3 tulburări neurologice cu manifestări evidente

Sistemul nervos este responsabil de controlul întregului organism, iar dereglarea modului în care acesta funcționează poate avea impact atât asupra funcționării altor organe, cât și asupra vieții pacientului. Citește în continuare și afla cum se manifestă câteva dintre cele mai frecvente tulburări neurologice și care sunt cauzele acestora!

https://www.pexels.com/photo/a-doctor-holding-an-mri-result-of-the-brain-4226219/

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite, așa cum îi spune și numele, este o afecțiune în care pacientul simte nevoia incontrolabilă de a-și mișca picioarele din cauza unei senzații de disconfort. Manifestările sindromului picioarelor neliniștite apar în special noaptea sau atunci când pacientul stă culcat ori pe scaun pentru o perioadă lungă de timp. De obicei, senzația neplăcute dispare odată cu mișcarea, scuturarea sau întinderea picioarelor.

Cauzele sindromului picioarelor neliniștite nu sunt cunoscute, însă printre factorii de risc se numără neuropatia periferică, deficitul de fier, insuficiența renală, boala Parkinson și afecțiunile măduvei spinării [2].

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral, cunoscut și sub prescurtarea AVC, este o afecțiune medicală gravă ce poate pune în pericol viața pacientului. AVC-ul implică oprirea alimentării creierului cu sânge și reprezintă o urgență medicală, tratamentul fiind vital. Cu cât tratamentul este început mai rapid, cu atât daunele asupra creierului sunt mai puțin probabile.

Simptomele principale ale AVC-ului pot fi reținute cu ajutorul acronimului FAST:

  • Face (față) – pacientul poate avea o parte din față, din gură sau un ochi în poziție căzută sau poate fi incapabil să zâmbească.
  • Arms (brațe) – pacientul nu îți poate ridica ambele brațe și să le mențină în poziție ridicată din cauza unei slăbiciuni sau a unei senzații de amorțeală într-unul dintre brațe.
  • Speech (discurs) – vorbirea poate fi tremurată sau neclară; este posibil ca pacientul să nu poată vorbi deloc sau să nu înțeleagă ce i se spune.
  • Time (timpul) – este vital să apelezi numărul de urgență imediat ce observi oricare dintre aceste simptome [1].

Epilepsia

Epilepsia este o afecțiune caracterizată de crize convulsive repetate. Criza convulsivă reprezintă un episod scurt de mișcări involuntare ce pot afecta o parte a corpului sau întreg corpul. Uneori, acestea pot fi însoțite de pierderea cunoștinței, a funcției vezicii urinare sau a intestinelor. Episoadele convulsive apar ca urmare a descărcării unor impulsuri electrice la nivelul unor celule din creier, iar manifestările depind de localizarea respectivului grup de celule. Suplimentar, pacienții cu epilepsie prezintă un risc mai mare de fractură și lovire din cauza căderilor provocate de declanșarea convulsiilor [3].

În concluzie, tulburările neurologice pot avea manifestări la nivelul întregului organism, iar unele dintre acestea pot fi amenințătoare de viață. Dacă te confrunți cu simptome aparent inexplicabile, care îți crează disconfort sau îți afectează viața de zi cu zi, nu ezita să apelezi la ajutorul unui medic pentru a descoperi cauzele și pentru a primi un tratament adecvat!

Surse informative

  1. “Stroke Overview.” NHS Choices, NHS, 15 Aug. 2019, www.nhs.uk/conditions/stroke/.
  2. “Restless Legs Syndrome.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 1 Mar. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/symptoms-causes/syc-20377168.
  3. “Epilepsy.” World Health Organization, World Health Organization, 9 Feb. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*