Kinetoterapia este partea medicinei care tratează noninvaziv o serie de afecțiuni prin mișcare. De fapt, aceasta și este traducerea ad-literam a cuvântului, a cărui origine provine din termenii grecești kinetos (mobil) și therapeia (tratament): o formă de terapie prin mișcare.
Kinetoterapia face parte din recuperarea medicală, psihică, profesională și socială și are mai multe principii de aplicare:
Primum non nocere – presupune alegerea tuturor procedurilor și aplicarea lor de așa natură încât, în primul rând, să nu rănești pacientul și mai apoi să contribui cât mai mult posibil la recuperarea și reabilitarea lui;
Precocitatea tratamentului – presupune aplicarea cât mai repede cu putință a tratamentului de recuperare. Orice întârziere poate însemna scăderea șanselor de recuperare;
Tratamentul trebuie continuat până la recuperarea integrală – înseamnă fix asta, anume că tratamentul nu este încheiat decât în momentul în care pacientul a fost complet refăcut din punct de vedere medical;
Tratamentul trebuie să fie individualizat – toate schemele de tratament trebuie să fie neapărat individualizate, căci fiecare afecțiune are particularitățile ei.
Atenție, kinetoterapia nu este sinonimă cu gimnastica medicală, pe care o ȋnglobează! Kinetoterapia utilizează mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, nicio legătură cu gimnastica medicală. Ȋn cadrul ședințelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciții care să stimuleze mușchii. De asemenea, ȋn funcție de nevoile pacientului, specialiștii pot recomanda un program de exerciții cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian și bolile crează probleme musculare, iar prin kinetoterapie aceștia se pot regenera, căci unul dintre obiectivele kinetoterapiei se referă tocmai la redobȃndirea forței musculare și a capacității de a face efort, la redobȃndirea controlului și a echilibrului muscular, la ȋmbunătățirea legăturii dintre creier și mușchi.
În prezent există două tipuri de kinetoterapie unanim recunoscute la nivel mondial.
- Kinetoterapia de recuperare este cea mai importantă deoarece urmărește refacerea funcțiilor organismului diminuate ȋn urma unor traumatisme sau ȋn urma unor boli. Dacă un mușchi nu mai poate fi util, fiind afectat ireversibil, atunci specialistul caută să antreneze alți mușchi care să preia parțial din funcțiile celui afectat.
- Kinetoterapia profilactică își propune să mențină o stare bună de sănătate, dar și să oprească cronicizării unei boli. În kinetoterapia profilactică se folosesc exercițiile fizice, dar și masajul medical sau diverse tehnici de relaxare.
Afecțiuni tratate și tehnici folosite
Atunci când au de a face cu un pacient cu probleme, kinetoterapeuții caută să ofere stimulent din trei sau chiar patru perspective: cea fizică, chimică, emoțională și uneori spirituală. Pe lȃngă stimularea fizică, specialiștii caută, în cadrul ședințelor de kinetoterapie, să stimuleze și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sănătate.
Printre afecțiunile tratate cu ajutorul kinetoterapiei, regăsim:
- Stresul;
- Tulburările musculare;
- Tulburările nervoase (paralizie, boala Parkinson);
- Tulburările respiratorii;
- Tulburările ortopedico-traumatice;
- Tulburările reumatologice (poliartrita reumatoidă, coxartroza, gonartroza);
- Maladiile congenitale;
- Tulburările cardiovasculare (cardiopatie ischemică, sindromul de ischemie periferică progresivă cronică, boala varicoasă);
- Alergiile;
- Deficiențele nutriționale;
- Problemele emoționale.
În kinetoterapie, tehnicile utilizate variază ȋn funcție de afecțiunea pacientului, dar nu de puține ori kinetoterapia ajunge să combine partea de exerciții fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriționale sau chiar cu manevre pentru scăderea hipertoniei musculaturii. Cea mai sigură cale prin care organismul uman se poate echilibra o reprezintă mișcarea, se arată în toate cercetările științifice întreprinse în ultimii ani.
Clinici de recuperare în Iași
Kinetoterapie în Iași – Arcadia – Spitale și Centre Medicale
Grupul Arcadia înseamnă cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei! Oferă clienților săi servicii integrate (Spital, Policlinică, Imagistică medicală) în peste 40 de specialități medicale.
