Știm foarte bine că prevenirea este mult mai recomandată decât tratarea. S-a demonstrat în foarte multe situații că abordarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să devină urgențe este mai rentabilă și oferă rezultate mai bune pentru pacienți. În prezent, există deja numeroase dispozitive și echipamente medicale care contribuie la prevenirea multor afecțiuni medicale, iar progresele care au loc în domeniul tehnologiei și care au un mare impact și asupra sectorului medical, vor schimba în bine starea de sănătate la nivel global. Din ce în ce mai multe dispozitive medicale au rolul de a îmbunătăți medicina preventivă.

Iată 3 astfel de tehnologii moderne care vor preveni afecțiunile înainte ca acestea să se transforme în urgențe medicale sau boli dificil de tratat:
Analiza radiologică
Radiologia digitală nu reprezintă o noutate, însă domeniul acesta înregistrează unele dintre cele mai semnificative progrese. Dispozitive de radiologie digitală sunt disponibile deja pe medicalecoline.ro, iar prezența lor este obligatorie în foarte multe unități și instituții medicale. Dar iată că noua tehnologie de radiologie folosește analiza radiologică pentru a căuta semne de boală – cum ar fi cancerul de sân – în imagistica medicală, cum ar fi mamografiile. În cadrul mai multor studii, s-a constatat că aceste dispozitive de analiză radiologică sunt chiar mai performante decât radiologia la identificarea semnelor de avertizare ale cancerului de sân. Instrumentele de analiză radiologică devin deja obișnuite în dispozitivele medicale care scanează anumite afecțiuni. Aceste instrumente sunt utilizate în scanerele CT pentru a reduce cantitatea de nereguli vizuale pe scanare, oferind o imagine mai clară. Din ce în ce mai multe echipamente medicale vor începe să încorporeze instrumentul de analiză radiologică, ceea ce îi va ajuta pe medici să identifice la timp boli grave, cum ar fi cancerul.
Observarea pacientului de la distanță
Foarte multe echipamente și dispozitive medicale sunt puse la dispoziția clinicilor, instituțiilor, cabinetelor și spitalelor. Gama de echipamente medicale de pe medicalecoline.ro cuprinde mamografie, tomografie computerizată, angiografie, radioterapie și radiologie digitală, pentru a numi doar câteva. În viitorul apropiat, unitățile medicale se vor putea baza și pe dispozitivele prin care vor putea ține evidența de la distanță a informațiilor critice ale pacienților, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, oxidarea sângelui sau orice alte informații de care medicii ar putea avea nevoie pentru a putea menține pacienții într-o stare de sănătate cât mai bună și cât mai stabilă. Aceste sisteme de observare de la distanță pot oferi medicilor actualizări imediate ale pacienților, asigurând cel mai rapid răspuns posibil la urgențe. Astfel de sisteme de observare de la distanță ar putea chiar să prevină urgențele, deoarece analizele predictive pot identifica tipare subtile în informațiile referitoare la starea de sănătate a pacientului și pot prezice dacă sau când pot apărea probleme medicale majore. Un astfel de sistem de urmărire a pacienților de la distanță poate să folosească un dispozitiv de sănătate portabil, similar unui ceas inteligent, pentru a-i ține pe medici la curent cu variabilitatea ritmului cardiac a pacientului. Aceste dispozitive purtabile pot detecta variațiile ritmului cardiac care pot indica un risc pentru sănătatea inimii, permițând medicilor să notifice pacienții și să intervină rapid înainte de apariția unei urgențe medicale.
Nu în ultimul rând, telemedicina și telesănătatea vor deveni din ce în ce mai predominante. Accesul afectat la asistență medicală poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate a pacienților și asupra rezultatelor unui tratament și, bineînțeles, asupra calității vieții pacienților. Noua tehnologie poate îmbunătăți accesul la asistență medicală. Telemedicina poate oferi pacienților acces la distanță la specialiști sau la asistența medicală standard. Acest progres poate fi deosebit de valoros pentru pacienții din zonele rurale sau pentru persoanele cu mobilitate redusă, ambele categorii de persoane putând avea dificultăți în accesarea oricărui tip de îngrijire medicală obișnuită.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.