Deficienţele nutriţionale tratate cu kineto

Deficiențele nutriţionale reprezintă o serie de lipsuri de diferite vitamine ce se instalează în momentul în care organismul nu asimilează cantitatea necesară de nutrienţi,devenind astfel vulnerabil în faţa problemelor de sănătate,a tulburărilor digestive și afecţiunilor cutanate. În cele mai severe cazuri se ajunge la demenţă.

deficiente

Deficiențele nutriţionale se dezvoltă în timp și se pot agrava fără a da vreun semnal, până când, într-un final, corpul cedează.

Există mai multe tipuri de deficienţe nutriţionale, caracterizate toate printr-o relație anormală cu mâncarea. Printre cele mai frecvent întâlnite se află anorexia nervoasă, obezitatea, bulimia,anemia și mâncatul compulsiv.

Obezitatea este caracterizată de creșterea în greutate peste nivelul optim, cauzat de dezechilibrele hormonale puternice.

Anorexia nervoasă este o deficiență ce se manifestă în special în adolescenţă și este în cea mai mare parte specifică femeilor – acestea se percep ca fiind supraponderale, cu toate că realitatea arată defapt contrariul.

Bulimia se manifestă prin îndoparea cu mâncare după care urmează autoprovocarea vărsăturilor, eliminând astfel o mare parte din alimentele consumate anterior.

Anemia se instalează atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de fier.

Mâncatul compulsiv se caracterizează prin consumul incontrolabil de mâncare datorat stresului și emoţiilor negative. Adesea , după terminarea mesei, apare sentimentul de vinovăție.

Întrucât semnalele transmise de sistemul nervos, echilibrul lichidelor în corp,digestia ,metabolismul etc. depind de cantitatea minimă de nutrienţi administraţi zilnic, primul pas către instalarea diverselor boli , adesea foarte dificil de tratat , este reprezentat de apariţia deficienţelor nutriţionale .

În cele mai multe cazuri, deficiențele nutriţionale sunt întâlnite la persoanele tinere, cu probleme emoţionale .

Există și deficienţe nutriţionale ce presupun lipsa unei substanţe din organism. Cele mai întâlnite deficienţe sunt : deficiența de zinc, deficiența de acizi grasi și Omega 3, deficiența de fier, deficiența de calciu.

Cauze

Principala cauză ce determină apariţia deficienţelor de nutriţie este reprezentată desigur de alimentaţia greșită, săracă în vitamine ,minerale și nutrienţi esenţiali, pe un termen îndelungat .

Afecțiunile și condiţiile medicale precum bolile gastrointestinale,cancerul de colon, afecțiunile congenitale și cele cronice se număra și ele printre cauze.

Sarcina reprezintă o cauză întrucât majoritatea substanţelor importante, printre care fierul și alți nutrienţi necesari sunt direcţionaţi către făt, dezvoltând riscul aparţiei deficienţelor de nutriţie la mamă.

Alcoolismul afectează modul în care nutrienţii sunt absorbiţi în corp, determinând creșterea nevoilor nutriţionale. Acest viciu extrem de nociv duce la apariţia deficienţelor de nutriţie.

Dietele restrictive sau cele ce se bazează pe o alimentaţie disociată,înfometarea și în unele cazuri, imposibilitatea financiară pot fi alte cauze ce determină apariţia acestei afecţiuni.

Simptome

Simptomele deficienţelor nutriţionale diferă în funcţie de tipul nutrientului de care organismul a fost privat un timp îndelungat.

Simptomele generale ale deficienţelor nutriţionale includ : oboseală,paloarea pielii,pofte alimentare exagerate, căderea părului, somnolenţă, slăbiciune corporală, senzaţii de amorţire la nivelul încheieturilor, depresie, constipaţie, palpitaţii,tulburări de respirație,stări de amețeală și vârtej, tulburări menstruale și tulburări de concentrare.

Invidual, fiecare zonă a corpului poate prezenta un aspect diferit cu diverse semne ,pete etc. si diverse culori ,apariţia unor senzaţii și alte simptome , fapt ce arată tipul deficienţei de nutriţie avut.

Mâinile – în cazul în care sunt reci pot indica deficit de magneziu ,hipotiroidism sau oboseală cronică și un debit cardiac scăzut. Palmele galbene evidenţiază excesul de beta-caroten din organism. Prezenţa coşurilor pe spatele brațului indică deficitul de acizi graşi .

