Cele mai frecvente afecțiuni respiratorii în sezonul cald

Deși afecțiunile respiratorii sunt mai comune în sezonul rece, nu este exclus ca acestea să apară și în anotimpurile calde. Pe lângă infecții, și alte afecțiuni se pot dezvolta la nivelul tractului respirator. Unele dintre acestea sunt chiar mai frecvente în sezonul cald, atunci când sunt prezenți o serie de factori declanșatori, cum ar fi căldura extremă, umiditatea sau polenul. Iată ce probleme respiratorii pot apărea în perioadele călduroase ale anului și cum le poți gestiona. 

Afecțiuni respiratorii în sezonul cald

În sezonul cald, ne putem confrunta cu următoarele afecțiuni ale tractului respirator:

Rinita alergică

Alergiile sunt comune primăvara târzie, vara și la începutul toamnei, fiind cauzate în special de polen. Rinita alergică reprezintă inflamația mucoasei nazale, de cauză alergică. Aceasta se manifestă prin:

 • Rinoree
 • Congestie nazală
 • Strănut
 • Mâncărimi nazale
 • Dificultăți de respirație (din cauza senzației de obstrucție)

De asemenea, se poate asocia și cu simptome oculare, cum ar fi lăcrimare și mâncărimi. 

Episoade acute ale BPOC

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) reprezintă o afecțiune caracterizată de îngustarea și obstrucția bronhiilor (căi respiratorii), precum și de scăderea capacității pulmonare. Se manifestă prin:

 • Tuse persistentă, productivă 
 • Dificultăți de respirație, mai ales la efort
 • Respirație șuierătoare
 • Senzația de presiune în piept
 • Infecții respiratorii frecvente sau recurente

Episoadele acute ale BPOC reprezintă o exacerbare a simptomatologiei. Practic, manifestările se agravează temporar. Aceste episoade pot dura câteva zile și pot fi declanșate de temperaturile ridicate, aerul uscat sau poluare. 

Episoade de astm

Astmul bronșic reprezintă o afecțiune cronică ce debutează mai ales în copilărie. Este caracterizată de inflamarea căilor respiratorii și producție de mucus. Se manifestă prin dificultăți de respirație și tuse. Episoadele acute sunt declanșate de diferiți factori, cum ar fi fumul de țigară, aerul poluat, alergeni (acarieni, mucegai), aerul uscat, temperaturile ridicate.

Infecții respiratorii 

Chiar dacă infecțiile respiratorii sunt mai comune în sezonul rece, unii agenți patogeni circulă și în perioadele calde ale anului. Astfel, pot apărea infecții respiratorii atât de etiologie bacteriană, cât și de etiologie virală. Enterovirusurile, adenovirusurile, virusul respirator sincițial, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae sunt câțiva dintre agenții patogeni răspunzători de acestea.

Cum le gestionezi?

Aceste afecțiuni pot fi gestionate prin:

 • Tratament medicamentos – În urma consultației și investigațiilor, medicul va recomanda medicamentele potrivite, cum ar fi antibiotice, decongestionante nazale, antialergice, spray inhalator sau altele, în funcție de afecțiunea prezentă. 
 • Suplimente alimentare – Unele suplimente alimentare pot avea rol adjuvant, alături de tratament. În funcție de recomandarea medicului, poți utiliza produse naturiste menite să calmeze simptomele neplăcute ale afecțiunilor respiratorii. Discută cu medicul pentru a vedea ce ți se potrivește. 
 • Fizioterapie – Recuperarea respiratorie prin tehnici de fizioterapie ameliorează simptomatologia la pacienții cu boli respiratorii cronice, cum ar fi BPOC sau astm. 

Bineînțeles, în cazul infecțiilor respiratorii, recuperarea presupune odihnă, hidratare optimă cu 2-3 litri de lichide și alimentație cât mai echilibrată. În cazul celorlalte afecțiuni, este important să se evite triggerii (factorii declanșatori), cum ar fi alergenii. 

În concluzie, sezonul cald poate aduce cu sine episoade de acutizare la pacienții cu boli respiratorii cronice. De asemenea, nici infecțiile respiratorii nu lipsesc în această perioadă. Totuși, simptomele trebuie să te trimită la medic pentru un tratament corect.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*