Masajul este o formă excelentă de relaxare nu numai pentru adulți, ci și pentru copii. De aceea, toți copiii au nevoie de el, chiar dacă sunt sănătoși.
Masajul este o formă de terapie, care este răspândită pe pământ timp de secole. Este o practică străveche și transmite copilului un sentiment de siguranță și de încredere, sentiment esențial pentru un nou-născut. Atingerea este primul sentiment cu care copilul trebuie să facă cunoștință, dar și care trebuie neapărat dezvoltat. Se spune că o atingere poate transmite mai mult decât o mie de cuvinte, iar copiilor le este necesară cunoașterea acestui sentiment. Specialiștii susțin că micuții care sunt crescuți având păreri bune despre atingere, vor deveni adulți hotărâți, cu o mare stimă de sine, capabili să dezvolte relații de lungă durată.
Care sunt beneficiile masajului la copii?
Cercetările sugerează că masajul pentru copii poate avea diverse beneficii pentru sănătate. De exemplu, masajul încurajează, în cazul sugarului, interacțiunea dintre mama și bebeluș, îl ajută pe micuț să se relaxeze și să adoarmă mai repede, îi afectează pozitiv hormonii care controlează stresul și reduce plânsul. Deși nu s-au făcut cercetări suplimentare, unele studii sugerează că masajul efectuat copiilor născuți premature îi ajută pe aceștia să se dezvolte mai repede și să recupereze greutatea și înălțimea. De asemenea, masajul stimulează circulația sangvină și limfatică, îmbunătățește oxigenarea sistemului nervos central, îmbunătățește considerabil oxigenarea structurilor anatomice masate și are un efect antialergic. Este recomandat și pentru că îmbunătățește amplitudinea mișcărilor articulare, elasticitatea structurilor moi precum și metabolismul local. Mai mult, masajul stimulează secreția de lichid sinovial intraarticular, înlesnind buna funcționare a articulațiilor.
Copiii și răspunsul lor la masaj
Copiii răspund foarte bine la orice formă de masaj. Acest lucru, se întâmplă, cel mai probabil, datorită simțului tactil care are un astfel de efect terapeutic asupra copilului masat. Pentru sugarii, mișcările ușoare, realizate cu blândețe și folosind și unele uleiuri natural, pot fi cea mai bună formă de terapie. Pe măsură ce copiii cresc, masajul poate include și mișcări diferențiate, în funcție de nevoie, pe mai multe părți ale corpului (mâini, picioare și degete). Sesiunile de masaj terapeutic nu ar trebui să dureze mai mult de un sfert de oră, deoarece atenția copiilor poate fi distrasă, iar terapia poate deveni supărătoare.În multe cazuri, copilul poate adormi în timpul ședinței de masaj. Acesta este un semn pozitiv și atrage atenția asupra efectelor pozitive ale terapiei.
Masajul terapeutic pentru boli
Masajul terapeutic s-a dovedit a fi foarte eficient pentru copiii care suferă de diabet zaharat, astm, artrită și alte probleme ale pielii. În prezent, specialiștii, recomandă ședințe de masaj, inclusive copiilor diagnosticați cu forme de cancer. Se pare că acesta reduce stresul, stimulând sistemul imunitar al micuților și crescând capacitatea lor de a rezista la boală. De asemenea, s-au constatat efecte benefice ale masajului și asupra copiilor care suferă de tulburări de hiperactivitate sau alte probleme psihice. În plus, efectele pozitive s-au putut observa și în cazul copiilor diagnosticați cu autism. Copiii predispuși să facă bulimie, care au fost afectați și de depresii și anxietate și-au îmbunătățit considerabil stilul de viață, în urma efectuării câtorva ședințe de masaj.
Masajul ca terapie pare sa lucreze pentru toți oamenii, fie că sunt copii, preșcolari, adolescenți sau adulți. Transformând masajul într-o retina în viața copilului, îl poate ajuta pe acesta să devină un adult echilibrat și matur, sigur pe el și sănătos.
sursă foto: www.blossomandjasmine.com