Unghille – petele albe indică prezenţa deficitului de zinc. Cele moi indică lipsa de magneziu.

Pielea – vergeturile sunt semnele deficienţei de zinc, iar hiperkeratoza foliculă sugerează lipsa vitaminei A. Sângerarile spontane indică o deficiență severă de vitaminele C sau K ori un deficit de trombocite.

Gura – buzele descumate sau crăpate indică carenţa vitaminei B2. În cazul limbii, dacă culoarea acesteia este pală,ustură și are un aspect cu fisuri semnalează absenţa vitaminei B3. Dacă părțile laterale ale limbii sunt umflate , tocmai s-a instalat o intoleranţă alimentară. Limba inflamată este semnul deficitului de zinc.

Tenul – tenul gras și roșu de-o parte și de alta a nasului indică prezenţa dificitului de vitamina B12. Apariţia dermatitei seboreice în jurul nasului și acneea pe frunte sunt semnele lipsei de vitama B6.

Ochii – cearcănele indică faptul că în organism există o alergie sau o intoleranţă alimentară. Cataracta semnalează lipsa cromului din organism.

Gâtul – umflarea tiroidei poate semnala prezenţa deficitului de iod ori a hipotiroidismul.

Inima – toate problemele legate de acest organ, inclusiv creșterea tensiunii arteriale,bătăile neregulate etc. indică lipsa magneziului și a coenzimei Q-10 și sensibilitatea la cofeină.

Picioare – durerea în mușchii gambei din spatele picioarelor semnalează lipsa de magneziu.

Prevenire

Prevenirea formarii unor deficienţe nutriţionale se bazează în primul rând pe o alimentaţie corectă, în cantităţi corespunzătoare ,bogate în nutrienţi , vitamine și minerale , individualizate în funcție de diverşi factori precum vârsta, sexul, greutatea,înălţimea etc.

Există de asemenea o serie de recomandări cu scopul de a preveni dezvoltarea deficienţelor nutriţionale , precum :

  • sănătatea generală este dobândită și menţinută la un nivel optim prin consumul de calciu – din lactate , frunze verzi, fructe de mare, nuci și fasole uscată;
  • alimentaţia trebuie sa conțină și o cantitate optimă de potasiu ce poate fi luat din banane,cereale integrale,lapte,legume,fasole și mazăre;
  • vitamina B12 este de asemenea foarte importantă pentru organism și se găsește în alimente precum peştele,puiul,laptele,iaurtul și alimentele fortificate;
  • pentru femeile însărcinate, acidul folic trebuie să fie nelipsit din organism pentru a nu provoca deficienţe asociate cu defectele de tub neural la făt. Se poate găsi în alimente precum : cereale,fasole,linte,legume verzi cu frunze verzi și portocale;
  • magneziul poate fi luat din migdale, alune,spanac,fasole negră și din nucile caju.

Tratament general

În majoritatea cazurilor alimentaţia este factorul principal , însă pot fi și alți factori ,mult mai nocivi. Astfel, tratamentul poate fi diferit de la persoană la persoană,in funcție de cauza determinantă.

1. Tratament pentru reducerea efectelor stresului – se tratează stresul și anxietatea, doi factori importanți în tulburările nutriţionale. Tratamentul constă în sprijin emoțional realizat prin comunicarea deschisă,liberă , dar poate include și activități creative precum pictura, sculptura. Ţinerea unui jurnal sau alcătuirea unei liste cu activități interesante pot influența pozitiv starea. Indiferent de activitatea aleasă, scopul acesteia trebuie să fie relaxarea,destinderea.

2. Tratamentul prin dietă – recomandat persoanelor care mănâncă compulsiv. Tratamentul constă în creșterea de fibre , menţinerea unui nivel stabil de zahăr, consumarea alimentelor bogate în crom, reducerea consumului de alcool și cafea precum și identificarea sensibilităţilor alimentare.

3. Tratamentul cu vitamine și minerale – controlează pofta de mâncare și influențează nivelul zaharului în sânge, a acizilor și hormonilor afectaţi de anxietate,depresie,deficienţe de vitamina b și zinc.Tratamentul constă în administrarea alimetelor bogate în calciu,magneziu,seleniu,complex de vitamine b și zinc.

