Stresul tratat cu kinetoterapie

Kinetoterapia este terapia realizată prin mişcare şi face parte din medicina fizică care are ca scop o activitate motrică normală.  Rolul kinetoterapiei este de a stabili sau restabili funcţiile normale ale nervilor, de normalizare a digestiei, a funcţiilor endocrine şi a sistemului imunitar. Afecţiunile ce se pot trata prin intermediul kinetoterapiei sunt stresul, tulburările musculare, nervoase, respiratorii, ortopedico-traumatice, reumatologice. Tot cu ajutorul kinetoterapiei se pot ameliora alergi.

stres kineto

Rădăcina denumirii provine din cuvintele greceşti: kinetos-mobil şi therapeia-tratament. Kinetoterapia restabileşte funcţii ale corpului care au fost diminuate în urma unor traumatisme sau în urma unor boli. Kinetoterapia urmăreşte redobândirea forţei musculare şi a capacităţii de a face efort fizic, stabilirea controlului şi echilibrului muscular, îmbunătăţirea relaţiei creier-muşchi.

Prin kinetoterapie se încearcă angrenarea totală a potenţialului corpului uman, realizându-se stimularea pacientului din patru perspective: fizică, chimică, emoţională şi spirituală. Kinetoterapia susţine că fiecare muşchi se află în legătură cu un organ. Atunci când un muşchi este slăbit şi nu-şi poate îndeplini funcţiile, apar disfuncţii la nivelul organelor.

Kinetoterapia pentru copii are ca scop asigurarea condiţiilor necesare pentru o dezvoltare armonioasă a organismului şi prevenirea apariţiei deficienţelor fizice. Tot în cadrul kinetoterapiei se situează şi masajul pentru bebeluşi. Importanţa acestuia este majoră, având ca scop dezvoltarea firească şi corectarea eventualelor deficienţe. De asemenea prin kinetoterapie pot fi influenţate activităţile bebeluşului, ajutându-l să doarmă bine, înlăturând stările de oboseală şi agitaţie, asigurându-i o stare bună ce conduce şi la o hrănire corespunzătoare, implicit, la o creştere armonioasă.

Astfel, prin aplicarea tehnicilor specifice kinetoterapiei se poate interveni asupra cauzelor ce generează instalarea anumitor afecţiuni.

Stresul este una dintre problemele cu care se confruntă în mod masiv omenirea. Kinetoterapia poate ajuta în scăderea intensităţii la care stresul este  perceput, şi la  combaterea sau diminuarea urmărilor pe care acesta le poate genera în timp.

Stresul este definit ca un fenomen psihosocial extrem de complex. Acest fenomen ia naştere din confruntarea unei persoane cu sarcini, cerinţe, situaţii, care sunt percepute ca fiind dificile. Acestea se constituie în factorul de stres şi  generează tensiune, încordare şi disconfort, având la bază frustrări, dorinţe, imposibilităţi, neputinţe.

Răspunsul la stres este diferit de la un individ la altul, ceea ce stresează o persoană nu înseamnă că va avea acelaşi efect şi asupra alteia. Fiecare răspunde la alţi factori de stres, sau răspunde în mod diferit în faţa aceloraşi factori. Creierul evaluaeză situaţia cu care se confruntă şi decide reacţia. Aceasta poate fi  pozitivă, neutră sau negativă. În cazul unei reacţii negative în faţa unui factor de stres, generată pe un anume fond genetic şi pe experienţa de viaţă a individului, apar simptomele specifice stresului. Acestea se manifestă  prin reacţii fizice: dureri de inimă, palpitaţii, indigestii, dureri de cap, crampe musculare, ameţeli, transpiraţie excesivă, oboseală cronică.  De asemenea stesul generează reacţii cognitive, adică blochează procesul de gândire, scade capacitatea de concentrare şi diminuează creativitatea şi flexibilitatea.

Reacţiile comportamentale nu întârzie nici acestea să apară, Se va manifesta lipsa somnului, izolarea de prieteni, fumatul şi consumul excesiv de alcool, chair şi agresivitatea comportamentală.

Sresul nu este foarte greu de controlat, atâta timp cât identificăm exact factorul de stres, ne conştientizăm reacţiile la stres, încercăm să descoperim modalităţi de controlare ale acsetor factori şi a reacţiilor noastre, şi le păstrăm într-un context social, familial normal.

Alegerea unui stil de viaţă sănătos şi dezvoltarea încrederii în propria persoană sunt primii paşi care ar trecui urmaţi.

