15 lucruri pe care nu le știai despre coloana vertebrală

Coloana vertebrală este cea oferă corpului tău putere, suport, flexibilitate și mișcare. Ea este o structură complexă, formată din mai multe componente interconectate și inter-dependente. În „spatele” acestei puteri, se află însă câteva lucruri uimitoare pe care nu le știai despre coloana vertebrală.

15 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre coloana vertebrala

  1. 82 % din persoanele care suferă de leziuni ale măduvei spinării sunt de sex masculin. Experții nu sunt destul de siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar teoria cum că factorii de risc în cazul bărbaților sunt mai mari decât la femei, pare a fi cea mai probabilă explicație. Din cauza accidentelor de mașină, a sporturilor de aventură și a căzăturilor, bărbații suferă leziuni ale coloanei vertebrale mult mai des decât omologii lor de sex feminin.
  2. Atât oamenii, cât și girafele au șapte vertebre la nivelul gâtului. Acest lucru este remarcabil având în vedere înălțimea girafei, dar explică cumva flexibilitatea și versatilitatea structurii coloanei vertebrale.
  3. Măduva spinării este extrem de flexibilă. Măduva spinării este atât de flexibilă încât, dacă ar fi să fie separată de corp și îndoită, ar forma două treimi dintr-un cerc perfect.
  4. Astronauții care se întorc din spațiu pot fi mai înalți cu până la 3 procente. Ei câștigă în jur de doi centrimetri în înălțime, deoarece discurile cartilajului se extind în microgravitație.
  5. Coloana vertebrală a bebelușilor conține 33 de vertebre individuale. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, unele din aceste vertebre, fuzionează, devenind sacrul și coccisul.
  6. Corpul uman este echipat cu amortizoare de șoc. Tampoanele de cartilaj dur, fibros, cunoscute sub numele de discuri intervertebrale, acționează ca un fel de sandviș pentru vertebre. Ele feresc vertebrele de la a absorbi șocul. Combinația acestor discuri și forma de S a coloanei au rolul de a preveni șocul pe care-l putem simți la nivelul capului atunci când mergem pe jos sau alergăm.
  7. În America, accidentele de autovehicule sunt cauza principală a leziunilor măduvei spinării, și reprezintă peste 35 la sută din procentul acestei afecțiuni. Leziunile apărute după vârsta de  65 de ani este cel mai adesea rezultatul unei căderi.
  8. Coloana vertebrală este „linia vieții corpului” și are responsabilitatea de a transporta mai mult de un milion de mesaje nervoase electrice între creier și corpul tău în fiecare zi.
  9. Leziunile de sub nivelul gâtului pot duce la paraplegie – paralizie sub talie, în timp ce leziunile de la nivelul gâtului pot duce la tetraplegie – paralizie sub nivelul gâtului.
  10. Măduva spinării are o memorie excepțională și de aceea este esențial să o tratezi chiar de la o vârstă fragedă. Menținerea unei posturi corecte este imperativ necesară pentru susținerea unei coloane sănătoase.
  11. Pe Pământ, oamenii scad în înălțime cu fiecare deceniu, începând de la vârsta de 40 de ani, din cauza deshidratării discurilor intervertebrale. Acestea conțin 82-86% apă, iar deshidratarea lor duce la apariția tasării. De vină sunt mușchii care o susțin și care, cu timpul se tensionează, se scurtează și încep să se atrofieze. Efectele constau în tulburări de microcirculație în zona coloanei, în modificări de postură și de înălțime.
  12. Coloana vertebrală este extrem de puternică, putând suporta o greutate de sute de kilograme.
  13. Un sfert din lungimea coloanei vertebrale este alcătuită din cartilaj.
  14. Coloana vertebrală este susținută de peste 120 de mușchi, are 220 de ligamente și peste 100 de articulații.
  15. Cea mai frecventă cauză de handicap în rândul populației din Statele Unite este atribuită, conform unor studii realizate peste Ocean, tulburărilor coloanei vertebrale.

foto: structuralsymmetry.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*