Torticolisul tratat prin kinetoterapie

Observi ca bebelușul tău stă cu capul înclinat într-o parte, însă nu ai nicio explicație pentru asta? Se poate sa fie vorba despre un torticolis. Mai exact, este vorba despre o contracție musculată, mai mult sau mai puțin dureroasă, la nivelul gâtului

Torticolis tratat prin kinetoterapieTorticolisul muscular este cea mai cunoscuta forma de torticolis și constă în contracția mușchiului stenocleidomastoidian (SCM). Acesta are o cauză variată, precum poziția incorectă în timpul somnului, frigul sau mișcări bruște ale gâtului.

Torticolisul muscular durează maximum trei zile, iar în acest timp trebuie sa avem grija ca bebelușului să nu-i fie frig.

De asemenea, este indicat un masaj ușor în zona afectată și aplicarea de geluri calde.

Torticolisul congenital este forma specifica nou născutului și este caracterizat prin înclinarea permanentă a capului, care poate fi asociată cu rotația de partea opusă. În anumite cazuri apare și o retracție/scurtare a SCM.

Cea mai frecventa cauza este reprezentata de malpoziția intrauterină.

Alte cauze care pot determina torticolisul sunt reprezentate de:

  • deficitul de câmp vizual;
  • probleme auditive;
  • prezența unui hematom în mușchii gâtului (în această situație e necesară o mică intervenție chirurgicală).

De altfel, multă vreme s-a considerat că torticolisul se datorează traumatismului obstretical petrecut în timpul nașterii, dar studii amănunțite (mai exact, ecografia de mușchi ) au arătat că musculatura nu prezintă nicio leziune traumatică.

Este bine de știut că torticolisul prezintă anumite riscuri.

Dacă bebelușul își ține capul aplecat de aceeași parte, această postură îi poate afecta forma craniului, care este încă foarte maleabil.

Pentru evitarea plagiocefaliei se recomandă purtarea unei orteze craniene (cască), după vârsta de trei luni, în primul an de viată, deoarece în această perioadă creșterea activă a cutiei craniene, asociată cu structura moale a craniului, permite remodelarea facilă a formei capului.

ORTOPROTETICA

Creativitatea, dinamismul, îndrăzneala și grija pentru detalii sunt doar câteva dintre caracteristicile echipei Ortoprotetica. Cu un portofoliu de produse de calitate și eficiente, Ortoprotetica se descrie prin promptitudinea cu care tratează orice problemă, conștienți fiind de importanța imediată a dispozitivelor furnizate.

Echipa este formată din specialiști ortoproteziști ce beneficiază de formare profesională continuă prin cursuri, dar și licențiați în kinetoterapie cu specializare protezare-ortezare. În acest fel, echipa este menită să înțeleagă necesitățile și cerințele persoanelor cu diferite dizabilități fizice, dar și să stabilească un limbaj comun cu personalul medical implicat în recuperarea pacienților – medic, kinetoterapeut, psiholog și asistent medical.

Programări:

Bd. Constructorilor, nr. 20A, IPROMET, parter, Bucuresti, sector 6

021 316 96 05

Web: www.ortoprotetica.ro

Tratament pentru torticolis

Torticolisul congenital, determinat de malpoziția intrauterină, răspunde foarte bine la tratamentul prin kinetoterapie.

Acesta presupune:

  • mobilizări pasive pentru relaxarea SCM, apoi pentru alungirea acestuia;
  • mobilizări active prin stimuli auditivi (determină mișcarea capului în căutarea zgomotului), vizuali (lumini, jucării) și tactili (atingerea în colțul gurii, determinând întoarcerea capului ). Acestea sunt cele mai indicate și corecte, deoarece mișcările sunt naturale, fără să existe posibilitatea contractării musculaturii în cauza sau opunerii acesteia, cum pot apărea în timpul mobilizărilor pasive.

Torticolisul poate avea o evoluție negativă atunci când este ignorat, putând apărea scurtarea/retracția SCM, urmate chiar de plagiocefalie. În acest caz, se impune tratament chirurgical pentru alungirea SCM (doar după un an și jumătate).

Este de preferat participarea familiei, mai ales atunci când este inteligent înțeleasă și nu devine traumatizantă pentru copil (când o persoana îi spune fără încetare „îndreaptă capul!”).

Posturările pot fi realizate de către părinți în două moduri:

  1. în primele luni de viață (0-3 luni) pot fi efectuate cu săculeți grei (umpluți cu sare grunjoasă), poziționați între cap și umărul către care se înclină capul în timpul somnului. Aceasta posturare este indicată la aceasta vârstă, deoarece copilul nu face mișcări ample. Când copilul este treaz (în perioada 0-3 luni – stările de veghe ale copilului sunt scurte și dese), ne putem ajuta de jucărioare, biberon sau pur și simplu așezarea copilului în pătuț, cu orientarea alternativă spre lumina, la dreapta sau la stânga.
  2. după vârsta de trei luni, când copilul începe să devină activ și să-și țină singur capul din decubit ventral (pe burtica „postura păpușii”) este indicată orteza cervicală (gulerul), dacă atitudinea vicioasă nu a fost remediată până atunci.

O altă întrebare frecventă a mămicilor este aceea dacă la băiță trebuie scos copilul ținându-l de cap („pentru că așa mă sfătuiesc persoanele mai în vârstă: mama, bunica, bona etc.”). NU este indicat să faceți această manevră, deoarece puteți crește contractura pe mușchiul afectat.

Familia Infant Kineto Clinic este alegerea ideală pentru copilul tău, fiind formată dintr-o echipă de kinetoterapeuți profesioniști, cu o experiență vastă și importantă în acest domeniu.

Copilul tău va beneficia de consultație și tratament personalizat realizat de specialiștii Infant Kineto Clinic, care vor încerca să atingă obiectivele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului.

Copilăria este cea mai pură perioadă a vieții, cu bucurii și jocuri sincere, iar unul din scopurile acestei clinici este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează această perioadă, dar și când este necesară remedierea unor defecte fizice sau psihologice minore.

Programări:

Str. Vulturilor 93A, Sector 3, București

0728 433 533 / 0371 127 827

Web: www.infantkinetoclinic.ro


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*