Iată trei motive pentru care, părinții sunt încurajați de către medicul pediatru să facă cel puțin un consult ortopedic în primul an de viață.
Chiar dacă ți se poate părea ciudat ca medicul pediatru să-ți recomande un astfel de consult, trebuie să știi că el o recomandare excelentă, pe care ar fi bine să o iei în serios. De altfel, ortopezii încurajează pediatrii și neonatologii să recomande proaspeților părinți un astfel de control. Nu contează că micuțul este sănătos. Important este să-ți iei toate măsurile de precauție și de prevenție.
Displazia de șold. Suntem printre puținele țări din Europa care nu are introdus screening-ul național în ceea ce privește ecografia de șold, metoda cea mai ușoară și mai puțin invazivă, care stabilește diagnosticul de certitudine în displazia sau luxația de șold. O contractură musculară la șold, o asimetrie de pliuri, o asimetrie generală a corpului sunt semne de alarmă pentru un drum la ortopedul pediatru. Displazia de șold înseamnă oprirea în dezvoltare a articulațiilor coxo-femurale. Din 10 cazuri, 7 se constată la nou-născuți de sex feminin, aceasta din cauza anatomiei. În cazul fetițelor, bazinul este puțin mai înalt, chiar de la naștere. Din acest motiv, locul în care stă femurul este dispus spre lateral, poziție care permite ca cel mai mare os din corp să se deplaseze patologic și să apară displazia de șold. Pediatrii recomandă ecografia de șold la cei mai mulți nou-născuți, până la vârsta de 4 luni.
Rahitismul. Rahitismul este o boală cronică ce se instalează din cauza absorției insuficiente de calciu și vitamina D la nivelul oaselor. Ea afectează, în special, copii și se instalează încă de la faza de sugar și cauzează oase slabe, moi, care pot deveni curbate. Semnele rahitismului se văd destul de clar pe corpul unui copil. În primul rând se poate observa un schelet diform(îngroșarea gleznelor, a încheieturilor sau a genunchilor). Mai apoi, picioarele curbate spre exterior, sau un stern evidențiat sunt și ele un semnal de alarmă.
Probleme ale picioarelor (platfus, mers pe vârfuri, picioarele arcuite către exterior, degete de porumbel, etc). Mulți copii pot avea aceste simptome enumerate încă din primele zile de naștere. La fel cum, cei mai mulți vor scăpa de ele odată cu trecerea timpului și cu definitivarea mersului. Cu toate acestea, pentru a elimina situațiile absolut normale, în care problemele dispar cu vârsta, ortopezii recomandă un consult al membrelor inferioare chiar în primul an de viață. Nu trebuie neglijat faptul că în acest prim an încep toate achizițiile motrice, motiv pentru care, o vizită la ortoped îți poate lămuri multe întrebări la care nu ai găsit încă răspunsul.
Sursă foto: The Bump