Kinetoterapia este esențială în tratarea afecțiunilor ortopedico-traumatice, întrucât ajută la recuperarea deficiențelor fizice,a leziunilor traumatice, a a sechelelor posttraumatice înregistrate la nivelul aparatului locomotor. Kinetoterapia poate ameliora sau chiar vindeca deviațiile, deformațiile sau sechelele posttraumatice. În funcție de tipul afecțiuni de care pacientul suferă, kinetoterapia prezintă următoarele efecte:
După leziuni musculare, kinetoterapia are ca și beneficii:
· Recuperarea tonusului muscular și a elasticității musculare
· Modificarea lungimii mușchilor
· Combaterea durerii
· Combaterea contracturilor musculare
· Combaterea retracțiilor tendinoase
După leziuni tegumentare, incluzând aici și arsurile, kinetoterapia ajută la:
· Accelerarea cicatrizării
· Formarea unor cicatrici funcționale
· Combaterea durerii
· Recuperarea sensibilității locale
· Îmbunătățirea circulației locale
· Creșterea troficității locale.
După leziuni articulare, kinetoterapia are drept scop:
· Evitarea deformărilor și deviaților
· Recuperarea mobilității
· Menținerea troficității cartilajului articular
· Combaterea durerii
· Îmbunătățirea circulației locale
După leziuni osoase, kinetoterapia ajută la:
· Combaterea devierilor osoase
· Combaterea osteoporozei locale
· Favorizarea osificării
· Îmbunătățirea circulației locale.
Afecțiuni ortopedico-traumatice tratate cu kinetoterapie
Luxațiile sunt printre cele mai cunoscute afecțiuni ortopedico-traumatice tratate cu ajutorul kinetoterapiei. Luxația este o leziune articulară complexă care presupune dislocarea suprafețelor articulare. În funcție de gravitatea traumatismului, tegumentele, tendoanele, elementele musculare și formațiunile fibroase pot suferi leziuni. Luxațiile apar la articulațiile aparatului locomotor, cum ar fi cot, pumn, șold, genunchi, gleznă, umăr – luxația umărului fiind cea mai frecventă. Kinoterapeutul va face o evaluare inițială și va urmări : anvergura mișcărilor, intensitatea durerii, forța, postura și funcționalitatea. Principalele beneficii ale kinetoterapiei sunt:
· Recuperarea completă a mobilității articulare și recuperarea forței musculare
· Îmbunătățirea stabilității articulare
· Ameliorarea durerii din timpul mișcării
· Ameliorarea circulației sanguine și a troficității locale
· Combaterea hematonului și a edemului
· Reducerea tulburărilor vasculotrofice
· Revenirea la activitățile cotidiniene într-un timp scurt.
Fracturile – sunt o discontinuitatea a osului survenită în urma unui traumatism ce a condus la ruptura unui os sau a unui cartilaj. Simptomele cele mai frecvente în cazul unor fracturi sunt: durerea imediată și severă, mărirea de volum difuză, durerea instalată la palparea zonei, imposibilitatea mișcării zonei afectate ( a mâinii, piciorului, degetului), deformarea articulației aparatului locomotor afectat. Așadar întâlnim fractură de pereneu –fabulă, fractură de tibie, fractură maleolă, fractură de bazin, fractură de rotulă, fractură de col femural. După tratamentul chirurgical, atunci când este cazul , și tratamentul ortopedic, următorul pas este kinetoterapia, acesta fiind pasul final spre o vindecarea completă și corectă a fracturii. Obiectivele urmărite prin folosirea kinetoterapiei sunt:
· Prevenirea, ameliorarea și dispariția durerii și a inflamației locale
· Ameliorarea stabilității și mobilității articulare, dar și a forței și rezistenței musculare
· Îmbunătățirea tonusului musculaturii, dar și a circulației sanguine și a troficității locale
· Recuperarea stabilității și mobilității articulare, dar și a forței și rezistenței musculare
· Refacerea bolții plantare
· Refacerea alinierii articulației
· Recuperarea mobilității articulare
· Retonifierea musculaturii
· Consolidarea sistemului capsuloligamentar ale articulațiilor
· Corectarea mersului în cazul unei fracturi de gleznă.
Entorsele – afecțiuni ortopedico-traumatice tratate cu kinetoterapie. Entorsa este un traumatism al unei articulații provocat de executarea bruscă a unei mișcări. Entorsele reprezintă leziuni la nivelul unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații. Entorsa pumnului și entorsa gleznei sunt cele mai întâlnite tipuri de entorse, însă întâlnim și entorsa genunchiului. Unele leziuni ligamentare pot fi grave și pot necesita intervenții chirurgicale. Kinetoterapia are ca și beneficii:
· Dispariția sau ameliorarea durerii
· Prevenirea, dispariția sau ameliorarea inflamației
· Menținerea stabilității și mobilității articulare
· Menținerea forței și rezistenței musculare
· Ameliorarea calității vieții.
Ruptura musculară face parte din categoria afecțiunilor ortopedico-traumatice tratate cu kinetoterapie. Ruptura musculară apare în urma unei contracții bruște a unui mușchi epuizat sau suprasolicitat. Rupturile musculare survin în urma unor lovituri, sau în urma unor eforturi bruște, fără o încălzire în prealabil. Ruptura musculară face referire la deteriorarea unui mușchi sau a tendoanelor. Totodată, ruptura musculară poate apărea în urma unei alunecări, sărituri, în urma ridicării unei greutăți sau în urma unei aruncări a unui lucru. Simptomele unei rupturi musculare sunt: prezența unei zone dureroase la palpare, impotența funcțională parțială, durere cu aspect de arsură, formarea unui hematon în zona respectivă. Kinetoterapia în cazul acestei afecțiuno ortopedico-traumatică este recomandată după cicatrizarea locului.
