Cele mai comune boli neurologice

În România, incidenţa bolilor neurologice este de aproape patru ori mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene. Află care sunt cele mai comune boli neurologice și cum te poți proteja de ele.

Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării sau ale sistemului nervos periferic. Dat fiind faptul că nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere, creierul ajunge să clacheze. Iată de ce ar fi binevenit să atragem o atenție sporită sistemului nostru nervos, dar și să optăm pentru un mod de viață echilibrat.

Află care sunt cele mai comune boli neurologice, ce presupun acestea și cum le poți evita.

Care sunt cele mai comune boli neurologice?

Datele medicale din țară vorbesc despre 3 cele mai comune boli neurologice. Acestea sunt:

  • Accidentul vascular cerebral (AVC);
  • Boala Alzheimer;
  • Boala Parkinson.

Cele mai recente statistici plasează România pe poziția a 3-a printre țările cu cele mai multe cazuri noi de AVC. Peste 60.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu această afecțiune. Tot România ocupă locul al doilea în ceea ce privește numărul de decese și infirmități cauzate de accidentul vascular cerebral. 60% din decese, la nivel local, sunt atribuite bolilor cardiovasculare.

În ceea ce privește Alzheimer, 10 la sută dintre românii trecuți de 65 de ani suferă de această boală. Iar în țară, peste 300.000 de români au fost diagnosticați cu Alzheimer.

Boala Parkinson afectează peste 70.000 de români. Și mai grav este că medicii cred că numărul acestora s-ar putea dubla până în 2030, dacă nu se iau măsurile necesare.

Care sunt caracteristicile definitorii pentru cele mai comune boli neurologice?

Fiecare dintre cele mai comune boli neurologice are la bază simptome și caracteristici distinctive. Iată care sunt acestea:

  • Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral, cunoscut și sub denumirea de apoplexie, reprezintă afectarea ţesutului cerebral. Printre simptomele sale se numără: hemiplegia (paralizia unei jumătăţi a corpului), tulburări de vorbire şi percepţie a realităţii, reducerea câmpului vizual, tulburări de sensibilitate, paralizia unor nervi cranieni, asimetrie facială, tulburări de personalitate. Acestea diferă în funcţie de teritoriul unde s-a produs accidentul vascular.

Cele mai frecvente cauze care îl declanșează sunt: nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială, sedentarismul, consumul excesiv de alcool sau anumite medicamente anticoagulante.

  • Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică cu evoluție progresivă. Se caracterizează prin atrofie cerebrală și alterare ireversibilă a intelectului, ajungând până la demență senilă. Persoanele care suferă de Alzheimer pot avea probleme de pierdere a orientării, a capacității de a iniția anumite activități, ba chiar de a recunoaștere fețe familiare. Problemele de vorbire și stările depresive le sunt, de asemenea, caracteristice.

Cauzele care ar declanșa boala nu sunt cunoscute în totalitate. Există însă mai multe ipoteze. Conform cadrelor medicale, apariția afecțiunii poate fi pusă în seama: pierderii unor neurotransmițători precum acetilcolina, a ghemurilor neurofibrilare patologice (existente în interiorul neuronilor) sau a unor mutații care provoacă producerea în exces, la nivelul creierului, a unui fragment de proteine Abeta (Ap).

  • Boala Parkinson

Parkinson este o boală degenerativă a sistemului nervos central, caracterizată prin tremurături cu caracter static și prin rigiditate musculară. Semnele care trădează prezența bolii sunt: încovoierea spatelui, scrisul de mână aglomerat, dificultatea pacientului de a se ridica de pe scaun sau de a merge.

Cauza bolii ține de funcționarea deficitară a unei zone mici din trunchiul creierului, numită substantia nigra. Aceasta nu mai produce dopamină – necesară pentru comunicarea între celulele nervoase, ceea ce duce la moartea celulelor. Astfel, creierul nu mai primește mesajele necesare despre cum și când trebuie să se miște.

Cum ne putem feri de cele mai comune boli neurologice?

Cele mai comune boli neurologice ar putea fi prevenite prin reorganizarea vieții, evitarea sedentarismului sau a hranei procesate.

Consultațiile la neurolog sunt de asemenea indicate. Poți opta pentru cele oferite de Clinica Medoterapy Life: https://medoterapy.ro/. Mai multe detalii legate de consultație și prețul acesteia, găsești accesând – https://medoterapy.ro/neurologie/.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*