modificări ale dietei și ale stilului personal de viață pentru a ne proteja vederea:
Purtați ochelari. Dacă observați că vă încruntați pentru a citi, atunci este posibil să aveți nevoie de o pereche de ochelari pentru citit. Sunt ieftini și vin într-o mare varietate de stiluri și culori.
Luați o pauză de la statul în fața calculatorului. În această eră digitală, mulți dintre noi petrecem ore în șir în fața computerului sau cu un telefon ori o tabletă în mâini. Din acest motiv, începem să suferim de tensiune oculară, dar și de ochi uscați și iritați, vedere încețoșată, oboseală și dureri de cap. Este necesar să ne odihnim ochii chiar și atunci când suntem la servici. Este bine ca la fiecare 20 de minute, să privim în altă parte și să clipim încet de 10 ori pentru ca ochii să se umezească în mod natural.
Folosiți ochelari de soare. În timp, expunerea la razele UV ne poate afecta ochii, conducând la dezvoltarea cataractei prin declanșarea unor reacții oxidative dăunătoare în cristalin. De asemenea, razele UV pot duce la apariția cancerului de piele, în special pielea delicată a pleoapelor. Ochelarii de soare vă pot proteja ochii împotriva razelor nocive ale soarelui. Ochelarii cu lentile întunecate vă pot face mai mult rău prin dilatarea pupilelor și permițând pătrunderea razelor UV. Din acest motiv, este recomandat să purtați o pereche de ochelari de soare de cea mai bună calitate care blochează 99-100% din razele UVA și UVB. O pălărie cu boruri largi este iarăși foarte eficientă în zilele cu mult soare.
Aveți grijă la efectele secundare ale medicamentelor. Foarte multe medicamente, inclusiv corticosteroizii și medicamentele prescrise pentru tratarea depresiei, a convulsiilor, a bolii Parkinson și astmului, pot, în unele cazuri, să declanșeze afecțiuni ale ochilor, cum ar fi glaucomul. Din acest motiv, este bine să știți care sunt posibilele efecte secundare ale medicamentelor pe care vi le administrați și să vă înștiințați imediat medicul sau oftalmologul dacă aveți dureri oculare, roșeață sau alte modificări ale vederii.
Hidratați-vă ochii. Ochii uscați reprezintă o plângere frecventă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Este esențial să ne hidratăm consumând mai multă apă – 8 – 10 pahare / zi – și să ne umezim ochii cu picături sau lacrimi artificiale atunci când îi simțim uscați. De asemenea, sindromul ochilor uscați este asociat cu o deficiență de Omega-3, așa că încercați să consumați mai multe alimente bogate în acest nutrient sau să luați un supliment Omega-3 de înaltă calitate, cum ar fi ulei de pește natural, pe care îl puteți achiziționa dintr-un megastore farmaceutic online și care poate ameliora simptomele acestui sindrom. Cea mai mare concentrație de acid docosahexaenoic DHA, o componentă a acizilor grași esențiali Omega-3, se găsește în retină. Atât acidul docosahexaenoic DHA, cât și acidul eicosapentaenoic EPA sunt necesari pentru integritatea celulelor retiniene, iar studiile au arătat la rândul lor că acești acizi susțin sănătatea și vindecarea retinei.
S-ar putea să nu știți, însă și fumatul dăunează ochilor. De fapt, fumătorii au de patru ori mai multe șanse decât nefumătorii să sufere de afecțiuni de vedere, în special de degenerare maculară. În plus, fumatul creează placă în artere și poate duce la tensiune arterială crescută, ambele afecțiuni putând deteriora retina și provoca pierderea vederii.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.