Artrita idiopatică juvenilă tratată prin kinetoterapie

Bolile reumatologice sunt întâlnite încă din perioada copilăriei. Artrita idiopatică juvenilă tratată prin kinetoterapie este un astfel de exemplu și afectează între 80-90 de copii din 100 de mii. Foarte multe persoane sunt mirate atunci când află că și la acestă vârstă apar afecțiuni reumatismale, fiindcă majoritatea consideră că astfel de boli apar doar în decada a treia a vieții.

Artrita idiopatica juvenila tratata prin kinetoterapieArtrita idiopatică juvenilă este o boală cronică care afectează în special articulațiile, dar nu numai. De fapt, ea nu reprezintă o singură boală, ci mai multe, șapte la număr reunite sub aceeași denumire și care au în comun afectarea articulară.

Artrita idiopatică juvenilă se caracterizează prin inflamarea persistentă a articulațiilor. Semnele tipice ale inflamației articulare sunt durerea, tumefierea și limitarea mișcării. Termenul de „idiopatică” înseamnă că nu se cunoaște cauza bolii, iar „juvenilă” înseamnă că simptomele apar înainte de vârsta de 16 ani.

Artrita idiopatică juvenilă – cauze

În timpul acțiunii în care sistemul nostru imunitar ne protejează de infecții (virusuri și bacterii), el este capabil să distingă celulele inofensive care aparțin corpului nostru (celule pe care le tolerează) de celulele străine și potențial periculoase (pe acesta le distruge).

O consecință a răspunsului anormal al sistemului nostru imunitar este considerată artrita cronică, atunci când își pierde o parte din capacitatea de a distinge între celulele normale și cele periculoase. În urma acestui răspuns anormal, organismul atacă propriile sale componente articulare, ceea ce duce la apariția artritei cronice. Din această cauză, boli cum ar fi artrita idiopatică juvenilă sunt numite autoimune, ceea ce semnifică faptul că sistemul imunitar reacționează împotriva organelor propriului organism. Cu toate acestea, mecanismele exacte care produc bolile cronice inflamatorii umane sunt necunoscute.

Artrita idiopatică juvenilă – simptome

În momentul în care observați anumite dureri și/sau modificări articulare sau un mers șchiopătat la copil este necesară prezența la medicul pediatru reumatolog, care în funcție de date poate da și un diagnostic. Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții este aceea că la apariția durerilor, afectării articulare sau a mersului șchiopătat, aceștia se adresează medicului ortoped, care privesc aceste modificări strict localizat. Diagnosticul și tratamentul în cazul artritei idiopatice juvenile se dă în echipă, iar medicul ortoped este solicitat ori de câte ori este nevoie – pentru stabilirea unor corecturi la nivelul diagnosticului sau a tratamentului. Părintele trebuie să fie conștient de faptul că este o boală cronică care poate evolua în pusee, chiar dacă boala este inactivă. Ca în cazul oricărei alte boli care poate trece cu ușurință în categoria afecțiunilor simple, în cazul artritei idiopatice juvenile se poate crea aceeași confuzie. Nu ezitați să vă prezentați la medicul specialist la orice simptom.

Artrita idiopatică juvenilă nu este o boală ereditară, fiindcă nu poate fi transmisă de la părinți direct la copiii lor. Cu toate acestea, factorii genetici, în mare parte încă necunoscuți, cresc șansele unui individ de a dezvolta boala. Specialiștii consideră că această boală este multifactorială, ceea ce înseamnă că este rezultatul unei combinații între factorii genetici și expunerea la factorii de mediu. Chiar și atunci când poate exista o predispoziție genetică, este foarte puțin probabil ca în aceeași familie să apară doi copii cu artrită idiopatică juvenilă.

Tratament recuperator în artrita idiopatică juvenilă

În cazul artritei idiopatice juvenile, tratamentul recuperator (kinetoterapie, postura, electroterapie) se diferențiază după forma clinică și stadiul bolii, luând în considerare substratul fiziopatologic la nivel de sinovie, cartilaj, os sau mușchi. Inflamația sinovială autoimună este prezentă în toate formele clinice.

