Kinetoterapia poate fi soluția pentru reumatismul articular la copii

Durerea poate fi o problemă gravă pentru un copil care suferă de o boală cronică, cum ar fi reumatismul articular, și poate afecta mai multe aspecte din viața sa. Totuși, copiii care suferă de reumatism articular nu trebuie să fie copleșiți de durere. Ceea ce s-a observat clinic este că mulți copii și familiile lor presupun că dacă suferă de reumatism articular atunci sunt nevoiți să trăiască cu durere și nimic nu se poate face pentru a ameliora durerea. Total neadevărat.

Pe de altă parte, s-a observat că reumatologii pediatri nu se concentrează întotdeauna pe ameliorarea durerilor, ci se concentrează mai degrabă pe controlarea bolii având convingerea că o inflamație redusă este tot ceea ce trebuie pentru a ușura disconfortul.

Multe medicamente, precum acetaminofenul sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, așa cum sunt ibuprofenul și naproxenul, pot ameliora durerea cauzată de reumatismul articular, însă nu sunt eficiente pentru toți copiii. În ciuda tuturor acestor medicamente și a altora mai noi, mulți copii continua să aibă dureri semnificative. Așa apare întrebarea – de ce durerea persistă în cazul unor copii?

Unii specialiști sunt de părere că durerea cauzează mai multe inflamații, iar prin tratarea durerii, se poate reduce o parte din inflamație. Există, de asemenea, diferențe în modul în care durerea afectează fetele și băieții. Anumite stări de durere cum ar fi fibromialgia afectează fetele mult mai mult decât băieții, dar nu până la adolescență și la vârsta adultă. Cercetătorii încearcă să-și dea seama de ce fetele sunt mai vulnerabile.

În urma tuturor studiilor, specialiștii sunt acum de părere că legătura dintre minte-corp este deosebit de puternică atunci când vine vorba de durere la adulți și copii. Ceea ce noi credem, cum ne simțim, cât de stresați suntem și ce se întâmplă cu corpul nostru sunt toate interconectate. Cu ajutorul studiilor de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională s-a ajuns la concluzia că se pot schimba sistemele de durere biologic prin ceea ce facem cu mintea noastră.

Modalități de tratare a reumatismului articular

În prezent, există o gamă amplă de medicamente care pot ameliora durerile cronice pe care le simte un copil cu reumatism articular, așa cum sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizii și substanțele care conțin acetaminofen, opioide sau amestecuri de acetaminofen și opioide. Utilizarea opioidelor la copii este controversată din cauza îngrijorărilor legate de dependență sau efecte secundare.

La rândul lor, metodele non-medicamentoase pot oferi rezultate minunate. Kinetoterapia, fizioterapia, masajul terapeutic sunt doar câteva dintre modalitățile naturale care vin în ajutorul unui copil care suferă de reumatism articular. Clinica medicală Medoterapy Life dispune de terapeuți și specialiști calificați în tratarea copiilor, precum și de echipamente moderne, care tratează cu succes reumatismul articular.

De exemplu, biofeedback-ul și hipnoterapia îi învață pe copii să modifice semnalele de durere. În cadrul unei sesiuni de biofeedback, terapeutul utilizează un computer sau alt dispozitiv de feedback pentru a-l învăța pe copil cum să schimbe funcțiile corpului asociate stresului. Hipnoterapia folosește imaginația copiilor pentru a-i învăța cum să-și calmeze sistemul nervos și cum să elibereze stresul și durerea.

Masajul terapeutic, pe care și părinții îl pot oferi ori de câte ori este nevoie, este foarte util deoarece crește circulația la nivelul articulațiilor. La rândul său, terapia comportamentală cognitivă îi învață pe copii să reducă sentimentele de anxietate și să se liniștească. Toate aceste metode trebuie folosite în mod consecvent pentru a oferi rezultatele dorite.

 

 

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*