Relativ frecvent întâlnită, luxația congenitală de șold este una dintre malformațiile grave ale membrelor, ce lasă sechele funcționale deosebit de importante, greu de tratat și cu un mare grad de invaliditate. Haideți să cunoaștem mai multe despre această afecțiune, înainte să discutăm despre luxația congenitală de șold tratată prin kinetoterapie.
Luxația congenitală de șold este o afecțiune a copilăriei, cauzată de o dezvoltare anormală a articulației șoldului. Capul femural nu se fixează în siguranță la nivelul cavității osului iliac. De obicei, această cavitate este prea superficială, asemănătoare unei farfurii, în loc să fie o cupă adâncă. Acest lucru permite capului femural să alunece parțial sau total în afara dislocației. Luxația congenitală de șold poate fi unilaterală sau bilaterală.
Luxația propriu-zisă este o consecință a displaziei și apare mai curând sau mai târziu după naștere, din cauza unui cotil displazic și a menținerii coapselor în abducție sau plasarea greutății corpului pe capul femural.
De la naștere până la vârsta de șapte-opt luni întâlnim displazia luxantă de șold, o afecțiune în care cotilele sunt displzice, capetele femurale nu sunt conținute în totalitate de cavitățile cotiloide, ele fiind plasate în fața acestora. De cele mai multe ori, colul femural este anteversal.
Există cazuri foarte rare în care, luxația poate apărea încă de la naștere purtând numele denumirea de luxația teratologică.
Această malformație se întâlnește uneori la mai mulți membri ai aceleiași familii, dar poate apărea și sporadic, transmiterea ereditară fiind mai mică de 10% din cazuri.
Boala apare la unui din o mie de nou-născuți. Afecțiunea este mai puțin frecventă la persoanele de culoare, dar este mai des întâlnită în țările în care predomină rasa albă. Sexul feminin este mult mai afectat. Proporția dintre cele două sexe fiind, în cazul luxației congenitale de șold, de 7 la 1. În displazia luxantă această proporție nu depășește 3 la 1.
Luxația congenitală de șold poate fi unui sau bilaterală, în majoritatea statisticilor bilateralitatea fiind cea mai frecventă. În cazul celor unilaterale, specialiștii au observat că șoldul stâng este atins cu predilecție.
Luxația congenitală de șold – cauze
În cazul luxației congenitale de șold, cauzele apariției bolii sunt necunoscute. Există numeroși factori de risc care pot duce la modificări specifice ale luxației congenitale de șold, inclusiv istoricul familial al acestei boli și evidențierea în uter a fătului sau a nou-născutului.
Specialiștii au invocat următoarele cauze:
- factorii alimentari;
- factorii de mediu;
- diferite noxe: toate malformațiile congenitale care apar mai frecvent în medii chimice, iradieri, stres, medicamente luate în sarcină sau variații ale factorilor de mediu;
- factorii teratogeni care determină oprirea în dezvoltare (teoria rahitismului, teoria neogenă, teoria traumatică, teoria hormonală sau diferite traumatisme suferite de mamă;
În luxația congenitală de șold sunt prezente și laxitatea articulară, limitarea aducției ce apare la copilul de peste o lună, semnul Barlow, semnul lui Peter Bode, plica fesieră deplasată în jos și de parte luxată, fanta vulvară înclinată spre partea luxată, semnul Trendelenburg, lordoza accentuată și mersul este obositor, dar și dureros.
ORTOPROTETICA
Creativitatea, dinamismul, îndrăzneala și grija pentru detalii sunt doar câteva dintre caracteristicile echipei Ortoprotetica. Cu un portofoliu de produse de calitate și eficiente, Ortoprotetica se descrie prin promptitudinea cu care tratează orice problemă, conștienți fiind de importanța imediată a dispozitivelor furnizate.
Echipa este formată din specialiști ortoproteziști ce beneficiază de formare profesională continuă prin cursuri, dar și licențiați în kinetoterapie cu specializare protezare-ortezare. În acest fel, echipa este menită să înțeleagă necesitățile și cerințele persoanelor cu diferite dizabilități fizice, dar și să stabilească un limbaj comun cu personalul medical implicat în recuperarea pacienților – medic, kinetoterapeut, psiholog și asistent medical.
Programări:
Bd. Constructorilor, nr. 20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6
021 316 96 05
Web: www.ortoprotetica.ro
Luxația congenitală de șold – tratament
Atunci când luxația congenitală de șold există, tratamentul este unul complex și trebuie instituit cât mai rapid posibil. Specialiștii recomandă tratamentul ortopedic, uneori chiar chirurgical, iar tratamentul kinetoterapeut este indispensabil.
Modelele de terapie fizică și de recuperare sunt utilizate mai ales atunci când luxația nu a fost redusă la timp și a apărut artroza articulației și lordoza accentuată.
Kinetoterapia are următoarele obiective:
- refacerea mobilității prin reeducarea tuturor mișcărilor la nivelul șoldului, dar mai ales la flexie, aducție și rotație externă;
- refacerea forței musculare: fesierii mare, mijlociu, tensorul fasciei lată, mușchii trohanterieni (rotatori externi), cu rol în stabilitatea posterioară (căderea în față) și în fixarea capului femural în cotil, mușchii flexori, mușchii rotatori interni cu rol în imobilizarea șoldului la mers;
- refacerea stabilității, mișcării controlate și abilității – o formă specială de kinetoterapie este kidrokinetoterapia, care se execută în bazine speciale și se bazează pe efectele apei calde: sedarea durerii, relaxarea musculară, creșterea complianței țesuturilor moi, a distensibilității acestora.
Fizioterapia este și ea importantă în tratamentul luxației congenitale de șold, prin utilizarea termoterapiei, a hidroterapiei și a electroterapiei. Prin termoterapie se folosește căldură umedă sub formă de împachetări cu parafină cu nămol și nisip.
Hidroterapia utilizează baia la temperatură de indiferență, baie caldă simplă, baie kinetoterapeutică, baie cu masaj sau baie cu iod.
La luxația congenitală de șold este indicat masajul datorită acțiunilor sale locale și generale. Prin masaj se sedează durerile, are acțiune hiperemiată locală, de îmbunătățire a circulației locale, acțiune de înlăturare a lichidelor intestinale de stază, de accelerare a proceselor de reabsorbție în regiunea masată, crește metabolismul bazal, stimulează funcțiile aparatului circulator și respirator, dar are și efecte favorabile asupra stării generale a pacientului.
Pentru refacerea stabilității, mișcării controlate și abilității se recomandă următoarele exerciții:
Exercițiul 1: Copilul aflat în decubit dorsal – asistentul fixează bazinul cu o mână, iar cu cealaltă execută abducția cu priza la nivelul condilului intern al femurului.
Exercițiul 2: Copilul se află în decubit dorsal – asistentul se formează în unghiul format de coapsa abdusă a acestuia și masă; cu o mână fixează iliacul să nu se ridice, cu antebrațul și mâna cealaltă susține coapsa, iar cu corpul împinge, accentuând abducția.
Exercițiul 3: Copilul se află în decubit dorsal – asistentul prinde treimea inferioară a coapsei și o rotează în afară (genunchiul este întins).
Se recomandă și exerciții folosind diverse montaje de scripeți cu contragreutăți. În cazul pacienților care sunt imobilizați la pat, se recomandă exerciții izometrice prin contracția și relaxarea mușchilor cvadricepsi și aductori.
Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.
Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.
Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.
Programări:
Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București
0728 433 533 / 0371 127 827
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.