Cum îți poți învăța copilul importanța respectului?

Respectul este una dintre cele mai importante virtuți pe care le poate dobândi un copil. Dacă un copil învață să îi trateze pe cei din jurul său cu respect, asta îl va ajuta să dezvolte relații pozitive cu familia sa, cu prietenii și cu comunitatea sa pe parcursul întregii vieți. Respectul poate fi învățat în mai multe moduri, dar în esență, copilul trebuie să știe că este bine să îi trateze pe cei din jurul său așa cum și-ar dori el să fie tratat.

Ne dorim ca cei mici să fie cât mai pricepuți în toate, îi înscriem la tot felul de opționale, de activități extrașcolare, de tabere, îi implicăm în tot felul de sporturi, dar uităm cât de importantă este lecția respectului. Primul mediu mai serios de învățare prin care trece micuțul în primii săi ani de viață este grădinița. Aici va învăța cel mai bine să fie respectuos cu toți cei din jurul său, căci grădinița nu este doar o introducere în procesul de învățare care va continua pe parcursul școlii, ci totodată grădinița îl pregătește pe copil pentru viață. Un număr mare de părinți optează în contextul actual pentru educație de la distanță oferită de o grădiniță online. Chiar dacă activitățile se desfășoară în mod virtual și sunt concepute în așa fel încât copilul să le poată desfășura în mare parte singur, asta nu înseamnă că programa grădiniței nu pune accentul pe importanța respectului și a altor virtuți.

Că vrem sau nu să acceptăm asta, copiii sunt nevoiți să se confrunte cu tot felul de conflicte pe tot parcursul vieții. Deși este posibil să nu fie întotdeauna de acord sau să înțeleagă ceea ce se întâmplă, un copil respectuos se va asigura că va face tot posibilul pentru a aborda conflictele într-un mod productiv. Copiii învață și acasă și la grădiniță să fie respectuoși, iar asta le va permite să comunice într-un mod eficient și îi va încuraja să își asume responsabilitatea pentru propriile greșeli și să tolereze mai bine greșelile altora.

Tot la grădiniță, copiii învață să asculte, iar ascultarea este o parte importantă a unei conversații productive sau pozitive. A învăța cum să comunici eficient înseamnă să știi să asculți, iar ascultarea merge mână în mână cu respectul. Copilul învață să asculte cu atenție, să nu întrerupă, să își aștepte rândul pentru a interveni, să permite și altora să adreseze întrebări, toate acestea conducând la conversații echilibrate. Ascultându-i pe cei din jur, este modul în care copiii cresc, se dezvoltă și învață.

Grădiniță îi ajută pe cei mici să fie deschiși la minte și să dea dovadă de flexibilitate în gândire. Pentru că învață să fie respectuoși, copiii vor ști că mai întâi trebuie să cunoască o persoană înainte să o judece și că cel mai bine este să îi trateze pe toți cu bunătate. Acest comportament le va fi de folos de-a lungul întregii vieți.

De asemenea, tot la grădiniță, copiii vor intra în contact cu termenul de diversitate. Deși poate fi un concept destul de greu de înțeles, copiii care învață să fie respectuoși nu vor face discriminări, nu vor batjocori, ci vor da dovadă de prietenie și acceptare. 

Nu în ultimul rând, copilul dobândește bune maniere. Mai ales la o vârstă fragedă, poate fi dificil să îi învățăm pe copii să fie manierați. Cu toate acestea, bunele maniere provin din respect. Prin exersarea constantă a manierelor simple, cum ar fi saluturile, „vă rog”, „mulțumesc”, aceste gesturi vor deveni naturale.

Toți copiii au nevoie de timp pentru a învăța să fie respectuoși, dar niciodată nu este prea devreme pentru a-i ajuta să dobândească această abilitate esențială de viață, iar grădinița poate oferi un sprijin enorm. În cele din urmă, copiii care dau dovadă de respect se bucură de relații pozitive cu familia, cu prietenii și cu semenii lor.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*