Vindecă hipotonia prin kinetoterapie

Bebelușul tău este pasiv, destul de moale și apatic? Nu-ți strânge degetul și pare că nu poate să se miște în voie? S-ar putea să aibă semne de hipotonie.

hipotonia

Hipotonia nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom în spatele căruia se ascund boli mai grave ce pot influența dezvoltarea normală a copilului. În termen medicali, hipotonia reprezintă o diminuare a tonusului muscular.

Cum îți dai seama că micuțul tău are hipotonie?

Specialiștii susțin că depistarea hipotoniei se poate face destul de simplu. Încă din stadiul de sugar, mama poate observa unele manifestări ale copilului. În cazul în care, aceasta nu le vede, cu siguranță medicul pediatru le va descoperi. Prin anumite manevre, acesta își va putea da seama dacă există simptome, însă, precizarea concretă a cauzei poate fi de multe ori dificilă, sau chiar imposibilă. Medicii au clasificat două tipuri de hipotonie: generalizată și localizată. Cea generalizată are cauze neurologice sau genetice care includ anumite sindroame, dar și cauze infecțioase, toxice și metabolice. Iar cea localizată (care afectează un membru sau un segment de membru) este cauzată de o leziune traumatică sau sechele posttraumatice, o pareză de nerv sau sindroame genetice.

Așadar, iată ce simptome îți pot da de gândit:

  • dacă bebelușul nu-și ține capul ridicat deși a trecut de vârsta indicată.
  • dacă în timpul somnului își ține coatele și genunchii perfect întinși
  • dacă nu apucă jucăriile sau nu te strânge de degete
  • dacă în momentul în care îl iei în brațe nu-l simți încordat, ci dimpotrivă, se lasă moale pe tine

Cum influențează kinetoterapia vindecarea hipotoniei

Pentru început, orice părinte trebuie să știe că programul de kinetoterapie va începe abia după ce bebeluș a fost consultat de către un specialist și va fi individualizat, în funcție de nevoile și problemele micuțului. După ce a avut loc evaluarea, specialistul va începe orele de kinetoterapie care au ca scop recuperarea micuțului. Vor fi implicați și părinții, deoarece, la indicațiile specialistului vor avea de făcut câteva exerciții și acasă. Astfel, în cazul în care micuțul are o hipotonie generalizată asociată cu întârzieri în dezvoltarea neuromotorie, specialistul va urmări stimularea achizițiilor motrice nedobândite încă. Pentru început se vor efectua exerciții ce vor cuprinde mișcări pasive ce vor include cât mai mulți stimuli vizuali, auditivi și tactili. De asemenea, se va urmări stimularea unor grupe musculare deficitare, care sunt necesare în  achiziționarea posturărilor și mișcărilor fiziologice, conform vârstei. Atenție, specialiștii susțin că în hipotonia generalizată, manevrele clasice de masaj ale sugarului sunt contraindicate, ele având un efect de relaxare, contrar obiectivelor propuse, și anume de tonifiere.

Sursă foto: Child Development Center


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*