Cele mai frecvent întâlnite afecțiuni dermatologice

Dermatologia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (părul și unghiile) și mucoaselor adiacente (cavitatea bucală și organele genitale). Afecțiunile dermatologice nu doar pun în pericol sănătatea, ci vă va afecta și din punct de vedere estetic.

Bolile de piele sunt cauzate de alergii, dezechilibre hormonale, afecțiuni diverse ale organismului sau reacții agresive ale sistemului imunitar. Iată care sunt cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice:

Acneea

Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii. Ea poate fi o sursă de anxietate pentru fiecare adolescent. În plus, incidența acneei este în creștere și la adulți.

Acneea este cauzată de blocarea foliculilor de păr și glandelor sebacee (sebacee) ale pielii, adesea declanșată de schimbările hormonale. Termenul de acnee se referă nu numai la coșurile de pe față, ci și la punctele negre, chisturi și noduli. Unii oameni dezvoltă acnee și pe alte părți ale corpului, cum ar fi spatele și pieptul. 

Tratamentul acneei de către un dermatolog este important, deoarece acneea lăsată necontrolată poate duce la cicatrici permanente și pete faciale. 

Dermatită atopică (eczeme)

Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente forme de eczemă întâlnite la copii. Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută, dar cercetătorii consideră că aceasta poate fi determinată de genetică, mediul și/sau sistemul imunitar. 

Dermatita atopică poate apărea în zona feței (în special la sugari), pe mâini, pe picioare sau în pliurile și crăpăturile pielii. Pielea este uscată și apar mâncărimi, iar scărpinatul constant poate duce la îngroșarea zonei.

Zona zoster (Herpes Zoster)

Virusul herpes zoster (herpes zoster) are ca rezultat o erupție cutanată roșie, cu bășici, care poate apărea în orice zonă a corpului. Printre simptome se numără febră, oboseală și dureri de cap.

Zona zoster este cauzată de același virus care provoacă varicela – varicelo-zosterian. Dacă ați suferit de varicelă, atunci puteți dezvolta și zona zoster, deoarece virusul varicelei rămâne latent (nu este activ) în sistemul nervos timp de mai mulți ani.

Urticaria

Urticarea poate apărea pe piele și provoacă mâncărimi, iar printre cauzele frecvente se numără medicamentele, alimentele și mușcăturile sau înțepăturile insectelor.

În cazul în care urticaria acoperă o suprafață mare a corpului, atunci trebuie să apelați la un medic specialist. Urticaria dispare, de obicei, în două până la patru ore. La unele persoane poate persista luni sau ani de zile. Evitarea factorului declanșator este cea mai bună metodă de prevenție în cazul urticariei.

Arsurile solare

Arsurile solare sunt mai ușor de prevenit decât de tratat. Ele apar când există o expunere prea mare la lumina ultravioletă (UV) de la soare sau de la lămpile solare. Pielea devine roșie, dureroasă și fierbinte la atingere.

Arsurile solare repetate, mai ales în copilărie, pot crește riscul de cancer de piele cu cât persoana înaintează în vârstă. De obicei, crema de protecție solară trebuie reaplicată la fiecare două ore, dar în multe cazuri medicii recomandă pacienților să nu se expună la soare, mai ales dacă au o piele sensibilă.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*