În aproape opt ani de existență, Arcadia – Spitale și Centre Medicale a tratat mai bine de 350.000 de pacienți, mulțumiți de echipa medicală de elită și echipamentele ultramoderne și dotările premium găsite aici. În cifre, grupul Arcadia înseamnă peste 12.000 de consultații medicale lunare, cca. 2.500 de explorări imagistice complexe, 400 de intervenții chirurgicale lunare în 15 specialități și vreo 60 de proceduri complexe de cardiologie intervențională.
Rețeaua medicală Arcadia cuprinde:
- Spital de Cardiologie Intervențională
- Spital Multidisciplinar
- Centrul Medical Cicoarei
- Centrul Medical Sărărie
- Centrul Medical Moara de Foc
- Centrul Medical Bucium
- Centre de Imagistică Medicală (Sărărie și Cicoarei)
- Centrul de Medicina Muncii
- Punct public de Prim Ajutor (în Palas Mall)
Kinetoterapie în Iași – Clinica DELV
DELV este un modern centru de recuperare medicală care pune la dispoziția pacienților, ce beneficiază de cele mai bune standarde, o gamă largă de servicii de recuperare. Clinica DELV oferă ședințe de kinetoterapie, fizioterapie, balneoterapie, laserterapie, magnetoterapie, galvanoterapie, masaj terapeutic, reflexoterapie și homeopatie.
Primul și cel mai important pas căruia îi acordăm o maximă importanță îl reprezintă evaluarea clinică și exploratorie, procedură extrem de riguroasă căreia Clinica DELV îi acordă o maximă importanță, specialiștii de aici dorind, astfel, să se asigure de optimizarea tratamentelor terapeutice.
Kinetoterapia de la DELV presupune coordonarea, controlul și echilibrul organismului, curent trabert, galvanizare, gimnastică medicală, laserterapie și curenți cu impulsuri.
Kinetoterapie în Iași – Kinetic Fit
O altă clinică foarte frecventată de către pacienții cu probleme este Kinetic Fit, ale cărei valori asumate sunt sportul, socializarea și buna dispoziție.
Una dintre ofertele cele mai tentante (și căutate) ale Kinetic Fit este masajul terapeutic la birou, singurul serviciu de acest gen din municipiul Iași. La Kinetic Fit apelează și pacienți cu vârste fragede, dar și copii, însă clinica se axează preponderent pe persoanele care, prin natura jobului, duc un regim de viață sedentar și aici intră cei ce își petrec 90% din programul de muncă pe scaun, în fața calculatorului.
Kinetoterapie în Iași – Centrul Medical Hygeea
Devina sub care operează Centrul Medical Hygeea este „Sănătatea înainte de toate”, iată de ce clinica din str. Hatman Șendrea nr.2 vine în sprijinul pacienților oferind servicii medicale în specialitățile recuperare, medicină fizică, balneologie și reumatologie.
Spre deosebire de alte centre de kinetoterapie, Hygeea este localizat în baza de tratament Nicolina, astfel că beneficiază de acces la o serie de factori naturali folositi în procedurile de recuperare, precum ape minerale sulfuroase și nămol. Echipa de specialiști de la Hygeea este alcătuită din medici primari și asistenți medicali de balneofizioterapie și kinetoterapie, cu toții având o vastă experiență în profilaxia și recuperarea afecțiunilor și a traumatismelor musculo-scheletice, precum și a afecțiunilor reumatismale.
Centrul Medical Hygeea se laudă cu servicii complete pe partea de medicină fizică, recuperare, kinetoterapie, reumatologie și balneologie:
- Consultații medicale de specialitate;
- Cure balneare cu apă minerală sulfuroasă pentru afecțiunile aparatului locomotor;
- Terapia durerii (electroterapie, laserterapie, termoterapie și masaj);
- Kinetoterapie;
- Program Școala spatelui dureros;
- Pneumoterapie – aerosoli;
- Hidroterapie;
- Programe de întreținere corporală și relaxare (electrostimulare și remodelare corporală, program Pilates, masaj anticelulitic, masaj de relaxare, reflexoterapie, Tai Chi).

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.