Întreaga familie a exercițiilor fizice și terapeutice utilizate mai cu seamă cu scopul de mobilizare al grupelor musculare face parte din complexul ce poartă numele de kinetoterapie.
Buna funcționare a organismului poate fi afectată de o slăbire a mușchilor, dar tratarea lor prin antrenamente specifice de întărire duce la îmbunătățirea funcțiilor organismului.
Medicina modernă cunoaște multe ramuri, iar una dintre ele este kinetoterapia. Sau chinetoterapie ori chineziterapie, ba i se mai zice și kinetologie medicală. Nu e altceva decât un tip de gimnastică medicală care înseamnă, etimologic, terapie prin mișcare.
Așadar, kinetorerapia este folosită pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă. Ca ramură, face parte din medicină fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.
Obiectivele kinetoterapiei
Kinetoterapia are mai multe obiective, dar principalele țeluri urmărite de acest tratament sunt:
- Relaxarea;
- Corectarea posturii și aliniamentului corporal;
- Creșterea mobilității articulare;
- Creșterea forței musculare;
- Creșterea rezistenței musculare;
- Creșterea coordonării, controlului și echilibrului;
- Corectarea deficitului respirator;
- Antrenamentul la efort;
- Reeducarea sensibilității.
Tratamente
Când avem în vedere eficiența, vedem kinetoterapia ca pe un adjuvant major în promovarea unei stări optime de sănătate în rândul populației. Atunci când vorbim despre ea, prima referire ține în mod direct de latura de recuperare medicală având în vedere afecțiuni precum:
- Accidente;
- Fracturi osoase;
- Entorse și luxații articulare;
- Boli degenerative precum gonartroza și coxartroza;
- Afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum herniile de disc;
- Afecțiuni neurologice.
Kinetoterapie și kinetoprofilaxie
A doua latură a kinetoterapiei poartă numele de kinetoprofilaxie și reprezintă un ansamblu de mijloace și metode prin care, în cazul persoanelor clinic sănătoase sau cu probleme de sănătate minore, se iau măsuri de prevenire a apariției unor stări patologice precum:
- Dureri ale coloanei vertebrale;
- Hipertensiune arterială;
- Hipercolesterolemie;
- Exces ponderal;
- Tulburări de postură și dinamică.
Pași de urmat în kinetoterapie
Orice specialist va respecta câțiva pași obligatoriu de urmat când vine vorba de aplicarea cu succes a kinetoterapiei. Iată ce trebuie să facă un medic specializat pe această ramură:
- Evaluare inițială amănunțită a pacientului;
- Elaborarea unui program de recuperare/ profilaxie specific;
- Efectuarea cu regularitate a ședințelor de kinetoterapie;
- Îndrumarea pacientului să efectueze lucru individual în afara ședințelor;
- Reevaluare periodică pentru a putea monitoriza rata de progres și a ajusta constant programele de recuperare folosite.
Kinetoterapie în Timișoara
Timișoara, oraș martir, este renumit pentru multitudinea de centre kinetoterapeutice din oraș. Tot mai mulți cetățeni, cu diferite probleme și nevoi, caută tratament de specialitate în asemenea clinici, drept pentru care nu strică să enumerăm o serie dintre ele, în funcție de importanța și oferta lor din program.
Kinetoterapie în Timișoara – Clinica Medicală Buna Vestire
Amplasată pe strada Circumvalațiunii, la nr. 24 (vis-à-vis de intrarea în Piața Dacia), Clinica Medicală Buna Vestire are specialitatea kinetoterapie. Indicațiile terapeutice sunt multiple, căci alături de kinetoterapie pacienții pot beneficia și de fizioterapie, masaj și reflexoterapie.
Specialiștii de la CM Buna Vestire prezintă și care sunt afecțiunile ce pot fi tratate prin kinetoterapie la clinica lor:
- Reumatisme degenerative: spondiloză cervicală, toracală și lombară;
- Lombosciatică, discopatie, hernie de disc;
- Cifoză și scolioză;
- Reumatisme abarticulare: periartrita scapulo-humerală, periartrita coxo-femurală;
- Coxartroza, gonartroza;
- Recuperare post-traumatică, post-imobilizare la pat;
- Recuperare în patologia sportivă;
- Spondilita anchilozantă;
- Poliartrita reumatoidă;
- Recuperare după accidente vasculare cerebrale: hemipareza, hemiplegie;
- Recuperare în scleroza în plăci, boala Parkinson;
- Afecțiuni endocrino-metabolice: obezitate, diabet, osteoporoză, hipotiroidism;
- Afecțiuni cardio-vasculare: hipertensiune arterială, infarct miocardic, angina pectorală etc;
- Afecțiuni respiratorii: astm, bronșită, bpco etc;
- Femei gravide sau lăuze.