Pentru început sunt recomandate exerciții de streching pentru întinderea țesutului cicatriceal fibros. După această etapă, se vor efectua exerciții pentru creșterea forței musculare. Așadar, kinetoterapia are următoarele beneficii în tratarea unei rupturi musculare:
· Refacerea forței musculare
· Refacerea rezistenței musculare
· Îmbunătățirea amplitudinii de mișcare
· Restaurarea funcției musculare
· Reluarea activităților zilnice.
Leziuni de menisc – afecțiuni ortopedico-traumatice care presupun ruptura parțială sau totală a meniscului. Această leziune apare în urma unei mișcări bruște. Sportivii sunt cei mai predispuși în a suferi de această afecțiune. Cele mai frecvente simptome sunt: durerea, rigiditatea și umflarea genuncchiului, blocarea și senzația de instabilitatea a genunchiului, incapacitatea genunchiului de a face vreo mișcare de flexie/ extensie. În momentul aparației unei leziuni de menisc, pacienții pot auzi un zgomot sau un ”click”. Dacă leziunea nu este gravă, se poate trata fără intervenție chirurgicală. Kinetoterapa are următoarele beneficii în cazul unei leziuni de menisc:
· Controlul durerii și al tumefacției
· Scăderea durerii și a inflamației genunchiului
· Prevenirea atrofierii mușchiului cvadriceps
· Tonifierea musculaturii
· Reeducarea echilibrului și restabilirea coordonării mișcărilor
· Recuperarea mobilității forței musculare prin dezvoltare aabilităților mișcărilor
· Refacerea stabilității forței genunchiului
· Stimularea secreției de lichid sinovial la nivelul articulației
· Stimularea circulației sanguine
· Reluarea mersului fără încărcare pe piciorul afectat
· Corectarea schemei de mers și coordonarea mișcării membrului inferior
Kinetoterapia ajută la restabilirea mersului corect, kinetoterapeutul având grijă ca pacientul să nu se legene lateral, lucru datorat fricii de a călca din nou normal cu piciorul afectat de leziunea de menisc. Tot kinetoterapeutul s eva asigura că pacientul va adopt ao psotură corectă și nu va rămâne cu sechele sau deficiențe de mers.
Leziuni ale ligamentelor și tendoanelor – sunt afecțiuni ortopedico-traumatice în tratarea cărora se utilizează tratamentul kinetoterapeutic. Leziunea unui tendon sau a unui ligament este o ruptură, o luxație sau o inflamație datorată unei leziuni singulare sau multiple a acestor structuri. Tendonul este țesutul care atașează mușchii de oase, iar ligamentul este un țesut conectiv, care oferă articulațiilor stabilitate și forță. În cazul unei leziuni a ligamentelor sau tendoanelor, kinetoterapia ajută zona afectată să revină la o stare aproape de normalitate. Pacientul este educat în cadrul kinetoterapiei cum să evite instabilitatea. Cea mai întâlnită leziune a ligamentelor este ruptura de ligament colateral. Rolul kinetoterapiei în cazul acestor afecțiuni ortopedico-traumatice este de a :
· Reduce durerea și inflamația
· Îmbunătăți mobilitatea și forța musculară
· Recăpăta forța, echilibrul, stabilitatea și flexibilitatea articulației
· Stabili statusul cardio-vascular
· Coordona și restabili agilitate ala nivelul membrului afectat
· Ajuta pacientul să se reintegreze prin reluarea activităților întrerupte înainte de leziune.
Ruptură ligamentară – face parte din lista afecțiunilor ortopedico-traumatice tratate cu ajutorul kinetoterapiei. Aceste rupturi ligamentare intervin în urma unor forțăr articulare. Kinetoterapia ocupa un rol important în recuperarea pacientului, având următoarele beneficii:
· Recuperarea mobilității articulare și a forței musculare
· Îmbunătățirea stabilității musculare
· Ameliorarea și reducerea durerii la mobilizare
· Dezvoltarea progresivă a mișcărilor
· Stimularea secreției de lichid sovial.
Laxitate articulară – poate avea drept consecință disclocări articulare, uzura cartilajului articular, elongări sau rupturi ale ligamentelor articulare. Kinetoterapia ajută la:
· Întărirea sistemului ligamentar articular și tonifierea musculaturii periarticulare
· Creșterea forței și a rezistenței musculaturii periarticulare
· Îmbunătățirea circulației sanguine
· Îmbunătățirea troficității locale
· Reducerea tulburărilor vasculotrofice
· Tonifirea formațiunilor capsulo-ligamentare
· Ameliorarea și reducerea durerii.
Tendinita sau inflamarea unui tendon – reprezintă ruperea parțială a unor fibre ce aparțin unui tendon asociat cu un edem local. Durerea este simptomul cel mai fecvent în tendinită, urmată de diminuarea forței musculare în zona afectată. Kinetoterapia ajută pentru :
· elongarea graduală a tendonului
· îmbunătățirea mobilității tendonului
· întărirea tendonului
Kinetoterapia oferă beneficii și persoanelor care suferă de afecțiuni ortopedico-traumatice. Chiar dacă este o extensie a tratamentului, în unele cazuri fiind necesară intervenția chirurgicală, kinetoterapia ajută la recuperarea pacientului și la îmbunătățirea mobilității articulare.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.