Hernia de disc este o afecțiune care implică structuri ale coloanei vertebrale și poate conduce la apariția unor manifestări neplăcute. Durerea provocată de hernia de disc poate interfera cu activitățile de zi cu zi afectându-ți calitatea vieții. Citește în continuare și află cum se manifestă hernia de disc și care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia.
Anatomia coloanei vertebrale lombare
Partea lombară a coloanei vertebrale este localizată în zona inferioară a spatelui și este formată din 5 vertebre. Între vertebre se află discurile intervertebrale, structuri plate, rotunde și flexibile ce au rolul de a absorbi șocurile atunci când mergi sau alergi. Discul intervertebral este format dintr-o porțiune externă dură numită inel fibros și o porțiune internă moale numită nucleu pulpos. În cazul herniei de disc, nucleul pulpos împinge în exterior inelul fibros și exercită presiune asupra nervilor adiacenți conducând la apariția simptomelor neplăcute.
Simptomele herniei de disc lombare
Simptomele variază în funcție de localizarea discului herniar și de nervul la nivelul căruia discul exercită presiune [1]. De cele mai multe ori durerea de spate este prima dintre manifestările herniei de disc lombare [2]. Aceasta poate fi continuă sau intermitentă și poate fi agravată de mișcare, tuse, strănut sau stat în picioare pentru perioade îndelungate. Alte simptome ce pot apărea în cazul herniei de disc lombare sunt:
- spasme ale mușchilor spatelui;
- sciatica – durere care începe deasupra feselor și coboară pe coapsă și gambă până în picior;
- slăbiciune musculară la nivelul picioarelor;
- senzație de amorțeală la nivelul picioarelor;
- diminuarea reflexelor de la nivelul genunchiului sau gleznei;
- schimbări în modul de funcționare a vezicii sau a intestinelor [1].
Cauze ale herniei de disc lombare
Deseori, hernia de disc apare ca urmare a înaintării în vârstă și îmbătrânirii discurilor intervertebrale, proces numit degenerescență discală sau boala degenerativă discală. În cazul tinerilor, discul are un conținut crescut de apă. Odată cu înaintarea în vârstă, conținutul de apă al discului scade conducând la scăderea flexibilității acestuia. Treptat, dimensiunile discului încep să se micșoreze, iar spațiile dintre vertebre devin mai înguste. Îmbătrânirea discului îl predispune la herniere. De asemenea, evenimentele traumatice pot cauza hernierea discului intervertebral.
Printre factorii de risc ce pot favoriza hernierea discului se numără:
- sexul bărbătesc;
- ridicatul incorect al greutăților folosind mușchii spatelui în defavoarea mușchilor picioarelor;
- greutatea corporală excesivă;
- activitățile repetitive care suprasolicită coloana vertebrală;
- condusul frecvent;
- sedentarismul;
- fumatul [2].
În concluzie, hernia de disc poate apărea ca urmare a înaintării în vârstă, însă stilul de viață și activitățile de zi cu zi pot cauza instalarea acestei afecțiuni. Adoptă un stil de viață sănătos și nu ezita să apelezi la un fiziokinetoterapeut pentru a te asigura că execuți corect mișcările, protejându-ți astfel coloana vertebrală!
Surse informative
- “Lumbar Disk Disease (Herniated Disk).” Johns Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-disc-disease-herniated-disc.
- Park, Daniel. “Herniated Disk in the Lower Back.” OrthoInfo, Jan. 2022, orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/herniated-disk-in-the-lower-back/.