Torticolis, recuperare fără operație

Torticolisul, definit literalmente,  înseamnă “gât răsucit” și este foarte probabil să fi experimentat chiar și tu acest inconvenient. La nou-născuți, torticolisul poate apărea din cauza poziționării în uter sau după o naștere dificilă. Acesta se mai numește torticolis pentru sugari sau torticolis muscular congenital.

torticolis fara operatie

Poate fi supărător să-ți vezi copilul cu capul înclinat sau cu dificultăți în a-l mișca. Dar cei mai mulți copii nu simt nici o durere, și, din fericire, problema se poate rezolva prin exerciții, care pot fi efectuate fie la domiciliu, fie într-un cabinet de kinetoterapie.

Torticolisul, o boală comună a bebelușilor

Afecțiunea este destul de comună în rândul bebelușilor și a copiilor mai mari.  Nimeni nu știe de ce unii o contactează și alții nu. Cei mai mulți medici cred că apariția lui ar putea fi legată de crampele din interiorul uterului sau de poziționarea anormală, în cazul nou-născuților. De asemenea, folosirea unor dispozitive de vid sau a unui forceps în timpul nașterii pot face ca micuțul să dezvolte torticolis. În principiu, la bebeluși poți observa instalarea acestei afecțiuni în momentul în care micuțul își tine capul înclinat, iar mișcările gâtului îi sunt limitate. În unele cazuri, se pot observa și mici umflături în zona gâtului.

Tipuri de torticolis:

torticolisul congenital poate fi tratat cu masaj terapeutic sau gimnastică medicală și este definit ca fiind o consecință a unei dezvoltări insuficiente în viața intrauterine sau a unei poziții nefavorabile în uter. Dacă acesta nu este corectat apare asimetria facială.

torticolisul obișnuit este întâlnit, cel mai adesea, dimineața, când copilul se trezește din somn. Este cea mai comună formă, instalându-se în urma menținerii capului într-o poziție defectuoasă pe timpul nopții. Simptomele dispar cu un tratament de fizioterapie, cu masaj terapeutic și cu administrarea unor antiinflamatorii.

torticolisul spasmodic survine după înțepenirea involuntară a gâtului, fie la stânga, fie la dreapta, fie în spate sau în față. Recuperarea constă în kinetoterapie și masaj și vizează întărirea mușchilor afectați.

torticolisul simptomatic  este, de fapt, simptomul unei boli cauzale și apare la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Astfel că, dacă observi că micuțul are capul într-o parte, consultă neapărat un medic. În spatele acestei înclinări se pot ascunde boli mai grave.

torticolisul primar este o formă moștenită de la părinți sau bunici și se caracterizează prin tremur ocazional al gâtului.

torticolisul secundar este un simptom al unor boli mult mai grave precum: boli metabolice, boli toxice, leziuni perinatale cerebrale, encefalotopii infecțioase și multe altele.

 Cum tratezi torticolisul congenital?

Cel mai bun mod de a trata torticolisul este de a încuraja copilul să întoarcă gâtul în ambele direcții. Acest lucru îl ajută să detensioneze mușchii afectați și să-i întărească pe cei slabi. Aceste mișcări nu îi vor face niciun rău copilului.

Iată câteva exerciții pe care le poți încerca:

-Atunci când copilul tău vrea să mănânce, pune-I sticla la nivelul pieptului pentru a-l încuraja să-și încline puțin capul.

– la somn, poziționează-l cu capul înspre perete, deoarece va fi tentat să se întoarcă înspre camera și, implicit își va întinde mușchii blocați.

-în timpul jocului, atrage-i atenția bebelușului cu jucării și sunete care-l fac să privească în ambele direcții.

 Exerciții pentru torticolisul dobândit:

-din poziția șezut, întoarce-I capul ușor spre partea bolnavă și înclină-l spre partea sănătoasă.

-prinde-i fruntea cu o mână și execută mișcări semicirculare ale capului.

Pe lângă aceste exerciții pe care tu, ca părinte le poți face acasă, dar numai cu acordul medicului, se mai practică și ședințe de masaj, și programe de kinetoterapie. Acestea se fac sub îndrumarea unui specialist și durează, în medie între 5 zile și 2,3 săptămâni. În cazurile mai grave, tratamentul se poate întinde pe o perioadă mai mare de timp.

sursă foto: naturaltothecore.wordpress.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

One Response to “Torticolis, recuperare fără operație”

Read below or add a comment...

  1. Valentin says:

    Daca nu se face nimic pana la o varsta mai inaintata ,se mai poate face ceva in a recupera muschiul afectat?

Ai ceva de adăugat?...

*