Părinții lumii moderne se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme, adică luarea excesivă în greutate a copiilor. Cei care au încă din primii ani de viață câteva kilograme în plus, sunt predispuși să se confrunte cu probleme ce țin de obezitate la vârsta adolescenței sau la maturitate. Obezitatea tratată prin kinetoterapie este un subiect popular.
Supraponderabilitatea sau obezitatea este o afecțiune caracterizată de creșterea greutății corporale peste nivelul optim, prin depozitarea în exces a țesutului adipos, reflectând existența unor puternice dezechilibre hormonale în corp.
La nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat și se află în continuă creștere, ea fiind una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea modernă.
Obezitatea poate să apară atât la adulți, cât și la copii, având efecte negative asupra sănătății.
Obezitate – cauze
Obezitatea apare la copiii și adolescenții care au prea multe grăsimi în corp, fiind cauzată de consumul excesiv de alimente, dar și de lipsa de mișcare. Cu cât obezitatea este menținută pe o perioadă mai îndelungată de timp, cu atât șansele de a fi obez și la maturitate cresc, de aceea copii obezi au mai multe șanse să rămână la fel și în adolescență.
Chiar dacă obezitatea este moștenită genetic, nu toți copiii aflați în situația aceasta vor deveni supraponderali. Atâta timp cât obiceiurile alimentare și gradul de activitate fizică ale copilului sunt corecte, nu va exista șansa să moștenească această boală. Studiile statistice au arătat faptul că un copil petrece aproximativ patru ore pe zi în fața televizorului sau a calculatorului. Odată cu mărirea popularității jocurilor pe calculator, sedentarismul atinge cote agravante. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la activitatea celor mici.
Factorii care contribuie la apariția obezității juvenile sunt extremi de variați. Ei pornesc de la factori genetici, lipsa activității fizice sau alimentare nesănătoasă, până la o combinație dintre toate acestea/ În cazuri rare, obezitatea juvenilă este asociată unor probleme severe de sănătate, precum dereglările hormonale.
Mai exact, cauzele pentru care copiii ajung să sufere de obezitate sunt:
- factori genetici;
- factori de mediu – stil de viață, consumul în exces de alimente hipercalorice, sedentarism sau activitate fizică redusă;
- factori hormonali, metabolici – boli endocrine, sindromul Chushing, sindromul ovarelor polichistice, deficit de STH;
- factori psihologici – stres, probleme familiare, probleme profesionale, probleme sociale.
Kinetoterapia în obezitate
Obezitatea în copilărie sau în adolescență crește riscul unei sănătăți precare la maturitate, indiferent dacă adultul este sau nu obez. Prin kinetoterapie se poate preveni și reduce acest risc.
Kinetoterapia sau terapia prin mișcare are un rol important în optimizarea stării de sănătate și aducerea sau menținerea organismului la greutatea ideală.
Obezitatea tratată prin kinetoterapie elimină țesutul adipos în exces, cunoscut fiind faptul că, alături de o dietă sănătoasă, exercițiul fizic ajută la pierderea surplusului de greutate al fiecărui pacient.
Principalele obiective ale kinetoterapiei în cazul obezității la copii sunt:
- scăderea greutății corporale spre o greutate corporală ideală;
- tonifierea organismului, în special a musculaturii abdominale;
- creșterea capacității de efort a organismului;
- îmbunătățirea respirației și mărirea ventilației pulmonare;
- prevenirea hipotoniei gastrice și intestinale;
- îmbunătățirea stării fizice și psihice;
- înlăturarea afecțiunilor asociate;
- prevenirea instalării unor afecțiuni generate de obezitate.
Kinetoterapia nu este recomandată persoanelor supraponderale care suferă de afecțiuni precum tumori, boli infecțioase, boli acute, TBC, sindrom hemoragic sau tulburări psihice.
Specialiștii kinetoterapeutici pot recomanda un tratament împotriva obezității format dintr-un complex de exerciții cardio, exerciții pentru eliminarea apei și grăsimilor, exerciții de tonifiere musculară în zona deficitară. Începerea activității fizice trebuie să fie cu o intensitate scăzută, unde se vor arde lipide, iar treptat se va mări intensitatea activităților fizice și se vor arde glucidele.
Persoanele cu supraponderabilitate nu au hipertensiune, acestea pot face o activitate fizică și fitness.
Slăbirea este un proces greu de atins și foarte greu de menținut. Se recomandă o slăbire în trepte, adică perioade de slăbire de trei luni alternate cu perioade de menținere a greutății de trei-șase luni. Nu este indicată o slăbire mai mare de 0,75 kg pe săptămână. O scădere mai mare de greutate într-un timp scurt nu va putea fi menținută și reprezintă un efort imens pentru inimă.
Timpul alocat exercițiilor fizice trebuie să fie de cel puțin 30 de minute în fiecare zi, de trei ori pe săptămână.
Kinetoterapia în obezitate începe cu o parte introductivă în care se execută mers, variații de pași, exerciții pentru încălzire generală a aparatului locomotor și se continuă cu o parte fundamentală care cuprinde exerciții variate, cu diferite obiecte sau exerciții de respirație. Ca parte de încheiere, se vor executa exerciții de relaxare și respirație în care efortul scade treptat.
Programul kinetoterapeutic în obezitate poate fi împărțit în trei etape:
Etapa lipolitică – cuprinde exerciții de durată și intensitate treptate, care să conducă la arderea depozitelor de grăsime. Exercițiile se efectuează în ritm ascendent, intercalate cu pauză. Exercițiile cuprind grupe musculare cât mai mari, fiind executate din poziții diferite care determină schimbarea permanentă a centrului de greutate. Structura exercițiilor combină lucrul musculat izotonic cu cel izometric.
În această etapă trebuie să se urmărească în paralel și reconstrucția corporală. Altfel, pierderea în termen scurt a masei adipoase duce la formarea ridurilor, cutelor sau faldurilor inestetice, fiindcă tegumentele rămân fără suport.
Se pot executa exerciții la aparate, cât și exerciții libere.
Etapa musculopoetică – urmărește dezvoltarea musculaturii spatelui, abdomenului, toracelui și membrelor. Această etapă include exerciții cu amplitudine mare, executate în ritm lent și cu tensiuni finale, exerciții izometrice, exerciții analitice din poziții cu suprafață mare de sprijin și alergări de durată medie. Prin aceste exerciții se urmărește întărirea musculaturii, pentru a reduce riscul de apariție a ridurilor și a faldurilor inestetice.
În cadrul etapei musculopoetice, chiar dacă pierderile nu sunt atât de evidente, stagnarea poate fi falsă fiindcă greutatea masei adipoase pierdute este mai mică decât cea a masei musculare câștigate.
Etapa de întreținere – urmărește păstrarea rezultatelor obținute în primele două etape și prevenirea reapariției surplusului de greutate. Această etapă este importantă pentru menținerea atât a greutății corporale, cât și a tonusului muscular. Exercițiile fizice trebuie continuate pentru pentru prevenirea obezității, iar sportul este benefic din punct de vedere fizic și psihic. Efortul trebuie să scadă treptat în această etapă de întreținere, dându-le o importanță mai mare exercițiilor de respirație și relaxare.
Se execută exerciții de întreținere, exerciții pe aparate și în aer liber sau practicarea unui sport în funcție de preferințelor fiecărei persoane.
Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.
Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.
Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.
Programări:
Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București
0728 433 533 / 0371 127 827
Recomandarea editorului:
CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.