4. Tratamentul prin exerciții Yoga – elimină tensiunea și deprimarea , ajută la îndeplinirea nevoilor emoţionale în alte moduri total diferite de cele care au dus la dezvoltarea deficienţelor nutriţionale . Tratamentul acţioneaza astfel : cu ajutorul stăpânirii

de sine dobândite , ce ajută la controlarea impulsurilor de satisfacere a dorinţelor alimentare, organismul ajunge la o stare de echilibru, relaxare , reuşind să distingă mult mai clar și mai ușor de ce are nevoie.

Tratament pentru deficiențele nutritionale prin kinetoterapie

Întrucât majoritatea deficienţelor nutriţionale se produc din cauza problemelor de alimentaţie, tratamentul cel mai frecvent utilizat va fi cel clasic, bazat pe anumite schimbări alimetare. Există însă și afecţiuni mai severe, datorate deficienţelor nutriţionale ce au evolutat până la apariţia anemiei, anorexiei sau a obezităţii. Dintre cele trei afecţiuni, cele mai vizibile efecte pozitive ale kinetoterapiei au fost observate asupra obezităţii.

Obezitatea reprezintă creșterea ţesutului adipos total al organismului , ce apare frecvent în copilărie și adolescenţă, crescând riscul unei sănătaţi precare la maturitate. Cu ajutorul kinetoterapiei,acest risc este prevenit și redus.

Kinetoterapia (terapia prin mișcare) este foarte importantă atât pentru menţinerea sănătății cât și pentru aducerea organismului sau menţinerea lui la o greutate ideală.

Kinetoterapia oferă o multitudine de beneficii asupra obezităţii , printre care :

  • tonifirea întregului corp, în special a muşchilor abdominali
  • creşterea capacităţii de efort a organismului
  • scăderea greutăţii corporale
  • îmbunătăţirea stării fizice și psihice
  • înlăturarea afecţiunilor asociate
  • prevenirea instalării unor afecţiuni generate de obezitate
  • îmbunătăţirea respiraţiei și mărirea ventilaţiei pulmonare

Totuși, există și cazuri de supraponderalitate asociate cu alte afecţiuni precum tumorile,bolile infecţioase și cele acute,TBC-ul,sidromul hemoragic și tulburările psihice, în care kinetoterapia nu este recomandată.

Tratamentul kinetoterapeutic pentru obezitate constă în practicarea unor tipuri de exerciții : cardio, de tonifire și de eliminare a apei și grăsimilor. Complexitatea și durata exerciţiilor va crește treptat,pentru obişnuirea organismului cu efortul. Durata minimă este de 30 de minute, cu o frecvenţă de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Tratamentul presupune o parte introductivă, de acomodare a organismului la noile solicitări realizată cu ajutorul mersului, variaţiilor de pași și a exerciţiilor generale de încălzire a aparatului locomotor , o parte fundamentală realizată prin exerciții variate precum cele de respirație sau cele cu obiecte și o parte finală ce cuprinde exerciții de relaxare și respirație .

Concret, etapele tratamentului se împart în:

1. Etapa lipiotică – în care se elimină grăsimea cu ajutorul execiţiilor de durată și intensitate treptată, urmărindu-se în paralel și reconstrucţia corporală întrucât slăbirea poate duce la formarea ridurilor,cutelor și a faldurilor inestetice. Intesitatea exerciţiilor este una ridicată deoarece se lucrează pe grupe musculare cât mai mari. Exerciţiile se efectuează pe o durată mare de timp.

2. Etapa musculopoetică- în care se dezvoltă mușchii spatelui,abdomenului,toracelui și membrelor. Exercițiile executate au o amplitudine mare însă se realizează într-un ritm lent și cu tensiuni finale și includ și exerciții izometrice și exerciții analitice din poziții cu suprafață mare de sprijin .În această perioadă crește masa musculară foarte mult.

3. Etapa de întreţinere – în care se mențin rezultatele obtinute și se previne reapariţia obezităţii. În această etapă, intensitatea exerciţiilor și efortul depus se micșorează, accentul punându-se pe exerciţiile de relaxare și respirație ce pot fi realizate cu ajutorul aparatelor, în aer liber sau prin practicarea unui sport preferat.

Kinetoterapia este o metodă sigură de slăbire, întrucât acest proces este unul dificil și de cele mai multe ori foarte greu de atins și menţinut. Însă, cu ajutorul kinetoterapiei, procesul se desfășoară într-un mod corect, monitorizat și adaptat fiecărei persoane în parte . Tratamentul alternează, de la cel de slăbire la cel de menținere,din trei în trei luni, întrucât o pierdere mare de greutate într-o perioadă scurtă de timp afectează inima și este foarte greu de menţinut.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*