Prin antrenament intens reduci riscul de paralizie cerebrală

Paralizia cerebrală afectează copiii în primii ani de viață. Copiii care au fost afectați de această boală au probleme de control al mușchilor și de coordonare a mișcărilor corpului. Copii pot avea mușchii rigizi sau slabi și le pot provoca mișcări neobișnuite. Bebelușii care au paralizie cerebrală pot să meargă, să zâmbească sau să vorbească mai greu.

antrenament kinetoterapie

Afecțiunea poate fi ușoară sau severă. În cazul în care copilul are o formă ușoară de paralizie cerebrală acesta poate avea mișcări incomode, care să nu necesite neapărat asistență. În schimb, unul afectat mai grav va avea probleme mari în a merge, în a vorbi și în a socializa, motiv pentru care poate avea nevoie de îngrijire pe tot parcursul vieții.

Ce cauzează paralizia cerebrală?

Leziunile  creierului care provoacă această paralizie pot apărea înainte de a se naște copilul, în timpul nașterii sau în primii ani de viață. Însă, în majoritatea cazurilor, paralizia cerebrală este prezentă de la naștere. În mod normal, creierul trimite mesaje corpului exact cum să se miște și exact când să se miște. Copiii care au paralizie cerebrală au afectată partea creierului care trimite aceste mesaje. Acest lucru afectează modul în care un copil vorbește și se mișcă.

Anumite infecții, cum ar fi rubeola sau varicela, în caz că mama gravidă intră în contact cu ele, poate crește riscul de leziuni cerebrale la copilul în curs de dezvoltare și cauzează paralizie cerebrală. Uneori, creierul unui copil nu se dezvoltă în mod corespunzător în timp ce se află în uter, și asta poate duce, de asemenea, la paralizie. Medicii nu știu sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar în unele cazuri aceasta poate fi asociată cu expunerea mamei la anumite substanțe toxice.

De asemenea, nașterile dificile pot duce la instalarea paraliziei cerebrale. Acest lucru se poate întâmpla dacă, în timpul travaliului, creierul copilului este lipsit de oxigen. Nu în ultimul rând, icterul sever netratat poate duce la același rezultat dezastruos.

Studii care oferă speranță

Unii copii se nasc cu o formă sau alta de paralizie cerebrală, studiile arătând o frecvență de 3 cazuri la 1000 de nașteri. În alte situații, paralizia apare ca urmare a unei accidentări care duce la lezarea sistemului nervos central. Cert este că ultimele cercetări în domeniu au arătat că efectele bolii asupra musculaturii pot fi reduse semnificativ printr-un program riguros de antrenament. Un studiu recent publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Cape Town arată că în cazul atleților paraolimpici cu paralizie cerebrală, densitatea osoasă și alți indici de compoziție corporală sunt similari, dacă nu superiori uneori, cu cei al adulților de aceeași vârstă, care nu suferă de această afecțiune.

Descoperirea lor vine și demonstrează ceea ce specialiștii bănuiau deja, anume că un nivel intens al exercițiilor de la o vârstă cât mai fragedă este benefic pacienților care suferă de paralizie cerebrală. Cercetătorii au pornit studiul lor analizând compoziția corporală a 6 atleți paraolimpici care suferă de hemiplegie (paralizie care afectează jumătatea stânga sau dreapta a corpului) pe care i-au supus la diferite teste. Rezultatele obținute au arătat că atât densitatea minerală osoasă, cât și grăsimea corporală erau similare cu cele ale unui adult sănătos, uneori chiar superioare celei ale populației generale, care este în mare parte sedentară.

“Aceste noi descoperiri au implicații importante în ceea ce privește impunerea exercițiilor fizice ca instrument important în procesul de reabilitare”, au concluzionat cercetătorii, adăugând că “studiul ne-a ajutat să întelegem cum oasele și alte sisteme fiziologice răspund la acest tip de tratament”.

Sursă foto: www.infantkinetoclinic.ro


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*