Postura incorectă – poate cauza dureri? Cum ne corectăm postura?

Cu toții vom simți la un moment dat în viață simptome de încordare, tensiune, rigiditate sau durere. Uneori, aceste simptome sunt asociate cu sarcinile pe care le efectuăm zi de zi sau cu postura adoptată în timpul acestor sarcini.

Postura incorectă – poate cauza dureri Cum ne corectăm postura

Ce înseamnă postură corectă?

Cei mai mulți dintre noi știm ce înseamnă postură, dar nu știm cu exactitate cum anume ne poate afecta viața de zi cu zi. Definiția de bază a posturii ar fi poziția în care ne ținem corpul atunci când stăm în picioare sau așezați, însă postură este și poziția corpului atunci când efectuăm orice tip de activtate, inclusiv postura corpului în timpul exercițiilor fizice, postura în timpul alergării, în timpul ciclismului sau în timpul canotajului, și așa mai departe.

Deși postura poate fi un factor cheie când vine vorba de durerile și rănile pe care le experimentăm, există și alți factori care influențează simptomele. Cu toate acestea, postura are un rol important în durerea pe care o simțim și în rănile pe care le suferim, iar intervenția unui fizioterapeut poate fi de mare ajutor atât pentru o recuperare mai rapidă, cât și pentru corectarea posturii. Fizioterapeutul poate propune o serie de exerciții pentru corectarea posturii, precum și un tratament cu echipamente medicale pentru accelerearea recuperării dacă am suferit un accident din cauza posturii necorespunzătoare. Mulți dintre noi nu acordăm atenție posturii până când nu ne confruntăm cu durere. Odată ce durerea este prezentă, s-ar putea să constatăm că nu mai putem sta o perioadă îndelungată de timp în acea postură care ne-a declanșat durerea.

Cum ne afectează postura starea de sănătatea?

Postura aplică o sarcină zilnică asupra corpului nostru. Exercițiile fizice, munca, stresul și viața de zi cu zi pot crea o suprasolicitare care depășește nivelul nostru de toleranță. De exemplu, dacă începeți un nou loc de muncă care implică stat pe scaun, s-ar putea să nu mai fiți la fel de activ în timpul zilei. Statul pe scaun și lipsa activității pot cauza durere. Pentru a evita suprasolicitarea posturală, este indicat să stăm pe scaun perioade mai scurte de timp și să ne acordăm pauze în mod regulat. De asemenea, postura noastră afectează și țesuturile corpului. De exemplu, o postură înclinată folosește mai puțină energie, dar ne încarcă articulațiile, ligamentele și mușchii sensibili. O astfel de postură, la rândul său, poate provoca durere. În schimb, folosirea mușchilor posturali arde energia. Dacă rămânem în aceeași poziție mult timp, acei mușchi pot deveni sensibili, iar această sensibilitate cauzează durere. O evaluarea efectuată de către un fizioterapeut vă poate ajuta să vă corectați postura. Fizioterapeutul va analiza postura pe care obișnuiți să o adoptați zi de zi și va încerca să o îmbunătățească pentru a gestiona astfel simptomele persistente. Pentru ameliorarea durerii acute, fizioterapeutul poate propune un tratament cu echipamente medicale, precum și un program de exerciții. Dacă locul de muncă presupune mult stat pe scaun, vă poate sugera exerciții care pot fi efectuate la locul de muncă sau în pauze.

Trebuie luați în considerare și alți factori care contribuie la o postură dăunătoare, cum ar fi obiceiul de a ne înclina scaunul. Stresul își spune și el cuvântul asupra posturii. Este posibil să nu ne fi schimbat cu nimic postura și chiar să avem o postură corectă, dar dacă suntem stresați, asta va conduce la o postură încordată, care provoacă durere. În general, orice poziție menținută o perioadă mai îndelungată de timp poate provoca disconfort. Mișcarea și variația posturilor sunt utile pentru a preveni sau gestiona simptomele pe care le simțiți.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la modul în care postura vă cauzeaza durere sau încordare, nu ezitați să discutați despre acest lucru cu un fizioterapeut.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*