Kinetoterapie în Timișoara – Fizio Center
Centrul de Fizioterapie și Recuperare Medicală Timișoara este printre cele mai renumite din Timișoara, zilnic numeroși oameni trecând pragul clinicii Fizio Center, de pe Calea Martirilor 115 (etaj 2). Doctorii de aici sunt specialiști în acupunctură, kinetoterapie, homeopatie și medicină alternativă.
Fizio Center este un centru medical care funcționează în sistem privat, dar are relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții beneficiază de proceduri gratuite, în limita fondului alocat. Principalul obiectiv al clinicii îl reprezintă, evident, sănătatea pacienților, constând în recuperarea totală a capacității fizice și psihice a acestora. Pentru asta, Centrul de Fizioterapie și Recuperare Medicală a fost dotat cu o sală de gimnastică medicală și de întreținere, fizioterapie, sală de masaj terapeutic, recuperare, relaxare, acupunctură, homeopatie, fitoterapie (terapii naturiste), reflexoterapie, inclusiv saună! Toate procedurile sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație, omologată, autorizată și aprobată de Ministerul Sănătății și Comunitatea Europeană.
Kinetoterapie în Timișoara – Clinica Complemed
Pe strada Carei, la nr. 9, găsim Clinica Complemed, care oferă o gamă variată de servicii pacienților ce-i bat la ușă:
- Balneofizioterapie;
- Recuperare medicală;
- Kinetoterapie;
- Cardiologie;
- Nefrologie;
- Neurologie;
- Urologie;
- Psihiatrie;
- Endocrinologie;
- Dermato-venerologie;
- Chirurgie generală;
- Obstetrică-ginecologie;
- Gastroenterologie;
- Diabet și boli metabolice;
- Întreținere și remodelare corporală.
Pe lângă o serie de consultații de specialitate care include inclusiv analiza masei corporale, kinetoterapeuții de aici vor recomanda tratamentul potrivit, care poate consta în kinetoterapie, gimnastică medicală, electroterapie, ultrasunete, laserterapie, ionizare, reflexoterapie sau presopunctură.
La Clinica Complemed, remodelarea corporală presupune electrostimulare, vacuum-terapie, masaj limfatic, drenaj limfatic, termoterapie, impachetari cu parafango, fango, tonifiere musculară (sâni, fese etc.), masaj (de relaxare, anticelulitic sau de tonifiere) și aromaterapie.
Kinetoterapie în Timișoara – Cardinal Med
Cardinal Med este printre cele mai cunoscute clinici de recuperare medicală din Timișoara (strada Popa Șapcă, nr. 12), asta deși între serviciile oferite regăsim și alergologie și imunologie clinică, cardiologie, dermato-venerologie, epidemiologie, endocrinologie, neurologie sau pneumologie.
A treia secvență a medicinii, recuperarea vine imediat după medicina preventivă și cea curativă. În principal, recuperarea medicală se ocupă de diminuarea dizabilității fizice, reducerea deficitului funcțional, iar factorii folosiți sunt kinetoterapia, electroterapia, termoterapia, reflexoterapia hidroterapia etc. În afară de kinetoterapia posttraumatică, la Cardinal Med există și un program dedicat kinetoterapiei profilactice, ce nu este altceva decât un mod eficient și natural de a vă păstra pentru o perioadă de viață cât mai lungă sănătatea fizică și psihică.
Kinetoterapie în Timișoara – Cardio Kinetic
Cardio Kinetic (str. Constantin Rădulescu-Motru, nr. 23C) este singurul cabinet din Timișoara specializat în reabilitarea cardio-vasculară, pulmonară și reabilitarea coloanei vertebrale după metode aplicate cu succes în medicina nordică. Pentru cardiaci, deși se credea că repausul total face bine, ultimele cercetări în domeniu au relevat faptul că cea mai bună modalitate de reabilitare a persoanelor cu astfel de afecțiuni, cauzate de un stil de viață nesănătos, presupune efectuarea unor exerciții fizice sub atenta supraveghere a fiziokinetoterapeutului. Programele de reabilitare efectuate la Cardio Kinetic sunt esențiale pentru pacienții hipertensivi, cei cu stent sau by-pass, pacienții cu valvulopatii operate, pacienții vasculari, pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice sau chiar pentru pacienții diabetici.
Utilizând cele mai noi tehnici de kinetoterapie și posturologie, Cardio Kinetic îţi oferă servicii medicale actualizate de tratare a herniilor de disc lombare, toracale sau cervicale, a durerilor nespecifice (fără o cauză aparentă) de spate, modalități de corecție a posturii vicioase și resursele necesare pentru a-ţi păstra coloana vertebrală sănătoasă de-a lungul vieții.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.