Se poate întâmpla ca, într-o dimineață oarecare, nici măcar mirosul unei cafele proaspete să nu te poată convinge să te dai jos din pat. Dacă durerea de spate este atât de puternică încât nu te lasă să te miști, cafeaua nu mai este o prioritate, în schimb un kinetoterapeut, da. Ce înseamnă kinetoterapeut? El este specialistul care te ajută să te vindeci prin mișcare.
De fapt, ce face un kinetorapeut? Kinetoterapeutul este expertul care, în urma unei evaluări funcționale și a diagnosticului clinic al pacientului, alcătuiește un program individualizat de recuperare fizică. Programul cuprinde exerciții executate de pacient, iar întreg procesul de activitate fizică se desfășoară sub atenta supraveghere a specialistului.
Pentru pacienții care au suferit un accident sau o afecțiune, kinetoterapeutul le va oferi ajutor ca să-și îmbunătățească mobilitatea și stabilitatea articulară, să prevină pericolul permanentizării dizabilităților și chiar să le limiteze.
La aceeași întrebare, ce face un Kinetoterapeut vine și răspunsul: examinează mai întâi trecutul medical al pacientului, apoi îi testează și măsoară forța, amplitudinea mișcărilor, echilibrul, coordonarea, postura, respirația, funcțiile motrice și gradul de performanță al mușchilor. După aceea dezvoltă planul personalizat al pacientului, care include atât strategia tratamentului, cât și obiectivul final.
În timpul ședințelor de kinetoterapie, pentru pacienții care prezintă umflături, specialistul terapeut poate folosi, în funcție de situație, pungi cu gheață, împachetări calde, ultrasunete sau stimulare electrică. Dacă pacientul acuză dureri, pentru ameliorare și îmbunătățirea flexibilității și circulației sângelui, kinetoterapeutul va aplica o tehnică specială de masaj, numită deep tissue, care se aplică pe straturile inferioare ale țesutului muscular. De asemenea, poate exercita tracțiuni asupra pacientului, o procedură care constă în tragerea unei părți a unui membru sau a coloanei vertebrale. Kinetoterapeutul este cel care învață pacienții cu afecțiuni ale aparatului locomotor să folosească dispozitive orto-protezice, cârje, scaune cu rotile sau alte dispozitive adaptative.
Specialistul terapeut este mereu informat în ce privește progresul pacientului, face examinări periodice ale stării acestuia și adaptează în mod corespunzător tratamentul. El ajută pacientul să găsească cel mai bun mod de maximizare a punctelor forte, cea mai ușoară metodă de eliminare a obiceiurilor proaste și îl învață cum să pună cât mai puțină tensiune pe zonele sensibile.
O durere de spate cronică, de exemplu, poate avea o multitudine de cauze. Poate apărea în urma unor activități repetitive, cum ar fi cele legate de serviciu, din cauza menținerii unei posturi defectuoase sau ca rezultat al unor mișcări greșite în timpul practicării unui sport. Chiar și un surplus de kilograme poate fi sursa unei dureri cronice de spate. Ce face un kinetoterapeut nu se rezumă la ameliorarea durerii, până la dispariția ei temporară, ci remediază chiar cauzele care au generat-o.
Rolul kinetoterapeutului variază de la o zi la alta și de la un pacient la altul. Stabilește programe de recuperare, supraveghează exercițiile pacienților cu probleme locomotorii sau îi ajută să facă față dificultății deplasării cu ajutorul cârjelor sau scaunului cu rotile, este responsabil cu educarea pacienților și a familiilor acestora pentru prevenirea rănirii și, în general, pentru a se bucura de o viață sănătoasă. Kinetoterapeutul va lucra de-a lungul carierei sale cu copii care suferă de paralizie cerebrală, bebeluși născuți prematur, viitoare mămici, atleți accidentați sau care doresc pur și simplu să aibă o formă fizică bună, pacienți care necesită ajutor în urma unui accident sau unei afecțiuni.
În concluzie, ce face un kinetoterapeut nu e doar un masaj, cum ar putea părea la prima vedere. Un kinetoterapeut te face bine!
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.
Poate kinetoterapia sa vindece inegalitatile membrelor inferioare?
Buna seara! Ajuta cu ceva kinetoterapia daca am ligamentele incrucisate de la genunchi rupte?