Stresul tratat cu kinetoterapie reprezintă o variantă apreciată de cei care cunosc beneficiile extraordinare pe care masajul şi tehnicile complementare le pot avea asupra organismului uman şi asupra psihicului.

Masajul de relaxare, destinat eliminării efectelor stresului,  se poate efectua pe tot corpul, denumit masaj de relaxare total, sau pe o anumită zonă, masajul  de relaxare parţial.

Masajul de relaxare se efectuează prin mişcări lente, uşoare, blânde şi relaxante, reduse ca intensitate şi se obţine  un rezultat mult mai bun dacă este asociat cu aromoterapia sau terapia prin muzică.

Prin aplicarea masajului de relaxare de către specialiştii care deţin această tehnică se pot ameliora sau elimina o serie destul de complexă de probleme ce ne influenţează starea de bine.

Şedinţele de masaj au ca scop eliminarea stresului din organism şi relaxarea totală. Se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, fapt ce conduce la o mai bună funcţionare şi oxigenare. Prin aplicarea acestui tip de masaj se poate elimina tensiunea articulară, se pot detensiona muşchii contractaţi şi se stimulează limfa.

Un masaj de relaxare bine aplicat are rolul de a elibera sistemul nervos, calmându-l şi stimulându-l, asigurându-ne astfel o stare de bine, de relaxare şi linişte.

Masajul de relaxare elimină toxinele din organism, ajută la regenerarea ţesuturilor, înlătură oboseala accentuată şi conferă un aspect sănătos pielii.

Un maseour terapeut va şti cum să împletească tehnicile de masaj cu cele specifice kinetoterapiei, astfel încât stresul şi efectele acestuia să fie diminuate.

Extrem de important în aplicarea exerciţiilor specifice kinetoterapiei este gimnastica respiratorie. Aceasta presupune executarea exerciţiilor fizice pe timpii respiratori, o coordonare precisă între mişcare şi respiaraţie. Prin respectarea timpilor respiratori se asigură o creştere a capacităţii pulmonare, stimularea circulaţiei sangvine şi dezvoltarea musculaturii toracice.

Stresul tratat prin kinetoterapie este o metodă foarte uşor de abordat.

Prin efectuarea exerciţiilor specifice se poate interveni asupra simptomelor apărute în urma unui episod stresant. Prin împletirea între exerciţiu fizic şi gimnastica respiratorie se poate interveni asupra durerilor de cap, asupra durerilor musculare şi a crampelor manifestate la acest nivel, se pot ameliora durerile de spate şi, efectuate corect şi constant, vor îmbunătăţii circulaţia sangvină şi sistemul digestiv.

Kinetoterapia ajută la scăderea nivelului de stres şi a tensiunii musculare. Astfel, se reduce anxietatea şi se restabileşte echilibrul emoţional.

Stresul se acumulează în corp la nivel inconştient, însă vindecarea este un proces care se va realiza în mod conştient.

Kinetoterapia ajută la relaxarea totală a corpului, acţionând asupra  sistemul nervos. Este o  tehnică non-invazivă, şi ajută la conştientizarea şi înlăturarea completă a stresului acumulat.  Kinetoterapia acţionează prin intermediul tehnicilor anakinetice şi kinetice. De-a lungul timpului s-au folosit foarte multe tipuri de exerciţii, toate pornind de la o bază anatomo-fiziologică şi terapeutică. Aceste exerciţii trebuie să fie foarte bine însuşite de către terapeut.

Tehnicile anakinetice cuprind imobilizarea de punere în repaos, de contenţie şi de corecţie, posturile corective şi de facilitare.

Tehnicile kinetice cuprind mobilizări pasive şi mobilizări active. Mobilizările pasive lucrează foarte bine şi asupra sistemului nervos şi a tonusului psihic.

Prin intermediul kinetoterapiei se asigură o formă de mişcare controlată. Mişcarea aduce beneficii majore întregului organism, crescând amplitudinea mişcării unei articulaţii, mărind forţa musculară, ajutând la recăpătarea coordonării musculare şi susţinând ameliorarea condiţiilor psihice.

Prin aplicarea tehnicilor şi exerciţiilor specifice kinetoterapiei se acţionează asupra întregului organism şi se sprijină reechilibrarea psihică, fapt ce ajută la depistarea factorilor de stres, la gestionarea acestora şi a efectelor ce le manifestă asupra psihicului şi asupra vieţii individului respectiv.

 

 

 

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*