Electroterapia. Indicații, proceduri și beneficii

În special după o accidentare sau după o intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda fizioterapie pentru o recuperare mai rapidă. Iar electroterapia se află pe lista celor mai frecvent utilizate tehnici. Iata de ce.

Ce este electroterapia?

Electroterapia este o tehnică de fizioterapie care constă în aplicarea unui curent electric asupra unei zone din corpul pacientului. Acest curent electric întărește musculatura, blochează transmiterea semnalelor dureroase și îmbunătățește circulația sângelui. Se utilizează, întotdeauna, un aparat de electroterapie dedicat [1].

Care sunt beneficiile electroterapiei și când e recomandată?

Electroterapia se folosește frecvent în practicile de fizioterapie, cele mai importante beneficii pe care le oferă fiind:

 • Potențează efectele medicației antiinflamatoare;
 • Îmbunătățește starea musculaturii care nu funcționează adecvat;
 • Contribuie la ameliorarea durerilor și contracturilor musculare [2].

Câteva dintre problemele medicale pentru care electroterapia se folosește frecvent sunt:

 • Durerile lombare;
 • Durerile postoperatorii;
 • Hipotonia musculară;
 • Tendinitele;
 • Bursitele [2].

Beneficiile electroterapiei nu se limitează, însă, la acestea. Ea este eficientă, de pildă, în accelerarea vindecării rănilor care nu se cicatrizează corespunzător.

Care sunt principalele tipuri de electrostimulare?

Există mai multe tipuri de electrostimulare, pe care le vom parcurge în rândurile următoare:

 • Neurostimularea electrică transcutanată (TENS)
 • Iontoforeza;
 • Stimularea electrică neuromusculară (NMES);
 • Curenții interferențiali;
 • Curenții galvanici [3].

Neurostimularea electrică transcutanată

TENS este, probabil, cea mai cunoscută tehnică de electrostimulare. Este folosită cu precădere pentru a gestiona durerea pe termen scurt sau lung. Fizioterapeutul aplică electrozi pe zona dureroasă, iar intensitatea curentului electric va fi ajustată în așa fel încât să blocheze transmiterea impulsului nervos [1].

Iontoforeza

Cunoscută pentru utilizările sale în ceea ce privește reglarea activității glandelor sudoripare, iontoforeza este o formă de electrostimulare utilizată pentru a intensifica absorbția medicamentelor transcutanat, în timpul ședințelor de electroterapie.

Se utilizează medicamente antiinflamatorii și antispastice pentru combaterea contracturilor musculare și a durerii. Iontoforeza se folosește cu succes și în liza depozitelor de calciu eratice, ca în cazul tendonitei calcifiante a umărului [1].

Stimularea electrică neuromusculară

Stimularea electrică neuromusculară utilizează curentul electric pentru a determina contracția unui singur mușchi sau a unui singur grup de mușchi. Se folosește pentru reantrenarea musculaturii afectate de anumite accidente, iar intensitatea curentului electric poate fi ajustată pentru a regla intensitatea contracției.

Odată cu creșterea forței musculare se îmbunătățește și fluxul sangvin în zona respectivă, ceea ce e de natură să grăbească vindecarea. De asemenea, tehnica poate fi folosită și pentru combaterea contracturilor musculare și a spasmelor: odată mușchii suprasolicitați și obosiți, ei se vor relaxa ulterior tratamentului [2].

Curenții interferențiali

Curenții interferențiali sunt o tehnică folosită pentru a ameliora durerea, a reduce spasmele musculare și a îmbunătăți circulația sângelui. Cea mai frecventă întrebuințare este legată de durerea lombară.

Tehnica presupune utilizarea a 4 electrozi aplicați într-un mod specific, care permite intersecția fluxurilor de curent. Beneficiul acesteia are legătură cu nivelul superior de confort pe care îl experimentează pacientul, în ciuda utilizării unui curent de intensitate mai mare [1].

Curenții galvanici

Curenții galvanici folosesc curenți de voltaj ridicat și intensitate redusă, pentru a penetra cât mai profund în țesuturi. Se folosește pentru tratarea durerii, îmbunătățirea circulației, relaxare musculară și ameliorarea mobilității articulare [2].

Contraindicațiile electroterapiei

Există situații în care electroterapia este contraindicată:

 • Modificări în ceea ce privește sensibilitatea cutanată;
 • Afectarea mentală a pacientului;
 • Implanturile de tip pacemaker;
 • Țesuturile maligne;
 • Leziunile umede;
 • Leziunile localizate la ochi, sinusul carotidian, partea anterioară a gâtului, organele sexuale [1].

Riscuri asociate electroterapiei

Deși electroterapia se folosește de mult timp și în perfectă siguranță, combinația între anumite predispoziții ale pacientului și unele metode folosite pot determina apariția rupturilor musculare, a iritațiilor cutanate sau a arsurilor tisulare superficiale [3].

Ruptura musculară

Se resimte ca o durere musculară intensă la aplicarea curentului electric. Electrostimularea este oprită imediat și se trece la tratamentul specific: odihnă, gheață și ridicarea segmentului de corp afectat.

Iritația cutanată

Iontoforeza este tehnica cel mai frecvent asociată cu apariția zonelor de iritație cutanată, în special la persoanele cu piele sensibilă. În acest caz se întrerupe tratamentul și se folosesc loțiuni calmante pentru zona afectată.

Arsurile tisulare superficiale

În cazul utilizării unei intensități crescute a curentului electric, pot apărea arsuri tisulare. Este un eveniment extrem de rar, arsurile sunt mici și foarte bine delimitate la zona aplicării electrozilor și se tratează specific.

Fizioterapeutul tău este cea mai în măsură persoană să îți explice dacă electroterapia este sau nu indicată în cazul tău, care sunt beneficiile și potențialele sale riscuri în ceea ce te privește, astfel încât să puteți lua o decizie informată, împreună.

Bibliografie:

 1. https://www.verywellhealth.com/electrical-stimulation-2696122 afișat la 19.04.2022
 2. https://www.healthline.com/health/pain-relief/e-stim afișat la 19.04.2022
 3. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/electrotherapy afișat la 19.04.2022

Sursă foto: www.shutterstock.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*