Rolul kinetoterapiei pentru copiii cu artrită juvenilă

Toți copiii au nevoie de activitate fizică în viața lor, pentru a beneficia de o dezvoltare armonioasă, de energie și de o excelentă stare generală de sănătate. Cu atât mai mult au nevoie de mișcare copiii care suferă de artrită. Aceștia din urmă trebuie să respecte o rutină de exerciții terapeutice prin care să își îmbunătățească forța, flexibilitatea articulațiilor și alte componente-cheie care îi vor ajuta să fie mai activi din punct de vedere fizic pentru tot restul vieții.

Ce exerciții fizice sunt cele mai indicate pentru copii cu artrită?

Altfel spus, nu este suficient ca un copil cu artrită să se implice în activități fizice, ci contează enorm și ce tipuri de exerciții practică. În general, exercițiile se încadrează în mai multe categorii. Unele exerciții terapeutice sunt axate pe îmbunătățirea mobilității, altele pe îmbunătățirea echilibrului, altele pe formarea masei musculare și altele pe construirea rezistenței fizice.

De exemplu, exercițiile de mobilitate includ exerciții pentru creșterea mobilității gâtului, astfel încât un copil cu artrită să poată privi în orice direcție dorește, inclusiv în spatele său. La rândul lor, exercițiile aerobice ajută la construirea rezistenței copilului și a capacității sale cardiovasculare.

Pentru cele mai bune rezultate și pentru eficiență maximă, exercițiile trebuie efectuate în mod regulat, în ciuda posibilității lipsei de interes a copilului. Un plan de exerciții fizice este inutil dacă nu este adoptat și urmat îndeaproape. Clinica Medoterapy vine în ajutorul tuturor copiilor cu sesiuni de kinetoterapie în școli, astfel încât programele de exerciții fizice să fie pe placul copiilor și să fie ușor de respectat. În general, efortul în grup motivează copii să fie cât mai activi și cât mai conștiincioși.

Exercițiile terapeutice nu sunt eficiente doar în cazul copiilor cu artrită, ci sunt foarte utile și pentru majoritatea problemelor cu care se confruntă copii de vârstă școlară, inclusiv dureri la nivelul coloanei vertebrale, postură corporală incorectă, dureri de genunchi sau de încheieturi.

Trebuie să știți că unele exerciții terapeutice pot provoca dureri musculare, ceea ce este absolut normal. În special exercițiile aerobice și cele pentru construirea masei musculare pot determina apariția unui disconfort muscular. Totuși, copilul nu trebuie să simtă niciodată durere la nivelul articulațiilor, de aceea este indicată prezența și supravegherea unui kinetoterapeut.

Dacă o articulație este inflamată în mod activ, adică este umflată și fierbinte, se vor efectua doar exerciții ușoare, astfel încât să se evite complet plasarea greutății pe acea articulație. Cel mai important este să nu începeți niciun program de exerciții terapeutice înainte de a consulta medicul pediatru sau kinetoterapeutul.

Un program de exerciții terapeutice trebuie să respecte cerințele și nevoile copilului și să nu suprasolicite articulațiile și membrele. Sunt foarte indicate și exercițiile axate pe echilibru, atât în rândul copiilor cu artrită, dar și în rândul copiilor care suferă de alte afecțiuni, inclusiv stres, anxietate, deficit de atenție și lipsă de concentrare. Pentru un beneficiu optim, aceste exerciții de echilibru trebuie efectuate de trei ori pe săptămână. Cele mai eficiente exerciții de echilibru includ tai chi, o practică chineză care combină mișcările blânde, cu respirația profundă și cu meditația. Foarte utile sunt și statul într-un picior, mersul cu spatele sau mersul de pe vârful degetelor pe călcâi.

Toți copiii trebuie să fie cât mai activi fizic și să aibă posibilitatea de a se implica în activități sportive din cele mai plăcute. Kinetoterapia propune programe de exerciții personalizate în funcție de simptome și de cât de activă este o afecțiune medicală, astfel încât să se evite stresul la nivelul articulațiilor.

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*