Tratamentul chirurgical a devenit mult mai puțin utilizat față de acum 10 ani, atunci când specialiștii primeau copii cu artrită idiopatică juvenilă pentru recuperarea genunchiului operat, iar atunci când se scotea ghipsul se descoperea adevărata problemă a articulației.

De când kinetoterapia a devenit parte integrată și indispensabilă a protocolului terapeutic, starea articulară se stabilizează cu deformații reziduale prea puțin importante, pe care copilul este învățat să le ascundă.

Pentru ca deformațiile articulare să poată fi prevenite, postularea în orteze, kinetoterapie sau electroterapie au câteva obiective:

Reducerea inflamației prin:

 • repaus coerent gândit ca să prevină posturile vicioase;
 • aplicarea de geluri congelate/gheață, o dată sau de două ori pe zi în faza acută, pentru 10-20 de minute.

Păstrarea sau restaurarea amplitudinilor funcționale:

 • în faza acută, mobilizarea spontană pentru autoservire poate produce durere, de aceea se limitează la minim activitățile și întreținerea musculo-articulară cu ajutorul izometriei;
 • faza cronică permite posturi manuale, orteze de corecție;
 • faza cronică permite mobilizări pasive cu prize ferme, simultane și tracțiuni lejere ale segmentelor articulare.

La toate acestea se poate adăuga, în funcție de personalitatea copilului, fizioterapie, masaj la distanță de articulația dureroasă și masaj de apel în membrul controlateral, menite să inducă o stare de relaxare musculară.

Refacerea controlului muscular:

 • în faza inflamatoare, se recomandă exercițiile statice de stabilizări ritmate cu mobilizări minime pasive, în special la copiii mici;
 • în faza subacută, se recomandă mișcări blânde active și după încercarea terapeutului de a stimula proprioceptorii locoregionali, mobilizări active cu rezistență minimă;
 • ergoterapia îi pune la îndemână copilului niște jocuri funcționale adecvate;
 • în faza de remisie se continuă ceea ce s-a produs anterior, mai exact corecția defectelor reziduale și exercițiile dinamice active care se fac fără durere, reușindu-se chiar mobilizări active cu rezistență maximă.

Prevenirea consecințelor la distanță:

 • articulația artritică creează limitări funcționale în lanțul cinematic al membrului, care pot fi tratate ( de exemplu, un genunchi bolnav influențează șoldul sau gleznele, care ulterior sunt mobilizate corect pentru înlăturarea limitărilor funcționale care nu trebuie să coexiste, să se fixeze);
 • în tratamentul de reabilitare articulară în artrita idiopatică juvenilă, nu trebuie neglijată noțiunea de prudență. Acesta este motivul pentru care echipa multidisclipinară necesită profesionalism și pentru a stârni interesul copilului în programul kinetoterapeutic atent condus.

Specialiștii vin în ajutorul părinților cu o serie de sfaturi în acest sens:

 • la începutul și sfârșitul zilei, o baie caldă prelungită are scopul de a relaxa mușchii și de a diminua durerea;
 • evitați suprasolicitarea articulațiilor atinse care vor fi folosite cu anumite reguli: să se stea pe scaune înalte, să prefere bicicleta în locul mersului îndelungat pe jos, studiul „pe burtă” în locul celui în poziția de șezut;
 • odihna este primordială pentru repausul articular, chiar dacă activitățile cotidiene sunt pe placul copilului, odihna trebuie să existe în programul acestuia;
 • orice activitate trebuie făcută moderat, conștientizând modalitatea de economie gestuală (mână/pumn, cot/umăr, șold/genunchi/picior) care previne durerea și distrucția articulară.

Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.

Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.

Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.

Programări:

Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București

0728 433 533 / 0371 127 827

Web: www.infantkinetoclinic.ro

Recomandarea editorului:


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*